Az üzleten belüli automatizált technológiák gazdagítják a vásárlói élményt

A futótűzként terjedő e-kereskedelemmel/online kereskedelemmel párhuzamosan, a kereskedők aktívan alkalmaznak olyan megoldásokat, amelyek növelik a fizikai boltokban a vásárlók vásárlási élményét és a márkákhoz kötik őket. Az Ayden-KPMG 2022-es kereskedelmi jelentése szerint a vásárlók 55 százaléka előnyben részesíti azokat a kereskedőket, amelyek technológiailag fejlettebb személyes élményt kínálnak az üzletükben, p.: virtuális bemutatótermeket, okostükröket, önkiszolgáló kioszkokat.

A jelentés azt is megerősíti, hogy a vásárlók 70 százaléka márkát vált egy rosszul sikerült személyes vásárlási élményt követően, legyen az például a személyzet segítségének hiánya, vagy érdektelen alkalmazottak az üzletben. Az üzleten belüli automatizált technológiák segítenek a márkáknak és a kereskedőknek meglévő vásárlóik megtartásában, a vásárlói kör bővítésében, és a folyamatos növekedés elérésében.

A mesterséges intelligencia (AI), a robotika, a tárgyak internete (IoT), a VR és AR (kiterjesztett valóság) segítségével a kereskedők  a vásárlást személyre szabottá, zökkenőmentessé, érintésmentessé és közösségi jellegűvé tehetik. A kulcs a magával ragadó, adatvezérelt élmények nyújtása, amelyek a kényelmet és az elkötelezettséget minden más - akár az értékesítés - fölé helyezik. Úgy tűnik, a kereskedelmi ágazat továbbra is szeretne új, interaktív élményeket kínáló automatizált technológiákat bevezetni.

Az intelligens bolti technológiák közelebb hozzák a vásárlókat a személyre szabott vásárlási élményhez 

Az okostükrök globális piaci szegmense 2022-ben a becslések szerint 2,7 milliárd USD lesz, és az előrejelzések szerint 2027-re eléri az 5,9 milliárd USD-t, 16,8 százalékos összetett éves növekedési rátát elérve. Az okostükrök ígérete szerint mindkét világból a legjobbat kínálják, mivel megismertetik a vásárlókat az üzlet teljeskörű leltár-adataival, és lehetővé teszik a számukra, hogy létrehozzák virtuális avatárjukat és digitálisan felpróbálják a ruhákat.


A New York-i Times Square-en található H&M zászlóshajónak számító üzletében az okostükrökbe hang- és arcfelismerő technológiát integráltak. A vásárlók hangutasítással szelfiket készíthetnek, amelyeket aztán virtuálisan integrálnak a H&M katalógusába. Ezeket a képeket aztán QR-kódok segítségével letölthetik okostelefonjukra. A vásárlók ezektől a tükröktől javaslatot is kaphatnak arra vonatkozóan, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül melyik termék áll nekik a legjobban, majd a QR-kód segítségével közvetlenül az online áruházból rendelhetik meg a termékeket.

Az okostükrök értékes termékfelfedező eszközök, amelyek automatikusan bemutatják a vásárlóknak az ízlésük és stílusuk alapján releváns termékeket. Ha például nem tetszik a vevőnek az a termék vagy darab, amelyet először látott, akkor az okostükör, ott tartva a vásárlót, azonnal megmutatja összes többi hasonló terméket. Ezen túl támogatja a vásárlót olyan termékek megvásárlásában, amelyek kiegészítik a kiválasztott ruhadarabot, mint például cipők, fülbevalók, kalapok, ékszerek. Az okostükrök fellendítik az üzletek eladási stratégiáit azáltal, hogy a vevők egy bemutatóteremben érezhetik magukat, miközben értékes termékeket mutatnak be nekik, ez pedig növeli a konverziót és ösztönzi az értékesítést.

Önkiszolgáló kasszás kioszkok - a kereskedelem következő szintje

2022 vízválasztó pillanat lehet az önkiszolgáló pénztárgép-technológia és annak elterjedése szempontjából. A Fortune Business Insights előrejelzése szerint a globális önkiszolgáló kassza-piac részesedése 2022-ben 4,51 milliárd dollárról 2029-re 12,01 milliárd dollárra nő, az előrejelzési időszak alatt 15 százalékos összetett éves növekedési rátát produkálva. A folyamatos növekedést a digitális infrastruktúra gyors bővülése, a nagyszámú újonnan épülő kereskedelmi és szabadidős egységek, illetve a boltok pénztárainál kialakult hosszú sorok vezérlik. Emellett a munkavállalóknak is nagyobb hozzáférése lett a banki eszközökhöz, mint például a hitel/bankkártyák, a mobiltárcák, illetve a Covid-19 miatt minimalizált fizikai érintkezés, melyek ösztönzőleg hatnak az ilyen kioszkok széleskörű elfogadására.

A Zara kioszkjai az angliai Oxford Street-en egyszerűsítik a felhasználói tranzakciós folyamatot, mivel a vásárlóknak vagy a felhasználóknak mindössze csak közelebb kell vinniük a ruhadarabokat a kioszkhoz, hogy az le tudja olvasni az áru vonalkódját. A vonalkód felismerése után a képernyőn azonnal megjelenik a termék képe és ára, amely végigvezeti a felhasználókat az egész folyamaton.

Jeladók - Bluetooth technológia közelebb viszi a márkát a vásárlókhoz

A mobiltelefonok Bluetooth-technológiája, népszerű nevén a jeladók elősegítik a személyre szabott ajánlatokat és javítják a vásárlók vásárlási élményét az üzletben. Ezek olyan kisméretű, akkumulátorral működő eszközök, amelyek Bluetooth-jeleket továbbítanak a közelben lévő okostelefonoknak. A mobilalkalmazások a Bluetooth-technológia segítségével figyelik a jeladókat, és ennek megfelelően a vásárlók a tartózkodási helyük alapján megkapják a szükséges tartalmat.

Pontosabban, a jeladók elsősorban kis adatcsomagokban küldött hirdetéseken keresztül kommunikálnak. Ez csak a kommunikáció egyik módja, hogy a kereskedők kapcsolatba lépjenek a vásárlókkal, de a vásárlók nem tudnak válaszolni az okostelefonjukról. Az olyan globális kereskedők, mint a Nordstorm, Macy's, Target, Urban Outfitters, CVS lelkesen használják ezeket a jeladókat.

A Target a jeladó-technológiát használja arra, hogy feltérképezze a vásárlók útvonalait, és segítsen nekik megtalálni a szükséges termékeket az üzleten belül. Miután a vásárlók felvitték a bevásárlási listájukat az alkalmazásba, az automatikus bevásárlótervet készít számukra, amelyben az alkalmazás áruházi térképén megjelölik a szükséges termékek helyét.

A Macy's a jeladó-technológiát használja a vásárlók üzleten belüli mozgásának nyomon követésére, ami segít a jobb készletgazdálkodási tervezésben és a kiskereskedelmi értékesítésben. Azon túl, hogy tudják, a vásárlók hogyan lépnek kapcsolatba a termékekkel, ezzel a technológiával a márka közvetlenül az okostelefonjukon jelenítheti meg a termékekhez kapcsolódó promóciós tartalmakat.

Vevőket képviselő robotok - hatékony segítségnyújtás a vásárlóknak az üzletekben

A humanoid és nem humanoid formában is elérhető ügyfélszolgálati robotok nemcsak az ügyfelekkel való közvetlen kapcsolattartásban nyújtanak segítséget, hanem jelentősen hozzájárulnak a termékadatok kezeléséhez, az ügyfelek vásárlási szokásainak nyomon követéséhez és a készletgazdálkodás pontosságának fenntartásához is.

A Fellow Robots által 2016-ban a Lowe's áruházak számára tervezett LoweBots háromdimenziós szkenneléssel azonosítja a vásárlókat, és támogatja őket az áruházban való navigálás során, hogy megtalálják az őket érdeklő terméket. Lézeres érzékelőkkel pontosan mérik a tárgyak távolságát. Ezek a robotok képesek interakcióba lépni a vásárlókkal, és beszédfelismerés segítségével a kérdéseikre is tudnak válaszolni.

A Zara Cleveron robotjai az online rendelések bolti feldolgozására szolgálnak. Ezen robotok segítségével a vásárlók emberi beavatkozás nélkül adhatják le rendeléseiket az üzletben. Mindössze annyit kell tenniük, hogy beírják a telefonjukra kapott kódot, a robotok pedig megkeresik és odaviszik a megfelelő rendeléseket a vásárlóknak.

A Walmart Bossa Nova Robotics segít az autonóm polcszkennelésben, és valós időben tájékoztat az esetlegesen hibásan feltüntetett árakról, a készletből kifogyott termékekről/tételekről, az áruházban nem megfelelően elhelyezett termékekről/tételekről.

Az olyan front-end előnyök mellett, mint a jobb ügyfélkiszolgálás, a személyre szabott élmények, a magával ragadó vásárlási technikák alkalmazása, az üzleten belüli automatizált technológiák, számos back-end előnnyel is járnak, mint például a kereskedelmi alkalmazottak hatékony időbeosztási stratégiája, a készlet- és munkaerőköltségek csökkentése és az alkalmazottak képzettségének növelése az új tudásmenedzsment szoftvermegoldások révén. Ezek növelik a kereskedők keresleti hatékonyságát, és versenyelőnyhöz juttatják őket.

Forrás: Apparel Resources