Ellenőriztesse vonalkódjait a GS1 Magyarországnál!

Bizonyosodjon meg róla, hogy vonalkód jelképei megfelelnek az olvashatóság kritériumainak, illetve a GS1 szabványnak és a vonatkozó előírásoknak! Vonalkód ellenőrzési vizsgálatunk igénybe vételével minden esetben teljesítheti üzletfelei igényét, hogy vonalkód jelképei szabványosak, jól olvashatóak, a kereskedelmi forgalomban való használatra alkalmasak legyenek.

A vonalkódok kitüntetett szerepet játszanak a logisztikai folyamatokban, mivel az áruk fizikai mozgása során géppel olvasható módon, kézi bevitel nélkül juthatunk értékes adatokhoz. Legyen szó akár a gyártó által feltüntetett azonosítóról, egy raktárban leolvasott logisztikai címkéről vagy akár egy kórházban szkennelt kétdimenziós jelképről, a vonalkódok segítségével az adatrögzítés csupán néhány pillanat. De mi történik akkor, ha valamilyen oknál fogva mégsem tudjuk leolvasni a vonalkódot? Ha a vonalkódot nem lehet megfelelően dekódolni vagy beszkennelni, a munkatársaknak minden alkalommal manuálisan kell bevinniük az adatokat az IT rendszerbe, amely gyakori hibákat (pl.: elgépelést) és idő- és költségveszteséget okoz.

Előfordulhat, hogy egy beszállító termékét nem veszi át a kereskedő; a raktárból hiányozhatnak termékek, melyeknek a nyilvántartás szerint már ott kellene lenniük; a pénztári környezetben a valótlan vagy hibás adatok rontják a készletnyilvántartás pontosságát és csökkentik a vevői kiszolgálás hatékonyságát, és még sorolhatnánk a hibás vonalkódok okozta fennakadásokat, melyek felesleges plusz időt- és költségeket eredményeznek az ellátási lánc szereplőinél. Éppen emiatt szerte a világon egyre inkább megkövetelik, hogy a termékek vonalkódjai mind felépítésükben, mind elhelyezésük és olvashatóságuk tekintetében feleljenek meg a GS1 szabványoknak, így megelőzve a fent említett esetlegesen felmerülő többletmunkát és többletköltséget.


A vonalkód ellenőrzési szolgáltatás független szabványszakértői értékelést biztosít és segít a jobb olvashatóság elérésében, ezáltal támogatva a pontosság és a vonalkód-szkennelés hatékonyságát.

Mi az a vonalkód ellenőrzés? 

Logikusan azt gondolhatnánk, hogy akár a vállalkozások maguk is ellenőrizhetik a vonalkódok minőségét egy szkennerrel - elvégre ez az eszköz a kódok beolvasására szolgál. Azonban a különböző szkennergyártók különböző elektronikát, különböző optikát és különböző szoftvereket használnak, ennek eredményeképpen a különböző típusú leolvasó készülékek eltérő szkennelési teljesítményt nyújtanak. Ezért napjainkban a gyártóknak gondoskodniuk kell arról, hogy a terméken elhelyezett kód az ellátási lánc minden szereplőjénél, a világ bármely pontján olvasható legyen. Ehhez egy minősített tesztelőeszközre van szükség, amely sokkal pontosabb, mint a szkenner - ezt vonalkódminősítő eszköznek, hitelesítőnek hívjuk.


A vonalkód ellenőrzés keretén belül a vonalkódok megfelelőségét ellenőrizzük, jellemzően a címkék és a termékek forgalomba helyezése előtt. Ezzel biztosítva, hogy a fizikai áruáramlás során már ne ütközzenek problémákba az ellátási lánc szereplői a vonalkódok leolvasása kapcsán. A vonalkódok minőségi vizsgálata független értékelést biztosít, mivel világszerte egységesen az ANSI/ ISO kritériumok szerint történik a vizsgálat.

Kiknek ajánljuk a vonalkód ellenőrzést? 

Manapság a 100%-ban megbízható GS1 szabványos vonalkódok az ellátási lánc létfontosságú részét képezik, így az ellátási lánc minden szereplőjének szüksége van ellenőrzésre.

A szolgáltatást leggyakrabban igénybe vevő Partnereink:

• Márkatulajdonosok, akik biztosítani szeretnék, hogy az ellátási lánc minden szereplője tudja olvasni termékeik kódját, így azok a megfelelő helyre kerüljenek gyorsan és hatékonyan;

• Csomagolást tervező szakemberek és grafikusok, akik meg szeretnének róla győződni, hogy kiváló minőségű vonalkódot állítottak elő megbízóiknak;

• Kereskedők, akik a beszállított termékek vonalkódjainak minőségéről szeretnének tanúsítást kapni;

• Logisztikai szolgáltatók és disztribúciós központok vezetői, akik a zavartalan áruáramlást szeretnék biztosítani tökéletesen olvasható és szabványos vonalkódokkal;

• Nyomdák, akik biztosak akarnak lenni az általuk előállított vonalkódok minőségében és leolvashatóságában.

Hogyan tud segíteni a GS1 Magyarország? 

A vonalkód ellenőrzési szolgáltatásunk egyik legnagyobb előnye, hogy Partnereink hivatalos visszajelzést kaphatnak jelképeik minőségéről még azelőtt, hogy azt valamilyen kereskedelmi kapcsolatban használták volna. Mivel a szabvány egy általános minőségi elvárást fogalmaz meg, így minden bizonnyal az érintett termékek fennakadás nélkül sikeresen át tudnak haladni az ellátási lánc különböző szereplőin. Partnereinknek leggyakrabban azt ajánljuk, hogy az áruk zavartalan áramlásának biztosítása érdekében egyeztessenek a különböző szállító-vevő kapcsolatban álló cégekkel. Hiszen ha ezen relációkban hatékonyan tudnak a különböző piaci szereplők árut cserélni egymással, akkor a vonalkódok és 2D jelképek tovább hordozzák a szükséges adatokat az ellátási lánc többi pontján is. Nem beszélve arról, hogy így saját belső folyamataikat (pl.: raktározás, leltár, gyártás stb.) is felgyorsíthatják. További tájékoztatásért keresse fel weboldalunkat: https://gs1hu.org/ szolgaltatasaink/azonositas-es-vonalkod/vonalkod-ellenorzes)

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

A GS1 Partnerek számára 5 címke ellenőrzését (digitális és fizikai formában összesen) a GS1 rendszer licenc tartalmazza. Amennyiben Partnereink ezen felül is szeretnék igénybe venni a szolgáltatást, a további árazásról a Kondíciós listából (Aktuális áraink menüpontban) tájékozódhatnak.