Hogyan kell helyesen képezni a GTIN számokat – szakértőnk válaszol

Az elmúlt időszakban számos hasonló kérdés érkezett, így Szakértőnk ezúttal a GTIN számképzéssel kapcsolatos problémákra és azok megoldási módjaira hívja fel a figyelmet – amennyiben Önöknél hasonló kérdés merül fel, esetleg ismerősek a problémák, bátran keressék szakértőinket!

Egy kisebb vállalkozás életében meghatározó pont, amikor a termékeivel piacra lép. A nagyobb cégek esetében egy új termék bevezetése, meglévő fejlesztése hasonló mérföldkő lehet. Cégmérettől függetlenül azonban mindig figyelni kell arra, hogy megfelelő módon azonosítsuk a termékeinket, így azok probléma nélkül juthatnak el a fogyasztóhoz.

A termékek eladásához akár üzletekben, akár online, akár mindkét csatornán értékesít, vonalkódra van szükség. A vonalkódok alapja pedig egy egyedi GS1 számtartomány, másnéven GS1 Globális Cégprefix, melyet Magyarországon kizárólag a GS1 Magyarország ad ki. Ezen GS1 Cégprefix felhasználásával lehet GTIN azonosítószámot létrehozni.


Az első kiemelendő pont a GS1 Cégprefixhez kapcsolódik. Különösen figyelni kell arra, hogy minden cég az általa igényelt GS1 Cégprefixet használja és abból hozza létre azonosítószámait.

A GS1 Cégprefixek kiosztásának rendszerét hazánkban a GS1 Magyarország tartja karban. Minden GS1 Cégprefix más cégre mutat, így amennyiben hibás GS1 Cégprefixből hoznak létre GTIN számot, az más vállalkozás adataira fog mutatni.

Hogyan előzheti meg ezt a problémát?

  • A GS1 Magyarország által kiadott Igazolásban ellenőrizze az Ön cége részére kiadott GS1 Cégprefix tartományt!
  • Használja a SzabványMenedzser szoftvert! Alapértelmezett, hogy a szoftverben az Ön cége részére kiadott GS1 Cégprefixből hozhat létre azonosítószámokat, így biztosan a helyes GS1 Cégprefix-et fogja használni. A szoftver a GS1 Magyarország Partnerei számára az éves licenc keretében biztosított szolgáltatás.
  • Kérje a GS1 Magyarország szakértőinek segítségét! Vonalkód-vizsgálati szolgáltatásunk igénybevételével megbizonyosodhat arról, hogy vonalkód jelképei szabványosak, jól olvashatóak, a kereskedelmi forgalomban való használatra alkalmasak. Az éves GS1 licenc 5 db vonalkódvizsgálatot tartalmaz.

A következő lépésben ki kell osztania az Árureferencia számot a termékéhez. Különösen fontos, hogy a GS1 Cégprefix és az Árureferencia szám együttesen 12 numerikus karaktert alkosson. A 13. karakter minden esetben az ellenőrző szám. A GTIN-13 azonosítószám helyes képzéséről következő kiadványunkból tájékozódhat: A GTIN szám

Hogyan hozhat létre helyesen GTIN-13 azonosító számot?

  • Használja a SzabványMenedzser szoftvert! A platformon néhány kattintással új azonosító számokat képezhet termékeire. A rendszer lehetőséget biztosít a kapcsolódó adatok nyilvántartására, biztonságos tárolására, folyamatos hozzáféréssel. A szoftver a GS1 Magyarország Partnerei számára az éves licenc keretében biztosított szolgáltatás.
  • Kérje a GS1 Magyarország szakértőinek segítségét! Vonalkód-vizsgálati szolgáltatásunk igénybevételével megbizonyosodhat arról, hogy vonalkód jelképei szabványosak, jól olvashatóak, a kereskedelmi forgalomban való használatra alkalmasak. Az éves GS1 licenc 5 db vonalkódvizsgálatot tartalmaz.

Mi a teendő, ha mégis rossz számot hozott létre?

A termékek elosztási rendszerének komplexitása miatt kiemelten fontos a termékek globálisan egyedi azonosítása a GTIN szám segítségével. Amennyiben ez az egyedi azonosító hibás, a kereskedelmi folyamatok során fennakadások keletkeznek. Az első és legfontosabb teendő ilyenkor, hogy kérje a GS1 Magyarország szakértőinek segítségét! (szakerto@gs1hu.org)

Természetesen a hibák megelőzése a legfontosabb. Így minden esetben javasolt rendszeresen ellenőrizni az azonosítóikat annak érdekében, hogy a hasonló problémák kiküszöbölhetők legyenek.