A szakértő válaszol - új sorozatot indítunk

Elindítjuk a "Szakértő válaszol" című rovatunk! Az alábbi szakmai tartalom egy újonnan indult kezdeményezésünk első része, amelyben igyekszünk a hozzánk érkezett kérdéseket röviden bemutatni, bízva abban, hogy ezzel másoknak is segítséget tudunk nyújtani.

Partnerünk kérdése:

Termékeinket kiskereskedelmi értékesítésre szánjuk. Jelenleg a csomagolóanyag gyártása előtt állunk. Kraft kartonra szeretnénk EAN-13 vonalkódot nyomtatni. A kérdésem az lenne, hogy az olvashatósághoz megfelelő-e a kontraszt, ha fekete, sötétkék vagy sötétzöld színnel nyomtatunk közvetlenül a barna háttérszínű kartonra? A vonalak és a háttér színeiről mi az elvárás/javaslat?

Szakértőnk válasza:

Kedves Partnerünk,

A vonalkód jelkép olvashatóságának biztosításához megfelelő kontraszt szükséges, azaz a vonalaknak és a háttérnek jelentősen el kell különülnie. Mindezt úgy kell megtenni, hogy a vonalak minél sötétebbek, a háttér pedig minél világosabb legyen. A vonalkód olvasók fényét a fekete vonalak elnyelik, míg a fehér háttér visszatükrözi, ezáltal kinyerve az adatot a vonalkódból. A legnagyobb kontraszt a fekete vonalak és fehér háttér nyomtatásával érhető el.  Érdemes erre törekedni, azonban nem feltétel a fekete-fehér színválasztás.

Ebben az esetben a karton barna háttérszíne adott, így törekedni kell a minél sötétebb színű vonalak választására. Éppen emiatt mindképp azt javasoljuk, hogy fekete színnel nyomtassák a kódot. Fontos tudni, hogy a vonalkód olvashatóságát a kontraszton túl számos egyéb paraméter befolyásolja, például a vonalkód mérete, a nyomtatási eljárás, a választott csomagolás típusa stb. Így egy kisebb kontraszt esetén (barna háttér, fekete vonalak) van lehetőség a megfelelő olvashatóság biztosítására, amennyiben a többi paraméter megfelelő, illetve ellensúlyozza az alacsonyabb kontraszt értékét.

Jelen helyzetben azt javasoljuk, hogy mindenképp kérjék ki a nyomda véleményét, milyen nyomtatási eljárást a bevált gyakorlat a kartonra történő nyomtatáshoz. Továbbá amennyiben a csomagolás grafikája engedi, ne kicsinyítsék le a vonalkódot. Törekedjenek a szabványban szereplő méret betartására.

A csomagolóanyag nagy számú nyomtatásának megrendelése előtt érdemes egy előzetes próbanyomatot kérni a nyomdától. Ezen minta alapján tudunk konkrét véleményt mondani az olvashatóságra vonatkozóan.

Amennyiben elküldik számunkra a felsorolt szempontok figyelembevételével elkészített kódot, a vonalkód ellenőrzési szolgáltatásunk keretein belül megvizsgáljuk és részletes visszajelzést adunk többek között az olvashatóságra vonatkozóan. Ez a vizsgálat a GS1 rendszer licenc része. A GS1 Partnerek számára 5 címke ellenőrzését (digitális és fizikai formában összesen) a GS1 rendszer licenc tartalmazza. További árainkról a kondíciós listából tájékozódhat.

További kérdés felmerülése esetén keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

a GS1 Magyarország szakértői csapata

Írjon nekünk Ön is a szakerto@gs1hu.org címre, ha kérdése van a helyes GS1 szabványhasználattal kapcsolatosan!