Digitális termékútlevél a GS1 szabványok támogatásával

Az Európai Unió elkötelezett abban, hogy 2050-re a világ első klímasemleges régiójává váljon. Ennek érdekében számos jogszabályt dolgoztak ki, köztük a fenntartható termékek környezetbarát tervezéséről szóló új rendeletet (ESPR). E politika egyik kulcsfontosságú eleme a digitális termékútlevél (DPP), amely jelentős változásokat hoz a termékek nyomon követésében és újrahasznosításában.

Mi az a digitális termékútlevél (DPP)?

A digitális termékútlevél (DPP) egy olyan mechanizmus, amely elektronikusan regisztrálja, feldolgozza és megosztja a termékinformációkat a gyártók, a vállalkozások, a hatóságok és a fogyasztók között.

A DPP legfontosabb jellemzői:

Hiteles és strukturált adatok a termékek jellemzőiről és összetevőiről, beleértve az alapanyagok származási helyét és a gyártás módját.

Egyszerűbb hozzáférés a fenntarthatósággal, körforgásos gazdasági- és jogi megfeleléssel kapcsolatos információkhoz.

Nyomonkövethetőség a termék teljes életciklusában a javítási és újrahasznosítási információk hozzáadásával.
 

Mely termékekre vonatkozik a DPP?

A digitális termékútlevél alkalmazása szinte minden ágazatra kiterjed majd, kivéve az élelmiszereket, takarmányokat, gyógyszerkészítményeket és gépjárműveket. Az első szakaszban az alábbi termékcsoportokkal indul:

  • Textil és cipőipar
  • Építőipar
  • Elektromos járművek és ipari akkumulátorok
  • Játékok
  • Mosó- és tisztítószerek
  • Vas és acél áruk

A cél, hogy 2030-ra több mint 14 milliárd termék rendelkezzen digitális termékútlevéllel.
 

A GS1 szabványok jelentős segítséget nyújtanak a DPP bevezetésében

A GS1 több mint 50 éve elkötelezett a szabványosítás és a digitális átállás mellett.

A GS1 szabványok már most széles körben megtalálhatók az ellátási láncokban, ezáltal minimalizálják a Digitális termékútlevél bevezetésének költségeit, gyorsabb és egyszerűbb implementációt tesznek lehetővé, nem utolsó sorban az ipar nagy része számára már ismerős megoldásokat kínálnak.

A GS1 azonosítók és az ISO-kompatibilis adathordozók lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy az adatattribútumokat egyazon 2D kódon keresztül tegyék közzé, elkerülve a különböző típusú kódok feltüntetését ugyanazon címkén.

A GS1 szakértői és a kereskedelmi szövetségek képviselői hatékonyan támogatják a DPP bevezetését.

Ilyen lesz a DPP a gyakorlatban – olvassa le a QR kódot!

A bevezetés menetrendje

2025 Q1-Q2-ben az ESPR hatálybalépését követően megkezdődik az átállás.

2027-től részletesebb, szektorspecifikus előírások megjelenése várható.

2030-ra a jogalkotási folyamat lezárul és elindul a DPP teljes körű működése.

 

Milyen előnyöket hoz a Digitális termékútlevél bevezetése az egyes érintetteknek?

A Digitális termékútlevél új lehetőségeket és üzleti modelleket teremt az ipar számára, valamint javítja az adatkezelést és a termékoptimalizációt.

A szabályozó testületek számára a DPP hatékonyabb ellenőrzést tesz lehetővé a jogszabályi megfelelés érdekében, ezzel biztosítva azt, hogy a vállalatok és termékeik megfeleljenek a vonatkozó előírásoknak.

A fogyasztók számára a digitális termékútlevél több információt biztosít, amely segíti őket a fenntarthatóbb döntések meghozatalában, így hozzájárulva a környezettudatos vásárláshoz és életmódhoz.

A digitális termékútlevél tehát nem csak a fenntarthatóságot és a körforgásos gazdaságot támogatja, hanem jelentős előnyökkel jár a gyártók, a szabályozó testületek és a fogyasztók számára.  A GS1 szabványok segítségével a bevezetése egyszerűbbé és költséghatékonyabbá válik, így érdemes már most elkezdeni a felkészülést.

Magyar nyelvű kiadványunkból még több részletet ismerhet meg a digitális termékútlevélről.

Vegye fel a kapcsolatot a GS1 Magyarországgal további információkért és támogatásért!

Írjon nekünk most: info@gs1hu.org