A minőségi magyar borok népszerűek a britek, németek, és csehek körében is

Magyarország jelentős borexportőre, a Lidl összesen 7,8 milliárd Ft értékben juttatott el magyar palackos borokat a külföldi piacokra, ami 25 %-kal meghaladja az egy évvel korábbi kivitelt. A diszkontlánc közlése szerint Európa-szerte 15 országba 184 féle hazai bort exportált, amelyek közül a legnagyobb felvevőpiacot az Egyesült Királyság jelentette, továbbá Csehország, Németország és Lengyelország tartozik még a kiemelt felvevők közé.

A teljes magyar palackos borexport 36 %-át a Lidl Magyarország bonyolítja, a kereskedelmi lánc 2021-ben 7,8 milliárd forint értékben exportált magyar palackos bort külföldre.

A legnépszerűbb borfajtáknak továbbra is a Szürkebarát, a Királyleányka, az Egri Bikavér, a Tokaji Furmint és az Irsai Olivér bizonyultak. 

Míg a magyarországi palackozott borokat elsősorban a britek, szlovákok, csehek, németek, lengyelek vásárolják, addig a hordós boraink a szlovák, a német, a brit, a cseh, a francia és a spanyol piacon népszerűek. Érdemes megfigyelni a változásokat is: a palackozott bor exportja nőtt a tavalyi évben Lengyelország, Spanyolország, Franciaország, az Egyesült Államok és Románia felé.


„Hiszek abban, hogy a magyar bor sokkal több egy exportcikknél. Az ugyanis a helyi hagyományokból táplálkozva a gazdák történeteivel együtt születik. A bort meg kell ízlelni, illatolni, sőt nézni is. Szerintem igazán sikeresek a nagyvilág előtt akkor lehetünk, ha hazai környezetben, a magyar gasztronómiára, a hagyományainkra és a borvidékeink szépségére támaszkodva mutatkozunk be. Szerintünk a magyar borok helye a prémium kategóriában, a legjobbak között van, a hosszú távú célunk az, hogy oda is kerüljenek.” - mondta el Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója. Arra is kitért, hogy a magyar borra exportnyomás nehezedik. Minden harmadik palack bor a külpiacon kerül értékesítésre, ezért kell törekedni az exportpiacok stabilan tartására. A palackos borok arányának a növelése a cél az export terén, mivel az magasabb hozzáadott értéket képvisel, ezáltal pedig a magyar borászatok is fejlődhetnek.

Itthon az olasz, német, francia bor a népszerű

A magyar piacon palackozott borok tekintetében leginkább az olasz, német, francia és szlovák borok a kelendőek. A hordós borok esetében is szinte azonos a rangsor. Azt is ki kell emelni, hogy Franciaországból jelentősen emelkedett mind a palackozott, mind a hordós borok behozatali értéke.

A külföldi borok kedveltsége Magyarországon nem mondható számottevőnek, fogyasztásuk az elfogyasztott mennyiségnek csak csekély, mintegy 6 %-át teszi ki (Hegyközségek Nemzeti Tanács felmérése, 2017). A borfogyasztók között a jobb anyagi helyzetűek fogyasztásában haladja meg egyedül a 10 %-ot a külföldi borok aránya. A fogyasztott külföldi borok eredetét tekintve a felmérés alapján a hagyományos európai bortermelő országok, Olaszország, Franciaország és Spanyolország dominanciája érvényesül.

Szeretné, hogy az Ön borai is nyomon követhető, a fogyasztók szemében megbízható termékek legyenek?

Olvassa el az Agrárminisztérium és a GS1 Magyarország közös együttműködésében összeállított Nyomonkövetési Útmutatót, valamint kérje szakértőink segítségét a témában!

Elolvasom az Útmutatót 

Forrás:

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/20220330/literszamra-veszik-a-britek-nemetek-csehek-ezeket-a-minosegi-magyar-borokat-mit-tudhatnak-1123499#

Cimkék:


Rendben További információk