eMAG: Növekedés megbízható termékadatokkal

Ahogy a kereskedelem a fizikai boltokból egyre inkább az online térbe kerül át, az eMAG-hoz hasonló piacterek azon dolgoznak, hogy meggyőzzék az értékesítőket és a márkatulajdonosokat a megfelelő és hiánytalan termékinformáció fontosságáról. A GS1 szervezet több megoldással is segíti mind az online kereskedelmet, mind a digitális adatminőség javítását.

Az eMAG Piactere termékek széles választékát kínálja Közép- és Kelet-Európa-szerte. A vállalat exponenciális növekedésbe kezdett: míg 2015-ben kevesebb mint egymillió belistázott árucikkel rendelkeztek, 2020 végére az eMAG már több mint 34 millió terméket árult a piacterén, 30.000 értékesítővel, 2.000 kategóriában.

Az eMAG-hoz hasonló piacterekre való igény meglehetősen különbözik az offline megfelelőiktől. Például a piacterek nagyobb mennyiségű és szélesebb választékú termékeket tudnak kezelni a fizikai üzlethelyiségekhez képest, és mivel a vásárlók nem tudják megvizsgálni, kézbe venni a megvásárolni kívánt árucikkeket, a terméknév, a leírás, a termékfotó és más információk nagyon fontossá válnak.

A gyors növekedéssel járó egyik kihívást például a termékduplikációk jelentették. „Néhány kategóriában egy bizonyos dologra rákeresve akár 10 különböző termék is megjelent”, mondta Vlad Puescu, az eMAG tartalommendzsment igazgatója, „mivel egy termék hozzáadásakor az egyik eladó jellemzéséhez képest egy másik más szavakkal írta le ugyanazt. Nem akartuk arra kényszeríteni a fogyasztókat, hogy oda-vissza kelljen lépkedniük az oldalak között, hogy kiderülhessen számukra, a különbözőnek tűnő két termék valójában ugyan az”.

Egy másik állandó probléma a szellemi tulajdont érintő jogsértés volt, azon utánzatok és hamisítványok miatt, melyeket eredeti termékként próbáltak eladni.

Röviden, a termékhitelesség és eredet hamar létfontosságúvá vált.

A GS1 GTIN bevezetése

Ezen problémák orvoslására 2017-ben öt termékkategóriában bevezetett az eMAG egy kötelezően kitöltendő mezőt, a GS1 Globális Kereskedelmi Áruazonosító Szám® (GTIN®) számára minden egyes termékbelistázáskor.

A bevezetés nem volt zökkenőmentes, de az aMAG és a GS1 különböző útmutatókkal és képzésekkel segítik az értékesítőket a GTIN helyes beszerzésében és alkalmazásában.

2019 folyamán az eMAG fokozatosan tette kötelezővé a GTIN számokat minden termékére, ma pedig egy új árucikk csak úgy kerülhet felvételre, ha rendelkezik a megfelelő úton beszerzett GTIN-nel. Az eMAG még egy automatikus ellenőrzőpontot is bevezetett, amely megszakítja a belistázási folyamatot, ha két ugyanolyan GTIN számot két különböző terméken talál. Ezeket emberi erőforrás (operátor) segítségével oldja fel.

Teljes elköteleződés a Verified by GS1 mellett

Az eMAG csapata szilárdan hisz a Verified by GS1 hozzáadott értékében, mivel ez egy olyan globális megoldás, amely az eMAG-hoz hasonló vállalatokat segíti abban, hogy teljes bizonyossággal állíthassák, hogy a termék az, aminek mondja magát.

„A helyi azonosítók többé már nem megfelelőek”, mondta Puescu, „Piactérként szükségünk van olyan termékadatokra, melyek szerte a világon bárhonnan érkezhetnek, nem csupán belföldről. Ezt csak a Verified by GS1 képes biztosítani”.

Ha kíváncsi a teljes esettanulmányra, keresse magyar nyelvű Esettanulmány platformunkon!