Mexikói friss gyümölcsök azonosítása GS1 DataBar-ral

A HEB egy kereskedelmi cég Mexikó északi részén, s elkötelezett amellett, hogy első osztályú, friss termékeket biztosítson vásárlóinak. A HEB több mint 40 értékesítési ponttal rendelkezik szerte az országban. Az elmúlt néhány évben a GS1 Mexikóval együttműködve azonosítási projekteket hajtott végre, főként a friss termékek ágazatában.


A termékek azonosítása és elkülönítése kulcsfontosságú tényező az élelmiszer-pazarlás csökkentésében. A Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztériuma (SEMARNAT) szerint, ha Mexikó a jelenleg elpazarolt összes élelmiszert felhasználná, akkor évente további 400 milliárd dollár bevétele lenne.

A gyümölcsök és zöldségek azonosítása többek között az új étkezési trendek miatt vált fontossá. A fogyasztók nagyobb érdeklődést mutatnak a friss termék iránt, mivel ezek az egészségesebb táplálkozás alapelemei.

A termékek azonosításának pedig számos előnye van: 

Gazdasági veszteségek csökkentése: Csökken az árufeltöltéssel kapcsolatos hibák száma.

Visszavonások csökkentése: A termelők könnyebben el tudják különíteni áruikat versenytársaik termékeitől. Ha a versenytársak áruit szennyeződés miatt (a gyümölcs- és zöldség szektor termékeinek 45%-át emiatt vonják ki a forgalomból) visszahívják a piacról, akkor a saját áruik biztonságát igazolni tudják az azonosítással.

A márka védelme: A fogyasztók jobban felismerik és elkülönítik a többi márkától ezeket a termékeket.

A HEB a gyümölcsök és zöldségek azonosítása kapcsán saját tapasztalatai alapján az alábbi előnyöket emelte ki, amelyek nemcsak a fogyasztói szolgáltatások minőségét javították, hanem a gazdasági szempontokat is:

• A termékek azonosítása szabványokkal 100%-os pontosságú;

• A nyilvántartásban lévő PLU-kódok számának csökkentése (Sok esetben a gyümölcsöket és zöldségeket apró matricákkal látják el, amin négy-öt számjegyű PLU-kód van. A PLU kód megmondja a gyümölcsről, hogy honnan származik, genetikailag módosított-e, szerves vagy előállított műtrágyával kezelt-e, használtak-e termesztése során gombaölő-, gyomirtó- és rovarölőszert.) 

• Megbízható adatok a helyes szervezeti döntések meghozatalához;

• Az adminisztratív veszteségek 30%-kal csökkentek;

• Összehangoltan tudják kezelni a készleteiket.

Olvassa el a teljes történetet Esettanulmány platformunkon, ahol további magyar nyelvű sikeres gyakorlati példákat olvashat a GS1 szabványok világából.

Tovább az Esettanulmányokhoz