Újabb Stratégiai Partnerek csatlakoztak a Magyar Lean & Green programhoz

A Magyar Lean & Green Program, melyet a Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT közösen koordinál, immár második éve elérhető azon hazai vállalkozásoknak, melyek a környezettudatos fejlesztések mellett szeretnék letenni a voksukat. A Program nemcsak konkrét megoldási javaslatokkal szolgál, hanem kiemelt társadalmi figyelemmel és elismeréssel is jutalmazza a cégek ezirányú törekvéseit. 2021. június 17-én újabb három Stratégiai Partnerrel bővült a hazai programban résztvevők köre.

2021. június 17-én ünnepélyes Oklevél átadási ceremóniára került sor a Holland Nagykövetség rezidenciájának kertjében, melynek keretében a Magyar Lean & Green Program három új stratégiai Partnerét köszöntötték a koordináló szervezetek képviselői.

René van Hell a Holland Királyság magyarországi nagykövete köszöntőjében kiemelte az együttműködés fontosságát a fenntarthatóság és környezettudatosság terén nemcsak a vállalkozások és szervezetek között, hanem az országok és az Európai Unió szintjén is.

Végezetül hangsúlyozta, hogy mindenkire szükség van a Lean & Green Programban, akár Platform Partnerként, akár Stratégiai Partnerként, hiszen csak széleskörű, 100%-os összefogással érhetjük el a kitűzött 0% emisszós célt.

Ezt követően a Magyar Lean & Green Program három új Stratégiai Partnerének - a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete és az European Pallet Association e.v. – képviselői átvehették a Stratégiai Partnereknek járó Oklevelet.

Krázli Zoltán a GS1 Magyarország szektormenedzsment igazgatója elmondta, hogy a Lean & Green Program középpontjában a logisztikai folyamatokban történő CO2 kibocsátás áll. E két folyamat együttesen arra irányul, hogy a hatékonyabb logisztikai folyamatok mellett a környezetvédelmi szempontok is szerepet kaphassanak. A Partnerség, legyen szó Platform Partnerekről vagy Stratégiai Partnerekről, elhivatottságot és befektetett munkát is jelent.

A program szlogenje a 100%-os együttműködés, 0% emisszió jól kifejezi az előttünk lebegő célt, ehhez várjuk azon hazai partnereket, akik képesek elköteleződni emellett a filozófia mellett.”  - emelte ki Krázli Zoltán.

„Mindezek mellett a program népszerűsítő lehetőséget is kínál: a Lean & Green törekvéseknek és elért eredményeknek kimutathatóan van marketing értékük és a Program koordinátorai a licenc keretében logót, tanúsítványt és egyéb felhasználható marketing eszközöket biztosítanak minden partnernek. A felmérések azt mutatják, hogy ennek egyre nagyobb értéke van, egyre több megrendelő, vásárló igényli, hogy azon termékek gyártói és forgalmazói, amelyeket vásárol, a háttérben ilyen stratégiával is rendelkezzenek.” – mutatott rá Krázli Zoltán.

„Hatékonyság és biztonság – ez az a két kulcsszó melynek mentén közel 50 évvel ezelőtt gyártók és kereskedők megalapították a GS1 azóta nemzetközivé vált szabványszervezetét és ez az a két fogalom, melyek célként lebegnek előttünk minden egyes újabb megoldásunk és programunk bevezetése kapcsán.” – mondta el ünnepi beszédében Kétszeri Dávid, a GS1 Magyarország Igazgatóságának tagja.

„A szabványosítás, a szabványok gyakorlatilag egyenlők az együttműködéssel, mivel ezeknek a megoldásoknak csak akkor van értelmük, ha közös megegyezésen alapulnak és mindenki tartja magát a megállapodáshoz. A Lean & Green pontosan ugyanilyen program, amelyben egy cég, egy vállalkozás törekvése önmagában kevés, arra van szükség, hogy az ellátási láncban a beszállítók, kereskedelmi partnerek, szállítmányozók együtt dolgozzanak, közös célokat határozzanak meg és egymástól tanuljanak, egymást segítsék ezen az úton. Ebben a versenyben vagy együtt nyerünk, vagy sehogy. Mi reméljük, hogy a cégek, vállalkozások szervezetek oldaláról kellő nyitottság lesz arra, hogy ennek a programnak a keretében kézzel fogható sikereket érjünk el.”e gondolatokkal zárta az új stratégiai partnereket köszöntő beszédét Kétszeri Dávid.

„A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, HuGBC) 2009 óta az építésgazdaság minden területét átfogó szakmai platform és közösség, jelenleg 110 vállalati, egyéni és társult szervezeti taggal.” – mondta el Barta Zsombor, az Egyesület elnöke a Lean & Green Oklevél átvételét követően. – „A szervezet ingyenes webináriumokkal, videó tananyagokkal, felsőoktatási képzési programmal, konferenciákkal, szakmai véleményekkel és ajánlásokkal, jövőformáló projekttel járul hozzá a fenntartható épületek mihamarabbi hazai elterjedéséhez. A nemzetközi háttér, a kapcsolódó kommunikációs és együttműködési lehetőségek, a logisztikai szektorral való szorosabb szakmai kapcsolat, és nem utolsósorban a Magyar Lean & Green Program célkitűzéseinek a HuGBC céljaival meglévő összhangja miatt tartjuk fontosnak az együttműködést.” – zárta beszédét Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete elnöke.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége képviseletében Hankó Gergely ügyvezető igazgató vette át a Lean & Green Oklevelet. Kiemelte, hogy a KSzGYSz immár 29 éve hazánk legnagyobb környezetvédelmi szakmai érdekképviselete.

„A 245 tagszervezet képviseli a magyar környezetipar meghatározó részét, s a hulladékgazdálkodás, kármentesítés, levegőtisztaság-védelem, vízgazdálkodás és -védelem, megújuló energiatermelés, szennyvízkezelés, laborvizsgálatok, oktatás, szemléletformálás, kommunikáció területén végzett munkájával védi környezetünket, az életfeltételeinket biztosító erőforrásokat, és élőlényeket. A Magyar Lean & Green Program azért keltette fel azonnal az érdeklődésünket, mert a Program szinte minden szakterületünket érinti, így nem csak a disszeminációban, hanem a tagságon belüli terjesztésében is érdekeltek vagyunk. A L&G megoldásokat tagjaink innovációi által is tovább tudjuk színesíteni és mi magunk is fejlődni, tanulni akarunk a platformon keresztül.”- mondta el Hankó Gergely, a KSzGySz ügyvezető igazgatója.

Az Európai Raklap Szövetség (European Pallet Association e.V. rövidítve EPAL) nevében a magyarországi Képviseletvezető, Johnson Éva vette át az Oklevelet. 

„Szövetségünket 1991-ben alapították az EPAL rakodólapok engedélyezett gyártóinak és javítóinak ernyőszervezeteként. Regisztrált egyesületként az EPAL semmilyen kereskedelmi érdeket nem képvisel; döntéseit az ipar, a kereskedelem és a logisztikai partnerek érdekeit figyelembe véve hozza meg. A logisztikai ágazat nagymértékben felelős a CO2 kibocsátásért. Az EPAL számára kiemelten fontos a környezetvédelem támogatása. Az EPAL raklapokat fenntarthatóan termesztett, CO2-semleges fából készítik, javíthatók és újrahasznosíthatók; valamint nagyfokú rendelkezésre állásuknak köszönhetően csökkentik a szállítási távolságokat. Mint világszervezet fontosnak tartjuk a zöld (környezetvédelmi) népszerűsítését, ezért is csatlakoztunk a programhoz.” – mondta el beszédében Johnson Éva, az European Pallet Association e.V. magyarországi Képviseletvezetője.

A hazai L&G Programon belül egy platformot is működtetnek a koordinátorok, ahol a csatlakozók egymással konzultálhatnak és ahol az összehangolt együttműködés zajlik.

A Magyar Lean & Green Programhoz elsőként csatlakozott Platform Partner STI Hungary Kft., valamint a most csatlakozott Stratégiai Partnerek köréhez továbbra is nyitott a csatlakozás minden hazai vállalkozás számára, amelyeknek fontos a környezettudatos, társadalmilag is elismert fenntartható működés kialakítása.


A Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT, mint a hazai program koordináló szervezetei továbbra is mindenkit buzdítanak a Platform- és Stratégiai Partnerként történő együttműködésre, csatlakozásra, amelyet az érdeklődők online is jelezhetnek a GS1 Magyarország weboldalán: https://gs1hu.org/lean-and-green 

A GS1 Magyarországról

A GS1 a globális szabványok, a globális szabványosítás területén működő, több mint negyven éve alakult, semleges, non-profit szervezet. A GS1 központja Brüsszelben található, a szervezet azonban a világ 115 különböző országának nemzeti tagszervezetei, az ún. GS1 Tagszervezetek hálózatán keresztül működik.

A GS1-et eredetileg az élelmiszer- és más fogyasztási cikkek szektorainak gyártói és kiskereskedői alapították az elosztási lánc hatékonyságának fejlesztése céljából. Napjainkban a GS1 rendszert világszerte több mint 2 millió cég használja különböző ágazatokban a világ 150 országában. Ezen ágazatok között megtalálható az egészségügy, a szállítás és logisztika, a légiközlekedés, a hadügy, a vegyipar, a vámügy, a számítógépes hardver és szoftverfejlesztés, a hulladékgazdálkodás és sok egyéb szektor is. A GS1 rendszert használók között egyaránt megtalálhatóak a nagy multinacionális cégek és a kis- és középvállalatok, a vezető márkák tulajdonosai és az egyéni vállalkozók is.

A rendszer legismertebb eleme a vonalkódos azonosítás, amely a kereskedelmi folyamatok elválaszthatatlan része. A vonalkód jelképekkel megjelenített azonosító számok teszik lehetővé a gépek számára az elektronikus leolvasást, ami nagyban segíti és gyorsítja az információ áramlását a bolti pénztáraknál, raktári átvételnél, illetve minden olyan helyen, ahol az üzleti folyamatokban szükséges.

A GS1 Magyarország a GS1 nemzetközi szervezet kizárólagos magyarországi képviselője, azaz a hazánkban több mint 35 éve működő GS1 Tagszervezet.


A Holland Királyság Nagykövetségéről

A Holland Királyság Nagykövetsége a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésén dolgozik. Elsődleges feladatunk azon holland vállalkozások számára nyújtott tanácsadás, amelyek Magyarországon szeretnének letelepedni vagy magyar cégekkel szeretnének üzleti kapcsolatot létesíteni. Jelenleg több mint 800 holland cég van jelen a magyar piacon és a két ország összesített kereskedelmi mérlege meghaladja a 9 milliárd eurot.

 

Az MLBKT-ról

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság vállalati és egyetemi szakemberek által 1991-ben alapított közhasznú egyesület. Tagságában termelő, kereskedelmi, szolgáltató és szállítmányozó cégek ellátási lánc, logisztikai, beszerzési, készletezési szakemberei, vezetői éppúgy képviseltetik magukat, mint a képzési intézmények oktatói és diákjai.

Az MLBKT kiemelt fontosságúnak tartja, hogy elősegítse a tagjai és a partnerei közötti párbeszédet, interakciót. Konferenciákkal, vállalatlátogatásokkal, beszélgetésekkel, műhelyekkel, kiadványokkal segítjük a tapasztalatok megosztását. A Társaság széles platformot biztosít a sze­mélyes és üzleti kapcsolatok építésére, a szakmai konzultációra, egymás sike­reinek és kihívásainak megismerésére, új ismeretek elsajátítására és modern technológiák bemutatkozására, valamint a továbbképzésre.

 

A Lean & Green Europe-ról - 100% együttműködés a 0% emisszióért

A Lean & Green Europe szervezet - melyet 2008-ban hoztak létre Hollandiában - megalapítása óta bebizonyította, hogy képes hatékony együttműködést kialakítani a logisztikai szektor képviselői között és a partnerei számára valódi iránymutatást adni a kevesebb szennyezéssel járó, fenntarthatóbb jövő érdekében.
 A kor legfejlettebb technológiáit és módszereit alkalmazza a karbon-lábnyom hatékony mérésére és elemzésére; olyan javaslatokat dolgoz ki az emisszió csökkentésére, melyek eredményességét valós esettanulmányok támasztják alá; valamint rangos díjjal jutalmazza partnereit a megtett intézkedéseikért és példamutatásukért.

Napjainkra már 14 európai ország csatlakozott a kezdeményezéshez és 500-nál is több aktív tagja van a közösségnek, akik nap mint nap lépéseket tesznek a 0% emisszió felé.

A Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT, mint a hazai program koordináló szervezetei továbbra is mindenkit buzdítanak a Partnerként történő együttműködésre, csatlakozásra, amelyet az érdeklődők online is jelezhetnek a GS1 Magyarország weboldalán: https://gs1hu.org/lean-and-green