Bemutatkozik a Magyar Lean & Green Program új tagja: a CHEP Hungary

Az ausztrál Brambles csoporthoz tartozó CHEP leányvállalata, a CHEP Hungary 2000 óta az FMCG szektorok logisztikai láncainak fenntartható fejlődését támogató logisztikai szolgáltatója. Jelenleg több száz céget szolgál ki a helyi piacon. Olyan piacvezető kisvállalkozások számára nyújt megoldásokat, amelyek termelési, import és export tevékenységet folytatnak az összes FMCG szektorban.

A CHEP olyan, a körforgásos gazdaságra jellemző, definíció szerint fenntartható logisztikai modellel rendelkezik, amely a vállalatok általi újrafelhasználható raklapok bérbeadásán alapul és amelyet az ellátási lánc partnereivel közösen alkalmaznak a költségek, az idő és a környezeti hatások optimalizálása érdekében. Az ellátási ciklus befejezése után a CHEP helyreállítja, megjavítja és visszaküldi a raklapokat a következő ellátási lánc ciklusba.

Minden CHEP-ügyfél kiszervezi a raklapkezelést a CHEP-re, amely a teljes adminisztrációs részt ellenőrzi, valamint a raklapok áruházból történő visszavételét és a raklapok szabványos minőségének biztosítását a CHEP 3 magyarországi szervizében, a globális és helyi műszaki és higiéniai szabványok szerint.


A raklapelemek minősége és a raklappark karbantartása hosszú élettartamot tesz lehetővé a fehér általános raklapokhoz képest, ami csökkenti az erőforrásokra nehezedő nyomást. A kék raklap összetételű fa kizárólag fenntartható, újratelepíthető erdőkből származik, nemzetközi testületek tanúsításával. Ezenkívül a CHEP a raklap életciklusának végén újra felhasználja a fát, hogy biomasszává alakítsa.

A CHEP azt a célt tűzte ki maga elé, hogy úttörő szerepet töltsön be a valóban megújuló ellátási láncok kialakításában. Ez azt jelenti, hogy meg kell szakítani a kapcsolatot a fogyasztás és a környezet és a társadalom károsítása között. Ez azt is jelenti, hogy az erőforrásokat pazarló degeneratív rendszerekről a természetet helyreállító és a társadalmat erősítő regeneratív modellekre kell áttérni. Azáltal, hogy elérjük a nulla hatást és még tovább, mi leszünk az a vállalat, amely biztosítja azokat az ellátási láncokat, amelyekre a világnak szüksége van a jövőben.

Már nem elég jó, ha a vállalkozások „kevésbé rosszak” pusztán a negatív hatások csökkentésével. A CHEP-nél azon dolgozunk, hogy segítsünk létrehozni egy természet-pozitív gazdaságot, amelynek középpontjában az újrahasználat, az ellenálló képesség és a regeneráció áll. Így tudunk több természeti és társadalmi értéket teremteni, mint amennyit elfogadunk. Így érhetik el a nagyvállalatok fenntarthatósági kötelezettségeiket rugalmas és hatékony működésük révén. És így tudjuk előmozdítani az emberek és a közösségek társadalmi és gazdasági egyenlőségét.

Ez az innovatív fenntarthatósági stratégia a CHEP 2015-ös Better Planet, Better Business and Better Communities programjából a Planet Positive, Business Positive és Communities Positive stratégiákká fejlődött.


A jövőre nézve a CHEP 2025-ös Planet Positive céljai új benchmark felállítását és az üzlet nettó pozitív pozícióba helyezését célozzák. A gyakorlatban a CHEP kötelezettséget vállal a következőkre:

• erdő-pozitív cél, ami azt jelenti, hogy minden raklapgyártásban használt fa után két fát kell termeszteni

• valamennyi művelet szén-dioxid-semleges, a villamos energia 100%-a megújuló forrásból származik

• az egyszer használatos műanyagok hosszú élettartamú, zárt hurkú termékekké alakítása, hogy 2025-re minden új műanyag termékben legalább 30%, 2030-ra pedig 100% legyen az újrahasznosított vagy újrahasznosított anyag

• eléri a pazarlásmentességet, beleértve a termékből és a nem termékből származó anyagokat is, és optimalizálja a vízfelhasználást a CHEP minden telephelyén

A 2025-ös Üzleti pozitív célkitűzések a körkörös gazdaságra való átállás felgyorsítására összpontosítanak azáltal, hogy a CHEP vezető Share and Reuse üzleti modelljét több ellátási láncban több ügyfélre kiterjesztik, míg a 2025-ös Communities Positive célokkal tovább kívánják növelni a pozitív hatásokat azokban a közösségekben, ahol nyitottak rá.

„Az ellátási lánc működése során keletkező hulladék és környezetszennyezés befolyásolja az egész vállalkozás versenyképességét, ügyfélkapcsolatait és fenntarthatóságát. Ezért a CHEP-nél több európai országban is csatlakoztunk a Lean & Green programhoz, amelynek célja a fenntartható közlekedés támogatása a CO2-kibocsátás csökkentésével. Így amikor láttam, hogy a Lean&Green kezdeményezés Magyarországra érkezik, tudtam, hogy csatlakoznunk kell, és ki kell terjesztenünk a CHEP úttörő szerepét a magyar piacra is. Sőt, úgy gondolom, hogy a fenntartható vállalkozások jövője az összefogás!” – mondta Barla-Szabóné Illés Nóra, a CHEP Magyarország Kft. vezérigazgatója.

A CHEP célja a CO2-kibocsátás csökkentése és az FMCG-cégek közötti együttműködés elősegítése. „Mihamarabb szeretnénk megszerezni az első csillagot, és ezen aktívan dolgozunk. A CHEP által működtetett kollaboratív összevonási rendszeren keresztül több száz ügyféllel és magyarországi kiskereskedelmi partnereinkkel közösen már három, a fenntartható ellátási lánc szempontjából kulcsfontosságú területen is nagy hatást érünk el: az áruszállítás szén-dioxid-mentesítésében, az erdőalap megőrzésében, valamint a hulladékképződés elkerülésében. Tehát a CHEP stratégiai megközelítése és üzleti modellje tökéletesen illeszkedik a Lean & Green kezdeményezéshez.” – tette hozzá Barla-Szabóné Illés Nóra, a CHEP Magyarország Kft. vezérigazgatója.

Tudjon meg Ön is többet a Magyar Lean & Green Program célkitűzéseiről és tanuljon más vállalatok fenntarthatósági stratégiájából!

https://gs1hu.org/lean-and-green