Új, logisztikai munkacsoportot indít a MEFCS ősszel

A Magyar GS1 Egészségügyi Felhasználói Csoport (MEFCS) új munkacsoportot hív életre, hogy segítsen az egészségügyi termékek áruátvételi-, raktározási- és nyomonkövetési folyamatainak digitalizálásában. 

Az egészségügyi termékek logisztikai egységeinek azonosítása és jelölése, logisztikai címkével való ellátottsága nagyon vegyes képet mutat hazánkban. A gyártók, logisztikai szolgáltatók más-más típusú azonosítókat, illetve adatokat tüntetnek fel a gyűjtő- és raklap kiszerelések logisztikai címkéin.  

A szállítóleveleken jellemzően ömlesztve találhatók a szállított termékek megnevezései, darab száma, LOT száma, lejárati ideje.  

A szállítmányok sok esetben már nem csak raklap, de gyűjtő szinten is heterogén csomagolásúak. Elektronikus adatcsere üzeneteket (EDI) néhány területen alkalmaznak csupán a cégek egymás között.  

Mindez a nagy mennyiségű termék feladást, -átvételt, -raktározást, nyomon követést lassabbá, nehézkesebbé teszi.  

Ezért az újonnan induló logisztikai munkacsoport célja egy egységes, nemzetközi szabványokon alapuló logisztikai címke formátum, illetve elektronikus adatcsere (EDI) üzenet formátum meghatározása, amellyel a gyógyszeripari és orvostechnikai eszközök logisztikai folyamatai hatékonyabbá tehetők.  

A munkacsoport a hazai iparág szakembereinek közreműködésével tevékenykedik.  

Ha felkeltettük érdeklődését, várjuk csatlakozását! 

Kiket várunk a munkacsoportba? 

  • Egészségügyi termékgyártókat,  

  • Nagykereskedőket, forgalmazókat, kiskereskedőket, patikákat,  

  • Egészségügyi intézményeket,  

  • IT szolgáltatókat (címke, EDI, ERP-raktározási szoftver, stb.) 

A nyitó munkacsoport ülés időpontja: 2024. szeptember 26. 10:00-12:00 

Megbeszélés módja: Hibrid - személyesen Budapesten és online is van lehetőség csatlakozni 

Amennyiben érdekli a munkacsoport munkája és csatlakozna, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben (christine.hanko@gs1hu.org), hogy további információkat oszthassunk meg Önökkel. 

 

Magyar GS1 Egészségügyi Felhasználói Csoport (MEFCS) 

A Magyar GS1 Egészségügyi Felhasználói Csoport (MEFCS) olyan önkéntes munkacsoport, amelynek tagjai az egészségügyi ágazat meghatározó gazdálkodó szervezetei (gyártók, nagykereskedők), betegellátást végző intézmények képviselői, szakmai egyesületek, szövetségek, érdekképviseleti szervek és egyéni tagként szakértők.  

Célja, hogy koordinálja a GS1 szabványalapú megoldások helyes ágazati bevezetését és alkalmazását a helyi igények kiszolgálására, a nemzeti érdekek mentén, a jogszabályi előírások figyelembevételével. Célkitűzései között a hangsúly az automatikus termékazonosításon alapuló, betegbiztonságot javító, illetve a transzparens folyamatok által hatékonyabb és fenntarthatóbb működést biztosító megoldások bevezetésén van.  

A Csoport mindenki számára nyitott szakmai rendezvényén továbbra is teret kíván adni a hazai egészségügyi ágazat érintett szakembereinek a GS1 szabványok segítségével már megvalósult nemzetközi és hazai jó példák, illetve a folyó fejlesztések, valamint a jogszabályi előírások kapcsán megvalósítandó feladatok közös megismerésére és a résztvevők kölcsönös tapasztalatcseréje által biztosított fejlődésre.