A rugalmas ellátási láncok három alapelve a CPG szektor számára

Jóval azután, hogy a pandémia és egyéb fennakadások végzetes csapást mértek a szűk ellátási láncokra, a fogyasztási cikkek (CPG) gyártói nem ok nélkül eltökéltek abban, hogy a rugalmassághoz szükséges láthatóságot növeljék. A Gartner kutatói megállapították, hogy a digitális ellátási lánc stratégia két legfontosabb üzleti mozgatórugója jelenleg az ügyfélélmény javítása (97%) és a költségek csökkentése (98%).

Az IDC elemzőinek jóslata szerint ez év végére a gyártóipari ellátási láncok fele látni fogja az ellátási lánc rugalmasságának előnyeit, ami 10%-kal fogja csökkenteni a zavarok hatását. 

A megbízható ügyfélkapcsolatok alapját az intelligens kereslet- és kínálattervezés, illetve a jogszabályi megfelelés, az ellátási lánc rugalmassága érdekében pedig a termékminőség képezi.

„Nincs olyan fogyasztási cikk-gyártó, aki ne értene egyet azzal, hogy az ellátási lánc átláthatósága elengedhetetlen a rugalmas üzletmenethez ezekben a zavaros időkben” - mondta Stanko Simonski, az SAP fogyasztási cikk-ipari értéktanácsadója. „A kérdés az, hogyan lehet áthidalni a vízió és a valóság közötti szakadékot. A piacvezetők először is azért válnak átláthatóvá, hogy megértsék, mi fog történni, és arra hogyan kell reagálniuk, másodszor pedig azért, hogy a meghozott döntések alapján cselekedni tudjanak."

Ne érje be kevesebbel, mint az adatok egyféle nézetével

A korai keresleti jelektől a harmadik fél által felmerülő szállítási problémákig a komplex ellátási láncokban minden tapasztalat és következtetés az adatok egyetlen integrált nézetéből lehetséges. Azok a vezetők, akik valós vagy közel valós időben tudják a piaci keresletet nyomon követni, gyorsabban tudnak alkalmazkodni az előrejelzésekhez és azokhoz igazítani az üzemi gyártósorokat. Ugyanez a koncepció vonatkozik közelgő késésekre az ellátási lánc bármely pontján, beleértve a beszállítóktól érkező, szállításban elakadt nyersanyagoktól egészen a késztermékekig, melyeket az értékesítési megrendelések teljesítése miatt tartanak vissza. Az ERP-rendszerben lévő adatok, például az anyagjegyzék és a termékéletciklus-menedzsment összekapcsolása segít a vállalatoknak abban, hogy rövid időn belül változtatásokat hajtsanak végre a minőség romlása nélkül.


„A vállalatok a technológiát arra használhatják, hogy az információkat az ellátási láncokon és további üzletfeleken át részletesen, egészen a gyár üzemi szintjéig széles skálán összekapcsolják” - mondta Simonski. „Az integrált hálózati riasztások jelezhetik, hogy módosítani kell egy megrendelést, beszélni kell alternatív beszállítókkal, mert a receptben szereplő egyik összetevő nem áll rendelkezésre, vagy a gyártási folyamatokon kell módosítani a különböző anyagok esetében. A több lehetőség nagyobb kiszámíthatóságot biztosít.”

Újfajta redundancia létrehozása

A keresleti kiugrások, legyenek pozitívak, vagy negatívak, növelik a vállalati kockázatot. A frissített információk birtokában a gyártók a gyárak között termelési helyszínt cserélhetnek, miközben hasonló termékeket ajánlhatnak az ügyfeleknek. A fogyasztási cikkek gyártói ugyanakkor általában regionalizált létesítményekkel rendelkeznek, a gyárakhoz közeli kijelölt beszállítókkal. Jellemzően nem tudják a termékeket nagyobb távolságra szállítani a nyereségesség veszélyeztetése nélkül, ezért terjedtek el a rugalmas ellátási láncok. Mindez a pandémia érkezésével megváltozott.

„Azok a gyártók, akik a pandémia előtt a költségoptimalizálás érdekében az egyes piacokat jellemzően egy központi forrásból látták el, megrekedtek, amikor nem tudtak anyagot beszerezni. Rájöttek, hogy szükség van némi redundanciára az ellátási láncban” - mondta Simonski. „Néhány gyártó továbbfejlesztette képességeit, hogy a piacokat egynél több gyárból lássa el, arra az esetre, ha a vásárlói igények túl gyorsan növekednének ahhoz, hogy egyetlen gyár kezelni tudja őket. Mások a tervezett rugalmasság felé fordultak, ahol az egy gyárban lévő berendezések a piaci igényekkel szinkronban különböző termékek előállítására alakíthatók át, hogy a fennakadásokat enyhítsék.”

A rendkívül bizonytalan piacon a kereslettervezés sokkal kifinomultabbá vált. Az IDC elemzői szerint 2025-re az összes közvetlen beszerzési tranzakció 30%-a a kapacitás rendelkezésre állásán fog alapulni, nem pedig az egységeken vagy a mennyiségen. A legrugalmasabb gyártók képesek lesznek arra, hogy a kereslet-alapú termelést saját különböző gyáraik között, vagy vállalkozói hálózatukon belül átcsoportosítsák. A vezetők tudatosan tervezhetnek szabad kapacitást bizonyos gyárakban, és a rövid távú keresletkiugrásokra tartalék személyzetet állíthatnak be. Még az is jobb, ha ugyanazon termék gyártását egy másik gyártósoron kevésbé hatékonyan tudják megvalósítani, mint ha a bevétel teljesen kiesik.

A termékek minőségével és elérhetőségével építjük ki az ügyfelek bizalmát

A megbízható ügyfélkapcsolatok a minőségi termékektől és az elvárásoknak megfelelő szállítástól függnek. A Gartner elemzői szerint a vállalatok az ellátási lánc rugalmasságának és agilitásának javítását helyezik előtérbe az ügyfelek igényeinek kielégítése során, és „új kompromisszumokat találnak a költségek, a gyorsaság és a szolgáltatás között egy olyan változó környezetben, ahol a bizonytalanság és a magasabb vevői elvárások kéz a kézben járnak”. A technológiának ismét nagy szerepe van az ellátási lánc rugalmasságában. Az IDC elemzői szerint jövőre az ellátási lánc előrejelzéseinek 50%-át automatizálják majd mesterséges intelligencia alkalmazásával, ami öt százalékponttal javítja a pontosságot. Simonski a megbízható ügyfélkapcsolatok alapjának az intelligens kereslet- és kínálattervezést, illetve a jogszabályi megfelelést, az ellátási lánc rugalmassága érdekében pedig a termékminőséget tekintette.

„A fogyasztási cikkek gyártóinak a következő zavart okozó eseményre kell figyelniük” - mondta. „Ahogy az olyan új rendeletek, mint a műanyagadó az Egyesült Királyságban elfogadásra kerültek, és más országok is követik ezt a tendenciát, nyereségesek tudnak-e maradni olyan termékekkel, amelyek megfelelnek az egyre szigorúbb jelentéstételi feltételeknek? Ezért fejlesztettük ki az SAP Responsible Design and Production (Felelős tervezés és gyártás) programot. A körforgásos gazdaságban a fenntartható üzletmenethez elengedhetetlenek a minőségi adatok az ellátási lánc egészében.”

Hogy az üzlet valaha is visszatér-e az úgynevezett normális kerékvágásba, azt csak találgatni lehet. Egy dolgot biztosan tudunk: az ellátási lánc rugalmassága közvetlenül vezet az üzlet rugalmasságához.

Tudjon meg többet arról, hogyan lehet a vállalkozása még rugalmasabb és még hatékonyabb a GS1 nyomonkövetési megoldásával!

Jelentkezzen a GS1 Nyomonkövetési szakértőképzésére, amely szeptember 29-én indul.

Bővebb információ a szakértőképzésről: https://gs1hu.org/nyomonkovetes-szakerto-kepzes

Forrás:

https://www.forbes.com/sites/sap/2022/07/12/three-principles-of-resilient-supply-chains-for-cpg-manufacturing