GLN igénylés IFS tanúsításhoz

IFS Élelmiszer 7 (IFS – Food 7)

Az IFS Élelmiszer 7-es verziójának bevezetésével az Európai Gazdasági Közösségben (EGK) és az Egyesült Királyságban működő élelmiszer-gyártóknak GLN-nel kell rendelkezniük.

Az IFS Élelmiszer 7-es verziójának egyes szabályai már 2021. március 1-én hatályba lépnek, 2021. július 1-től pedig kötelező érvényű lesz az új szabályozás. Az IFS azért döntött a GLN bevezetése mellett, hogy egyszerűsíteni tudja a kommunikációt a beszállítók és a kereskedők között, ezzel együtt pedig optimalizálni akarták az IFS tanúsítványok biztonságát és hitelességét.

A GLN a vállalkozások számára egy olyan kiegészítő eszköz, mellyel az üzleti partnereik felé bizonyítani tudják IFS tanúsítványuk eredetiségét és azt, hogy a cég megfelel a legmagasabb szintű élelmiszeripari szabványoknak.

Az IFS és a GS1 szorosan együttműködött a bevezetés folyamatában. Ez a kooperáció nemzetközi szinten egyedülálló és magasra helyezi a biztonsági mércét a többi hasonló iparági minősítési rendszer számára. A GS1 szervezet világszerte az egyetlen olyan cég, amelyik rendelkezik a GLN számok kiadási jogával.

A GLN szám hivatalos megszerzését követően elengedhetetlen, hogy a GLN szám megjelenjen az ún. GEPIR szolgáltatásban (Globális Elektronikus Partnerinformációs Rendszer). Csak ezt követően van lehetőség az IFS Élelmiszer 7-es verziójú tanúsítványának megszerzésére.

A GLN bevezetésének célja az volt, hogy...

  • Egyszerűsítse a beszállítók és kereskedők közötti kommunikációt;
  • Optimalizálja az IFS tanúsítványok biztonságát és ellenőrizhetőségét;
  • Növelje a hamisítások elleni védelmet.

Mi a GEPIR?

A GEPIR egy globális GS1 adatbázis, amelyben a cégeket akár a hozzájuk tartozó GLN számok alapján is meg lehet találni. Ezzel lehet ellenőrizni egyértelműen egy adott Tanúsítvány kapcsán, hogy az valóban az adott vállalkozáshoz köthető-e. A vállalkozás GLN számai mindaddig aktívak a GEPIR rendszerében, amíg az adott cég a GS1 szervezetnek aktív partnere. Az IFS Élelmiszer Tanúsítvány megszerzéséhez a GLN szám(ok)nak meg kell jelennie a GEPIR-ben és egyben aktívnak is kell lennie.
Ezen túlmenően a Tanúsítványban feltüntetett cégnévnek és címnek is egyeznie kell a GLN számhoz a GEPIR-ben rendelt adatokkal. Az IFS és a vállalkozás üzleti partnerei csak ezáltal tudják biztosan ellenőrizni mind a GLN, mind pedig a certifikáció hitelességét.