A Magyar Lean & Green Program újabb taggal bővült: bemutatkozik a HAVI Logistics Kft.

A vállalkozások világszerte egyre aktívabb szerepet vállalnak az olyan társadalmi célú kezdeményezésekben, mint amilyen a környezetvédelem és a fenntarthatóság. Ennek egyik hatékony módját választotta a HAVI Logistics Kft. azzal, hogy csatlakozott a Magyar Lean & Green Programhoz, amelynek keretében a tagok konkrét gyakorlati ötleteket kaphatnak a működésükhöz köthető széndioxid kibocsátás hatékony csökkentésére.

A Havi Logistics Kft., a HAVI vállalatcsoport tagjaként Magyarországon 1990 óta képviselteti magát a logisztikai szektorban. Cégünk legfontosabb stratégiai tevékenysége az élelmiszer szolgáltató iparág (pl. étteremláncok) teljes körű logisztikai kiszolgálása: különböző termékek biztonságos és hőmérséklet-szabályozott szállítmányozása és raktározása, készlet menedzsment és egyéb értéknövelő szolgáltatások.


Fenntarthatósági stratégiánk:

Vállalatcsoportunk 2019-ben a logisztikai szektorban az elsők között csatlakozott a SBTi Science Based Targets initiative (tudományon alapuló célkitűzések) nemzetközi kezdeményezéshez, és tűzte ki célul, hogy 2030-ra 40%-kal csökkenti az egy tonnára eső üvegházhatású gáz-kibocsátását. Fenntarthatósági stratégiánkat – a főbb kibocsátási forrásokat azonosítva – három pillérre építettük: a zeró kibocsátásra, a körforgásos gazdaság megvalósítására és a dolgozóink  munkahelyi biztonságának elsődleges szem előtt tartására. A különböző pillérekhez folyamatosan bővülő akciótervet dolgoztunk ki. A különböző területeket érintő COkibocsátás mérésére kulcsszámokat vezettünk be, így a projekteken keresztül elért eredményeket számszerűsíteni tudjuk. Üzleti céljaink megvalósítása során minden területen a fenntartható, környezettudatos működésre törekszünk. Vállalatcsoportunk munkáját a McDonald’s 2022-ben a „Global Sustainability Award” díjjal tüntette ki.

Kiemelt projektjeink:

Zéró kibocsátás: Szállító járműveink minden esetben a legkorszerűbb motorokkal és egyéb technikai megoldásokkal felszereltek. Terveink szerint 2022-ben megvalósulhat az első teljesen karbonsemleges szállításunk Budapesten.

Körforgásos gazdaság: A szelektív hulladékgyűjtés mellett cégünk visszagyűjti a Progress Étteremhálózat éttermeiből a használt sütőolajat, és továbbértékesíti azt szerződéses partnerének, aki biztosítja, hogy a begyűjtésekből származó tisztított olajat – a feldolgozást követően –  a biodízel iparágnak is értékesíti.

Csapatunk: Munkatársaink sokfélék, de közös szemléletet vallunk: az élhető jövő kulcsa a fenntarthatóság. Ennek érdekében közös szemétgyűjtési akciókat szervezünk, különböző jótékonysági programokon veszünk részt (pl.: 2022-es BringaMánia – Tour de Balaton).

Kapcsolatunk a Lean & Green Programmal

A hazai Lean & Green Programmal leányvállalatunkon, az S.T.I. Hungary Kft-n keresztül kerültünk kapcsolatba, és az idei májusi workshopon való részvétel után döntöttünk úgy, hogy regisztrált partnerként mi is csatlakozunk a L&G közösségéhez. Örömmel veszünk részt egy olyan programban, amelynek tagjai a karbonlábnyomuk csökkentését tűzték ki célul, ugyanakkor fontos számukra a hatékonyság növelése, költségeik csökkentése és az innováció. Úgy gondoljuk, hogy minden lépés számít a környezeti terhelés csökkentéséhez vezető úton, és ha ezt közösen tesszük, egymást támogatva, a tudásmegosztásra, a közös munkára építve, akkor exponenciálisan nagyobb hatást érhetünk el.

A Magyar Lean & Green Platform 2019. november 14-én indult el, amikor az MLBKT Kongresszus ke­retében hivatalosan is Együttmű­ködési megállapodást kötött a GS1 Magyarország, a Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége és az MLBKT a nemzetközi Lean & Green Europe Program törekvéseinek ha­zánkban történő meghonosítására, támogatva a széndioxid-kibocsátás hatékony csökkentését az ellátási láncok logisztikai folyamataiban. A csatlakozás elérhető bármely hazai székhelyű cég számára, amelynek stratégiájában fontos szerepet kap a fenntarthatóság és a környezetvédelem.

Tudjon meg többet a Magyar Lean & Green Programról: https://gs1hu.org/lean-and-green