Háromoldalú megállapodás az innováció szakmai támogatására

A Budapesti Corvinus Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetői október 18-án megállapodást kötöttek a hazai innovációmenedzsment ösztönzésére Budapesten, a Corvinus Egyetemen. Az együttműködés részeként megalapították az Országos Innovációs Konferenciát,amelyet nemzetközi rendezvénnyé terveznek fejleszteni és évről évre felváltva tartják majd meg a két aláíró egyetemen.

Az innovációs együttműködési megállapodást a Budapesti Corvinus Egyetem részéről Takáts Előd rektor, a Pannon Egyetem részéről Gelencsér András rektor, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal részéről Birkner Zoltán elnök írta alá október 18-án a Corvinuson.


„Az összefogás kitűnő példája annak, hogy hatékonyan kiaknázzuk a magyar innovációs tudományos műhelyekben meglévő szinergialehetőségeket, és eredményeinket megosszuk a nyilvánossággal, a gazdasági élet szereplőivel. A Corvinuson kétféle szakirányú továbbképzés is elérhető a témában – a kutatási és innovációs menedzser, illetve szakközgazdász program –, amelyek fejlesztésébe az együttműködés révén megszerzett tapasztalatokat is beépítjük.” – mondta Takáts Előd, a Corvinus rektora.

“Vész- és válságterhes világunkban különösen fontos a különböző szakmai területeken született innovációs eredmények minél gyorsabb és minél szélesebb körű hasznosítása, az egyes szakterületek és a társadalom közötti párbeszéd megteremtése. Az innováció termékeinek hasznosulása előtt tornyosuló legnagyobb akadály a megszokás és az ismerethiány, aminek leküzdése legalább akkora kihívás, mint maga az innovációs ötlet kidolgozása. Azt várjuk, hogy együttműködésünk az előbbi folyamat támogatásához nyújt majd nélkülözhetetlen segítséget” – hangsúlyozta Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

 Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke kiemelte: „A hazai innovációs rendszer megújítása során közös feladatunk a társadalmi szemléletformálás, hogy a megoldásközpontú, újító gondolkodásmód a lehető legszélesebb körben elterjedjen. Jó úton haladunk, a tudástermelő egyetemek és kutatóintézetek, valamint a vállalkozások is egyre tudatosabbak ezen a téren. Nem véletlen az egyetemi szintű innovációs szakemberképzés sikere, hiszen az elmúlt években folyamatosan nő a kereslet az innovációs folyamatokat átlátó és a mindennapi gyakorlat szintjén menedzselni képes szakértők iránt.”

Az aláíró intézmények a megállapodással szellemi, tudományos kapacitásukat egyesítik annak érdekében, hogy a hazai és nemzetközi innovációmenedzsment tudományos eredményeit az érdeklődők és érintettek számára közvetítsék, népszerűsítsék, ismertségét, elismertségét növeljék. Ennek részeként törekednek a diszciplínát érintő szakmai kutatások, programok, kiadványok, a tudományterületet érintő együttműködések létrehozására, a kapcsolódó képzések fejlesztésére.

Az együttműködő szervezetek a hazai és nemzetközi innovációval kapcsolatos tudományos és szakmai eredmények megosztása és közreadása érdekében megalapítják az Országos Innovációs Konferenciát, azzal a közös határozott szándékkal, hogy azt nemzetközi rendezvénnyé fejlesszék. A konferencia célja, hogy lehetőséget teremtsen az innovációról való közös és sokszínű gondolkodásra, az innovációval kapcsolatos szakmai ismeretek átadására, így járulva hozzá a sikeresebb, versenyképesebb hazai vállalkozói szektor, és a fejlettebb, prosperálóbb innovációs gazdasági-társadalmi környezet kialakulásához. A konferenciát Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem évente felváltva rendezi meg, 2022 novemberében a Budapesti Corvinus Egyetem lesz a házigazda. A rendezvény jogelődjét tavaly a Pannon Egyetem szervezte meg.

A GS1 Magyarországnak mindkét Egyetemmel hosszú távú együttműködési megállapodása van a GS1 szabványok és megoldások egyetemi képzésekbe történő beillesztése és egyéb közös projektek indítása mentén.

Forrás: https://www.uni-corvinus.hu/post/hir/haromoldalu-megallapodas-az-innovacio-szakmai-tamogatasara/