Bemutatkozik a Magyar Lean & Green Program új tagja: a DPD Hungary Kft.

A fenntarthatóság napjaink egyik kiemelten fontos kihívása. Nemcsak számunkra, hanem ügyfeleink, munkavállalóink és a társadalom számára is. Európa legnagyobb csomagkézbesítő hálózatának tagjaként ezért helyezzük minden tevékenységünk középpontjába.

A DPDgroup fenntarthatósági intézkedései messze túlmutatnak a flotta és a járművek szén-dioxid-mentesítésén. Új technológiákat alkalmazunk, hogy üzleti tevékenységünk minden aspektusát fenntarthatóbbá tegyük. Kezdve az épületeinkben a megújuló energiára való átállástól az újrahasznosított csomagolásokba való befektetésig és a lehető legtöbb anyag újrafelhasználásának maximalizálásáig. Azzal, hogy fenntartható megoldásokat kínálunk, biztosítjuk, hogy ezek hatása átalakító erejű legyen.


A fenntarthatóság melletti elköteleződés eredményeként a DPD Hungary is csatlakozott a Science Based Target Initiativehez, ahhoz a nemzetközi tervhez, amely lehetővé teszi, hogy a fenntartható szállítás nemzetközi referenciájává váljunk. Stratégiánk célja a károsanyag kibocsátás csökkentése a teljes csomagszállítási lánc folyamán. 2025-ig 83%-kal kevesebb üvegházhatású gázt fogunk kibocsátani, DPDgroup szinten pedig 15 000 alternatív meghajtású gépjárművel fogjuk a csomagokat kézbesíteni. 

A fennmaradó szén-dioxid kibocsátást megújuló energiával kapcsolatos projekteken keresztül egyensúlyozzuk, együttműködő partnereink támogatásával. Indiában szélturbinák telepítésének köszönhetően a helyi lakosság számára biztosítható energiaellátásához, valamint Brazíliában depónia gáz turbinák működtetéséhez járulunk hozzá. Ezekkel a projektekkel jellemzően szén vagy egyéb fosszilis energiahordozóra építő termelés kiváltását támogatjuk.


Magyarországon 2023-ra 5 városban (Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Győr) fogunk 100%-ban alacsony károsanyag-kibocsátású járművel kézbesíteni. A fenntartható városi szállítás projekt keretein belül jelenleg is tart az elektromos, illetve alternatív meghajtású járművek beszerzése, valamint az autó flotta mellett a teherszállító kerékpár flotta bővítése saját erőforrásokból, illetve stratégiai együttműködések révén. A közvetlen csomagkézbesítéshez kapcsolódó fenntarthatósági törekvések mellett kiemelt fontossággal bír épületeink korszerűsítése. 2022 év végén átadott depónkban 40 db normál töltőt helyeztünk el, valamint elosztó központunkba egy gyorstöltőt és 8 db normál töltőt telepítünk. Terveink szerint a közeljövőben megnyitjuk első városi depónkat Budapest szívében.

2022 márciusában indult el „Breathe”, vagyis „Lélegezz, Budapest!” nevű légszennyezettség mérő projektünk, amelynek első fázisában Budapesten kísérleti jelleggel közel 120 levegőszennyezettség mérő szenzort telepítettünk. Ebből 20 db-ot budapesti depóink, csomagpont üzemeltetőink, illetve stratégiai partnereink épületeire, közel 100 db-ot pedig az utolsó kilométeres szállítást végző járműveinkre helyeztünk el. A szenzorok segítségével képesek vagyunk mérni a 2,5 PM méretű szállópor koncentrációját, az összegyűjtött információkat pedig továbbítjuk a lakosság és a döntéshozók számára, így bízva abban, hogy felgyorsíthatjuk a fenntartható és tudatos szállítási törekvések kialakulását Magyarországon is.


Fenntarthatósági kötelezettségvállalásunkat pontozzák is. Az EcoVadis a világ legnagyobb és legmegbízhatóbb szolgáltatója az üzleti fenntarthatósági minősítéseknek. Olyan fenntarthatósági információkat szolgáltat, amelyek alapján jobb üzleti döntéseket hozhatunk a kollégáink, a bolygónk és a közösségek érdekében. A GeoPost/DPDgroup legutóbbi értékelésében az EcoVadis 68/100 pontszámmal arany minősítést adott. Ezzel a vállalat globálisan a postai, futár- és multimodális áruszállítási ágazatban működő vállalatok legjobb 6%-ába került.

Az EcoVadis platina minősítést adott anyavállalatunknak, a La Poste csoportnak is. Ezzel a díjjal azokat a vállalatokat tüntetik ki, amelyek a fenntarthatósági normák emelése terén a legmagasabb szintű elkötelezettségről és hatékonyságról tesznek tanúbizonyságot.

2021 decemberében a Carbon Disclosure Project is elismerte a La Poste csoportnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése iránti elkötelezettségét, és „A” minősítést adott a szállítási, banki és biztosítási ágazatban elért szabványok elismeréseként. Szintén figyelemre méltó, hogy a kibocsátás korlátozásában elért eredményeink külön említést érdemeltek a La Poste csoport 2021-es, a Carbon Disclosure Project-jében.

Tudjon meg Ön is többet a Magyar Lean & Green Program célkitűzéseiről és tanuljon más vállalatok fenntarthatósági stratégiájából!

https://gs1hu.org/lean-and-green