Miért nem alkalmazható az inverz kód a termékeken?

A „Szakértőnk válaszol” sorozatunk következő részében a vonalkód hátterének és vonalainak fordított színhasználatával (fekete háttér, fehér csíkok) kapcsolatban válaszolunk egy korábban érkezett kérdésre. Forduljon bátran szakértőinkhez, ha kérdése merül fel a GS1 szabványokkal kapcsolatosan!

Partnerünk kérdése:

Egy fekete üvegre kerülne rá a kód, és design szempontból nekünk fontos lenne, hogy a betűk fehérek legyenek és a fekete-fehér vonalak pedig fordítva legyenek. A kérdésem az lenne, hogy van lehetőség a kód negatív verziójának használatára?

Ebben tudnak nekem segíteni? Előre is köszönöm a válaszukat!

Szakértőnk válasza:

Kedves Partnerünk,

A vonalkód jelkép olvashatóságának biztosításához megfelelő kontraszt szükséges, azaz a vonalaknak és a háttérnek jelentősen el kell különülnie. Mindezt úgy kell megtenni, hogy a vonalak minél sötétebbek, a háttér pedig minél világosabb legyen. A legnagyobb kontraszt a fekete vonalak és fehér háttér nyomtatásával érhető el. De miért nem lehetséges ennek fordítottját alkalmazni, vagyis fekete háttérre fehér vonalakat tenni?

A vonalkód olvasók fényét a fekete vonalak elnyelik, míg a fehér háttér visszatükrözi, ezáltal kinyerve az adatot a vonalkódból. A visszaverődésből adódóan sajnos nincs lehetőség a kód inverzét használni, mivel az teljesen felborítaná a tartalmazott információ struktúráját, ezáltal pedig olvashatatlanná válna a kód.

Az inverz jelképtől függetlenül a kód egyéb grafikus átalakítása sem ajánlott, mivel ez erősen befolyásolja az olvashatóságot. 


Érthető, hogy a design alapján a fekete háttér lenne a javallott, viszont a vonalkód esetében mindig a funkcionalitást kell előtérbe helyezni. A termékre elhelyezett vonalkód esetében mindenképpen szükség van a világos háttérre és a sötét vonalakra.

Amennyiben a fehér háttér és fekete vonalak semmiképpen sem felelnek meg a célnak, lehetőség van minimális eltérést eszközölni a színeket illetően. Erről korábbi cikkünkben (https://gs1hu.org/hirek-esemenyek/a-szakerto-valaszol-uj-sorozatot-inditunk) részletesebben írtunk.

Amennyiben ezt a megoldást választják, kérem fontolják meg, hogy elküldik számunkra a felsorolt szempontok figyelembevételével elkészített kódot, hogy a vonalkód ellenőrzési szolgáltatásunk keretein belül megvizsgáljuk és részletes visszajelzést tudjunk adni többek között az olvashatóságra vonatkozóan. Ez a vizsgálat a GS1 rendszer licenc része. A GS1 Partnerek számára 5 címke ellenőrzését (digitális és fizikai formában összesen) a GS1 rendszer licenc tartalmazza. További árainkról a kondíciós listából tájékozódhat.