LEI szolgáltatásunk köszönti új partnereit

A KELER Zrt. – mely a LEI azonosítók kezelésére irányuló szolgáltatását beszüntette - korábbi LEI ügyfélköre sikeres pályázat benyújtását követően átkerülhetett a GS1 Magyarország kezelésébe. Ezúton is köszöntjük új LEI Partnereinket, akik biztosak lehetnek abban, hogy LEI azonosítóik jó kezekben vannak. Cikkünk további hasznos információkat tartalmaz LEI azonosítóval rendelkező Partnereink számára.

Háttér:

A LEI nemzetközi szervezete a Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) felhívást tett közzé a magyarországi joghatósággal rendelkező Helyi operatív egységek (LOU) számára a KELER Zrt. LEI ügyfélkörének átvételére, miután a Keler Zrt. úgy döntött, hogy a LEI azonosító kezelésére irányuló tevékenységét megszünteti.

A GS1, mint LOU a GS1 Magyarország, mint LEI regisztráció ügynök bevonásával úgy döntött, hogy elindul a felhíváson és sikeres ajánlatot nyújtott be.

A LEI kódok átkerültek a GS1-hez, és a GS1 Magyarország a LEI szolgáltatások területén is több ezer magyar társaság támogatója lett.

Az átállás automatikusan ment vége.

A korábban a Keler Zrt. tevékenysége alá tartozó partnereinknek semmilyen további teendőjük nincsen. A LEI kódjuk jó helyen van. Az eredeti érvényességi idejük változatlan maradt, és az áthelyezés sem jár semmilyen extra költséggel a részükről.A GS1 rendszeréből minden érintett ügyfél kapott egy tájékoztató emailt, ami tartalmazta a LEI azonosító áthelyezésével és megújításával kapcsolatos összes információt és egy linket, ami a GS1 www.lei.direct felületén található felhasználói fiókjukhoz vezet.

Partnereink a fiókjukba belépve a GS1 SmartApplication segítségével biztonságosan intézhetik a LEI azonosítóval kapcsolatos ügyeiket.

Az alábbiakban összefoglaltuk a LEI megújítással, illetve igényléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat:

 • a Keler Zrt. 2023. április 26. dátummal szűntette meg a LEI azonosítókkal kapcsolatos tevékenységét, és a kezelésében lévő LEI azonosítók automatikusan átkerültek a GS1 kezelésébe
 • minden átkerült LEI azonosítónak létrehoztunk egy Felhasználói fiókot a www.lei.direct honlapon. Ide a Keler Zrt. által átadott email címmel lehet belépni. A fiókhoz alapesetben nem tartozik jelszó, így első belépésnél az ’Elfelejtett jelszó’ lehetőségre kattintva kell jelszót igényelni
 • a Felhasználói fiókba történő első belépéskor kérjük ellenőrizze le a Profilbeállítások menüpontot a főoldalon és amennyiben a profilhoz nincs rögzítve kapcsolattartó, adja meg a LEI ügyintézést folytató személy nevét, akihez a fiók tartozik.
 • egy Felhasználói fiókhoz egy kapcsolattartót, illetve email címet lehet hozzárendelni
 • egy Felhasználói fiókon belül több cég/szervezet LEI kódját is lehet kezelni
 • a LEI azonosítók megújítását az átállást követően már a www.lei.direct felületen, a Felhasználói fiókon belül lehet intézni. A felület magyar nyelven is elérhető
 • a megújítási dátum előtt 60 nappal emailben küldünk emlékeztetőt az esedékes megújításról a kapcsolattartónak, majd 30 nap múlva megismételjük.
 • a LEI megújítás díja 55 euró 1 évre. A díj minden esetben euróban fizetendő.
 • 3 illetve 5 évre előre is van lehetőség a LEI megújítására. Az érvényben lévő LEI díjjegyzéket itt találják: LEI-direct-Price-list-LEI.pdf
 • a LEI azonosító igénylés során a következő dokumentumok csatolására lehet szükség

-     meghatalmazás – amennyiben az ügyintéző nem a cég hivatalos képviselője, meghatalmazást kell benyújtani (a meghatalmazás formanyomtatványt itt tölthetik le: https://cws21live.blob.core.windows.net/content/dokumentumok/LEI_meghatalmazas_uj.pdf . A LEI-t igénylő szervezetnek kell meghatalmaznia a LEI igénylést végző ügyintéző/kapcsolattartó személyt az igényléssel kapcsolatban. Amennyiben az igénylést valamilyen ’közvetítő’ cég (Bank, Ügyvédi Iroda, stb.) végzi, akkor a meghatalmazást két részben kell benyújtani: szükség van egy meghatalmazásra a LEI-t igénylő végfelhasználó és a ’közvetítő’ között, valamint egy meghatalmazásra melyben a ’közvetítő’ cég meghatalmazza az ügyintézésre a konkrét ügyintéző személyt.

-     amennyiben a szervezet adatai nem találhatók meg az online céges adatbázisokban (pl. e-cégjegyzék, Civil szervezetek jegyzéke, MNB nyilvántartás, stb.), csatolni kell a szervezet alapdokumentumát, melynek segítségével ellenőrizhetők a cég adatai

-     amennyiben a szervezet rendelkezik anyavállalattal és erről az igénylés során nyilatkozik, csatolni szükséges az anyavállalat (direkt és/vagy legmagasabb szintű) Éves jelentését, melyből ellenőrizhető a cégek között konszolidált pénzügyi kapcsolat

-     Pénzügyi alapok esetén csatolni szükséges az alap Kezelési szabályzatát

 • olyan Pénzügyi Alapok esetében, akik működését Alapkezelő koordinálja, a LEI igénylést csak abban az esetben tudjuk befogadni, ha az Alapkezelő is rendelkezik LEI azonosítóval
 • a Keler Zrt-től történő átállást követően elképzelhető, hogy kaptak olyan levelet, melyben más szolgáltatók ajánlatokkal próbálják meggyőzni Önöket arról, hogy egy másik LEI szolgáltatóra váltsanak. Amennyiben a LEI azonosítójukat nálunk, a GS1-nél kívánják kezeltetni, akkor ezzel a levéllel kapcsolatban nincs teendőjük.
 • ha az Ön vállalkozása rendelkezik olyan, korábban a Keler Zrt. által kezelt LEI azonosítóval, mellyel kapcsolatban nem kapott tőlünk tájékoztatást arról, hogy a LEI átkerült a GS1 kezelésébe, illetve, ha Ön több vállalkozás LEI azonosítójának ügyeit is intézi, de nem minden LEI azonosítót találja meg a felhasználói fiókjában, kérjük vegye fel a kapcsolatos Ügyfélszolgálatunkkal, hogy leellenőrizhessük a LEI-vel kapcsolatos adatokat.
 • a LEI azonosítókkal kapcsolatban nyilvántartott adatok bármikor leellenőrizhetők a https://search.gleif.org/#/search/ keresőrendszerben, név vagy LEI azonosítóra történő kereséssel.

Kérjük, hogy kérdéseivel, kéréseivel elsősorban e-mailben keresse Ügyfélszolgálatunkat a lei@gs1hu.org címen.