Így zajlott az idei év legnagyobb Lean & Green workshopja

A Lean & Green Program a fenntarthatóság és költségcsökkentés elérhető útja a vállalkozások számára. A fenntarthatóság jegyében javasolt stratégiák és beruházások költségei az elért jóval optimálisabb és környezetterhelést csökkentő intézkedésekkel ellensúlyozhatók, miközben a Lean & Green Program keretében kiosztott díjaknak és elismeréseknek köszönhetően kiemelkedő közösségi, fogyasztói figyelem irányul azokra a cégekre, melyek a zöldebb utat választják.

2023. november 23-án tartották a Magyar Lean & Green Program idei utolsó workshopját a Körforgásos Gazdaság Summit délutánján. Az eseményen ismertetésre került a hazai Lean & Green Program, és konkrét gyakorlati tippeket kaphattak az érdeklődők arra vonatkozóan, hogy hogyan csökkenthető hatékonyan egy vállalkozás logisztikai folyamatainak CO2 kibocsájtása úgy, hogy mindez gazdasági téren és ismertség szempontjából is előnyökkel járjon a cég számára. Örömünkre szolgál, hogy kiosztásra kerülhettek az első hazai Lean & Green Award díjak is.

A közlekedés és áruszállítás mint a szén-dioxid-kibocsátások közel egyharmadáért felelős emberi tevékenység, egyre kiemeltebb fókuszpontja a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Nem véletlen, hogy az Európai Unió célul tűzte ki: 2050-re jelentősen csökkentenie kell a cégeknek és az ellátási láncoknak a közlekedésből származó CO2 kibocsátás mértékét.

Mindezek mellett napjainkban, mint az élet minden más területén, a logisztikában és áruszállításban is drasztikusan nőnek a költségek, amelyre a vállalkozásoknak mielőbb reagálniuk kell mérlegelve az elérhető megoldási lehetőségeket. A Lean-gondolkodás bevezetése - vagyis olyan módszerek alkalmazása, melyekkel a szállítási folyamatok költségcsökkentés mentén optimalizálhatók - járható út minden vállalkozás számára, sikeres, működő példákkal.

A workshop keretében a Magyar Lean & Green Programhoz csatlakozott tagok osztották meg fenntarthatósági- és szén-dioxid emisszió-csökkentési stratégiáikat a résztvevőkkel.

Az eseményt Bodor Tibor az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepének vezérigazgatója és Desirée Bonis a Holland Királyság Nagykövet Asszonya nyitotta meg. A köszöntők után Barla-Szabóné Illés Nóra a CHEP Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója és Csipes Péter, az S.T.I Hungary ügyvezető igazgatója vehették át a rangos Lean & Green Award-ot Desiree Bonis-tól, a Holland Királyság Nagykövet Asszonyától. Ezúton is gratulálunk nekik!


A GS1 Magyarország szektormenedzsment igazgatója, Krázli Zoltán előadásában több lehetséges logisztikai területet érintő költségmegtakarítási stratégiát mutatott be, amelyek egyben potenciális fejlesztési lehetőségek is a fenntarthatóság érdekében és a hazai Lean & Green Program keretében ezen lehetőségek aktív támogatással valósíthatók meg. A Magyar Lean & Green Program ismertetése mellett a platform adta támogatások és a már csatlakozott tagok is említésre kerültek.

Dr. Botos Barbara, Klímaügyekért és Klímadiplomáciáért Felelős Utazó Nagykövet az Energiaügyi Minisztérium képviseletében „A klímaváltozás különböző szcenáriói és hatásuk bolygónkra” címmel tartott előadást, melynek keretében rámutatott, hogy „a válságok természetükből adódóan hullámokban érkeznek. Továbbra is készenlétben kell állni. Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdasága.”

A minőségi fenntarthatósági jelentésből származó előnyökről Ifj. Dr. Gremsperger Gábor, a Climate Action Kft. ügyvezetője beszélt. Elmondta, hogy a jövőben az EU által egyre több kötelezettség hárul majd a cégekre, mind a nagy- közép és kisvállalatokra. Akik előbb felkészülnek és elkezdenek a fenntarthatóság kérdésével professzionálisan foglalkozni azok pici előnyhöz tudnak jutni. Kiemelte, hogy a fenntarthatósági jelentéseknek a minősége nagyban függ az adatok minőségétől és az adatok strukturálásától. Azon cégek, akik a jelentéseiket magas szinten és magas minőségben tudják megcsinálni számtalan előnyhöz fognak jutni, melyek a realizálható profit szintjén is meg fog jelenni ezen cégek mindennapi életében.

Varga Balázs, a GHIBLI Kft. LEAN managere előadásában azt részletezte, hogy mit jelent a fenntartható szállítmányozás a gyakorlatban. 

„Remek előadásokat hallhattunk. Érdekes látni, hogy különböző megközelítésből mennyire mást jelent a fenntarthatóság. Éppen emiatt tartom nagyon fontosnak, hogy minél többen csatlakozzanak Lean & Green programhoz, hogy minél többet tanuljunk egymástól, illetve inspiráljuk egymást, hogy ki milyen kreatív módon tudja megvalósítani és elérni a fenntarthatósági céljait.

És természetesen gratulálok a díjazottaknak!  Remélem, hogy egyre többen lesznek, akik kimutathatóan képesek tenni a fenntartható működésért.” – emelte ki a Lean manager.

„Fenntarthatóság, ESG és park koncepció a logisztikai ingatlan fejlesztésben” címmel Dr. Gondi Ferenc, a CTP Management Hungary Kft. ügyvezető igazgatója zárta az előadások sorát. Előadásában ismertette azokat az előremutató technológiai megoldásokat illetve vállalat kulturális elemeket és gyakorlatokat, amelyeket a CTP hazánkban alkalmaz a környezet védelme, az élhetőbb épített környezet és a dolgozók fenntarthatósággal szembeni elköteleződésének erősítése érdekében.

A Lean & Green workshop második felében tartott kerekasztal beszélgetésen a már programhoz csatlakozott cégek ügyvezetői osztották meg tapasztalataikat.

A kerekasztal beszélgetés Krázli Zoltán moderálásával zajlott, melynek keretében a résztvevők - Barla-Szabóné Illés Nóra, ügyvezető igazgató, CHEP Magyarország Kft., Csipes Péter, ügyvezető igazgató, S.T.I Hungary Kft., Gábor Orsolya, marketing vezető, iData Kft., Ujlakán Tibor, jogi szakokleveles közlekedésmérnök, T75 Consulting – arról beszéltek, hogy miért is vállalták a logisztikai tevékenységükből származó CO2 kibocsátás mérését és mennyire épült be a fenntarthatóság a vállalati kultúrájukba. 

A CHEP Magyarország Kft., és az S.T.I Hungary Kft. már elkészítette az akciótervét, amelyek elfogadásra is kerültek, így képviselőik beszámolhattak arról, hogy milyen kihívásokkal szembesültek az akcióterv összeállítása során. Ugyanakkor mindenkit bátorítottak, hogy kövessék a példájukat, mert amint fogalmaztak, az akcióterv összeállítása némi odafigyeléssel jól kivitelezhető. Az adatok összegyűjtésére és minőségére vonatkozóan is hasznos információkat osztottak meg a kerekasztal résztvevők. Az iData Kft. képviselőjétől, Gábor Orsolyától betekintést kaphattak a jelenlévők, hogy milyen technológiai megoldások léteznek az adatok hatékony összegyűjtésére.

A program zárásaként Krázli Zoltán kiemelte, érdemes mielőbb ezzel a témakörrel elkezdeni foglalkozni, mert amellett, hogy költségmegtakarítást eredményez a fejlesztési feladatok megvalósítása, az elsők között történő elköteleződés a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében kiemelt hitelességet és ezzel brand érték növekedést tud biztosítani a vállalat számára, nem is beszélve arról a megszerzett gyakorlati ismeretekből táplálkozó megszerzett tudásról, amelyet a vállalkozás a közeljövőben megjelenő jogszabályi előírások teljesítése során tud majd versenytársaihoz képest előnyöket élvezve felhasználni. A Lean & Green Program mindehhez egy eszköz tud lenni, amely a mérési módszertanával és szakmai platformjával támogatja a vállalkozást a fejlesztései megtervezésében és sikeres megvalósításában. 


A Magyar Lean & Green Programról

A Lean & Green Europe szervezet - melyet 2008-ban hoztak létre Hollandiában, s melyhez egyre több európai ország csatlakozik - megalapítása óta bebizonyította, hogy képes hatékony együttműködést kialakítani a logisztikai szektor képviselői között és a partnerei számára valódi iránymutatást adni a kevesebb szennyezéssel járó, fenntarthatóbb jövő érdekében. 

A kor legfejlettebb technológiáit és módszereit alkalmazza a karbon-lábnyom hatékony mérésére és elemzésére; olyan javaslatokat dolgoz ki az emisszió csökkentésére, melyek eredményességét valós esettanulmányok támasztják alá; valamint rangos díjjal jutalmazza partnereit a megtett intézkedéseikért és példamutatásukért.

Az európai kezdeményezéshez csatlakozva kialakított Magyar Lean & Green Program arra ad lehetőséget, hogy a Lean törekvéseket Green célokkal karöltve valósíthassák meg a felelősen gondolkodó vállalkozások, hiszen a szakemberek felismerték, hogy e két terület eredményesen működik együtt a gyakorlatban. A fenntarthatóság jegyében javasolt stratégiák és beruházások költségei az elért jóval optimálisabb és környezetterhelést csökkentő intézkedésekkel ellensúlyozhatók, sőt e változtatások hosszabb távon megtakarításokat eredményeznek az alkalmazó vállalatoknak, miközben a Lean & Green Program keretében kiosztott díjaknak és elismeréseknek köszönhetően kiemelkedő közösségi, fogyasztói figyelem irányul azokra a cégekre, melyek a zöldebb utat választják. 


A hazai Lean & Green Program bevezetésén a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. a Holland Királyság Magyar Nagykövetségével és a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társasággal (MLBKT) együttműködésben tevékenykedik. 

https://gs1hu.org/lean-and-green


A hivatalos sajtóközlemény letölthető ITT.