LEI kód az ellátási láncok átláthatóságának növelésére

A Jogi személy azonosítók (Legal Entity Identifier) vagyis a LEI kódok fontos szerepet játszhatnak a jelenlegi globális ellátási láncok zavarainak enyhítésében.

Az ellátási láncokban a nem várt fennakadások számos vállalkozásnak okoznak problémát, késedelmet vagy extra költséget. Tipikusan ilyen esetek a természeti katasztrófák, amelyekre nincsen túl nagy ráhatásunk.

2020-ban azonban egy újabb tényezőt is megismerhettünk, amely hatalmas gondokat tudott okozni a világkereskedelemben és a vállalkozások globális ellátási láncaiban: ez volt a COVID-19 járvány.

A világjárvány kapcsán előírt lezárások alapjaiban rengették meg az ellátási láncok hatékonyságát. Bizonyos termékcsoportokban a termelés leállása, míg más aspektusból a bejáratott logisztikai útvonalak blokkolása hatalmas áruhiányt és tömeges üres polcokat eredményezett a kereskedelmi egységekben.

A világjárvány sok mindenre rávilágított, köztük a globális ellátási láncok törékenységére is.

A LEI kód a jövőben kiemelt szerepet kaphat a globális ellátási láncok problémáinak enyhítésében.

LEI kód

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara nemrégiben közzétette az Identitás Kezelési Útmutatóját minden nemzetközi ellátási láncban érintett fél számára. A LEI kódot kulcsfontosságú eszközként jelölték meg az összes, határokon átnyúló ellátási lánc hálózatban résztvevő szervezet azonosítására.

Az útmutató kimondja: „A globális LEI rendszer célja, hogy támogassa a nemzetközi (és nemzeti) vállalkozásokat üzleti partnereik azonosításában bármely iparágban és kormányzati szereplőnél.”

Az ellátási láncban a szervezetek azonosítása jelenleg nem egységes, sőt a legtöbb vállalatnak nincsen olyan digitális adatbázisa, amelyben a saját és üzletfelei adatait azonos elvek mentén rögzítenék.

Ám az azonosítás elkerülhetetlen az ellátási láncokban.

LEI kód az ellátási láncban

Míg a termékek egységes azonosítására és nyomon követésére immár 50 éve hatékonyan alkalmazzák a GS1 szabványrendszer globálisan egyedi azonosítóit (pl. termékek esetén a GTIN számokat és EAN vonalkódokat), ugyanezen rendszernek a cégekre vonatkozó azonosítóját, a Globális helyazonosító számot  (GLN) csak opcionálisan használják a vállalkozások, illetve elsősorban fizikai és digitális helymeghatározásra terjedt el a gyakorlatban.

Az ellátási láncok átláthatósága érdekében az üzlettársak beazonosítása és megismerése elkerülhetetlen, de igen időigényes, mivel a piaci szereplőknek nemcsak azonosítaniuk kell partnereiket, hanem a legtöbb esetben tisztában kell lenniük azok szervezeti struktúrájával és esetenként a fiókszerkezeteivel is – erre pedig jelenleg nincsen egységes módszer.

Az ellátási lánc átláthatósága azt jelenti, hogy a termékek nyomon követése az előállítástól a végső kézbesítésig tisztán követhető.

Az átlátható ellátási lánc fő jellemzője, hogy bármikor, jelen időben meg lehet állapítani az ellátási lánc minden résztvevőjének és elemének (pl. termékeknek) az aktuális állapotát, és szükség esetén részletesebb információk is egyszerűen elérhetők. Egy ilyen folyamatban mindenképpen szükséges a felek és a jogi személyek könnyű és gyors azonosítása az ellátási lánc minden pontján.

A LEI lehetővé teszi az ellátási láncok számára, hogy gyorsan és digitálisan azonosítsák a szervezeteket az ellátási láncon belül, növelve a kereskedelmi partnerségek átláthatóságát és az üzleti partnerek közti bizalmat. Ha minden szereplő rendelkezne LEI kóddal az lehetővé tenné egy közös szervezeti azonosító rendszer elterjedését, amely interoperábilis, globális és szabványosított az iparágak/szervezeti típusok között.

A LEI rendszer a következőket kínálja:

  • Egy egyetemes digitális azonosító
  • Azonnali céghitelesítés
  • Ellenőrzött vállalati információk
  • Magas minőségű adatok
  • Nyílt és ingyenes adatok

A globális LEI adatbázis már most is nyilvánosan elérhető és ingyenes, ezért hamar alkalmazhatóvá válhatna az ellátási láncok nagyobb transzparenciája és az üzleti bizalom erősítése érdekében.

LEI kód igénylése

A GS1 Magyarország a globális GS1 szervezet kizárólagos hazai képviseleteként 50 éves szakmai múlttal rendelkezik a szabványok fejlesztése és azok bevezetésének támogatásában, ma már azt is elmondhatjuk magunkról, hogy piacvezetők lettünk a LEI kód kiadásban Magyarországon.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha LEI kódra van szüksége vagy ha úgy dönt, hogy LEI kódját a jövőben nálunk szeretné biztonságosan tárolni.