A GS1 Magyarország csatlakozott a Körforgásos Gazdaság Platformhoz

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. – a globális GS1 szabványszervezet kizárólagos hazai képviselete – 2022. november 24-én egyetértési nyilatkozatot írt alá a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH - Business Council for Sustainable Development of Hungary) által vezetett Körforgásos Gazdaság Platformhoz annak érdekében, hogy a környezetkímélő, optimálisabban működő hazai vállalkozásokért és üzleti folyamatokért folytatott tevékenységeiket a jövőben összehangoltan valósítsák meg.

?A BCSDH-nak és partnereinek kiemelt szerepe van a szemléletváltás és a közös gondolkodás megteremtésében, az egy irányba gondolkodó és cselekvő változásvezetők közösségformálásában, és az üzleti megoldások megosztásában, melyek valódi változást eredményeznek.


A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. a globális GS1 szervezet tagjaként a hazai felhasználók számára fejleszti szabványait. Célja, hogy a kereskedelem közös nyelveként egy globális, ágazat-semleges szabványt tegyen elérhetővé minden vállalkozás számára.

A nemzetközi szabványrendszer magyarországi képviselőjeként a társaság felelőssége, hogy széleskörű, globális azonosításon alapuló szolgáltatásokat és innovatív megoldásokat nyújtson partnerei számára. Ezek alkalmazásba vételével a hazai gazdasági élet és a közszféra szereplői képessé válnak értékteremtő folyamataik hatékonyságának fokozására, ezáltal pedig növelhetik fogyasztóik elégedettségét és biztonságát. A GS1 szabványrendszer elemei közül a termékazonosító GTIN számokkal egyedileg azonosíthatóak lesznek a termékek, adatbázisban tárolhatóvá és elektronikusan megoszthatókká (EDI) válnak azok tulajdonságai. A termékek teljes életciklusában ezen tulajdonságok segítségül szolgálnak a környezetet érintő hatások meghatározásában, amely mind a Körforgásos Gazdaságban, mind az Európai Unió Green Deal stratégiájában és a Digital Product Passport (DPP) alkalmazásában kulcsfontosságú.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. évek óta aktívan tevékenykedik a hazai Lean & Green Program bevezetésén a Holland Királyság Magyar Nagykövetségével és a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társasággal (MLBKT) együttműködésben.


Az európai kezdeményezéshez csatlakozva kialakított Magyar Lean & Green Program arra ad lehetőséget, hogy a Lean törekvéseket Green célokkal karöltve valósíthassák meg a felelősen gondolkodó vállalkozások, hiszen a szakemberek felismerték, hogy e két terület eredményesen működik együtt a gyakorlatban. A fenntarthatóság jegyében javasolt stratégiák és beruházások költségei az elért jóval optimálisabb és környezetterhelést csökkentő intézkedésekkel ellensúlyozhatók, sőt e változtatások hosszabb távon megtakarításokat eredményeznek az alkalmazó vállalatoknak, miközben a Lean & Green Programkeretében kiosztott díjaknak és elismeréseknek köszönhetően kiemelkedőközösségi, fogyasztói figyelem irányul azokra a cégekre, melyek a zöldebb utat választják.

A BCSDH szervezi az évente megrendezésre kerülő Körforgásos Gazdaság Summit-ot, melynek keretében 2022 novemberében került sor a Magyar Lean & Green Program workshopjára (https://gs1hu.org/rolunk/hirek-esemenyek/lean-and-green-workshop), mely reményeink szerint 2023 őszén ismét megvalósul.

"A GS1 Magyarország számára fontos terület a fenntarthatóság és ennek kapcsán a vele együttműködő partnerek, vállalkozások segítése. A fenntarthatósághoz kapcsolódóan a Körforgásos Gazdaság lehetőségeinek megismertetése és a vállalkozások erre történő átállásának segítése kiemelt feladatunk. A GS1 szabványok a hatékony ellátási lánc megvalósítása mellett, számos ponton támogatják a termék-életciklus szemléletet. Ezen túlmenően a Lean & Green Program pedig további gyakorlati megvalósítási lehetőséget biztosít a logisztikai CO2 mentesítésére. Ezen értékekkel úgy gondoljuk hasznos tagja tudunk lenni a Körforgásos Gazdaság Platformnak."nyilatkozta Krázli Zoltán, a GS1 Magyarország szektormenedzsment igazgatója.