Közös kezdeményezés az EU digitális termékútlevél bevezetésére

Az EuroCommerce és a GS1 in Europe nyílt, befogadó és decentralizált EU Digitális termékútlevél bevezetését szorgalmazza, amely által a vállalatok és a fogyasztók is környezetbarát és fenntarthatóbb választásokkal és befektetésekkel élhetnek, a már használatban lévő nyílt és nemzetközi termékadat szabványok segítségével.

A 2022-es GS1 Global Forumon – a globális GS1 szabványszervezet Tagszervezeteinek éves legnagyobb (virtuális) találkozóján - Christel Delberghe, az EuroCommerce főigazgatója, valamint Gregor Herzog, a GS1 in Europe (az európai GS1 szervezetek szövetsége) elnöke együttes nyilatkozatot adott ki (a Nyilatkozat letölthető itt), melyben egy olyan EU digitális útlevél kidolgozását javasolják, amely által a vállalatok és a fogyasztók is környezetbarát és fenntarthatóbb választásokkal és befektetésekkel élhetnek, a már használatban lévő nyílt és nemzetközi termékadat szabványok segítségével.Christel Delberghe így nyilatkozott:

„Örömmel egyesítjük ismét erőinket a GS1-gyel egy olyan témában, amely kulcsfontosságú a zöld megállapodás (Green Deal) és a körforgásos gazdaság szempontjából. Egy EU digitális termékútlevél értékes eszközként szolgálhat a vállalatok és a fogyasztók számára az ellátási láncban történő adatszolgáltatás során.  Mint ahogyan azt közös nyilatkozatunk is kiemeli, ennek összhangban kell lennie a meglévő folyamatokkal és szabványokkal, hogy könnyebb legyen a vállalatok számára a bevezetés, a fogyasztók számára pedig a hozzáférés és a rugalmas alkalmazkodás az új fejlesztésekhez a gyorsan változó piacon.  

Gregor Herzog, a GS1 in Europe elnöke azt mondta:

„A GS1 in Europe prioritásként kezeli az Európai Fenntartható Termékekről szóló Kezdeményezést, a digitális termékútlevél pedig remek lehetőség a GS1 szabványok értékajánlatának bemutatására, különösen a kereskedők közt. A 2019-ben aláírt egyetértési megállapodás folyományaként a jelen EuroCommerce-szel és GS1 in Europe-pal közös dokumentum a szinergiák bemutatása mellett az olyan fontos kihívásokra is közös jövőképként tekint, mint a termékadat interoperabilitás és a hordozhatóság.

------

A Közös nyilatkozat magyar fordítása letölthető IDE kattintva


Az EuroCommerce-ről

Az EuroCommerce a kis- és nagykereskedelmi szektor elsődleges európai szervezete. 28 ország 5 millió vállalatát köti nemzetközileg össze, többek közt olyan globális partnereket, mint a Carrefour, az Ikea, a Metro és a Tesco, illetve emellett sok kisebb vállalkozást is. A kis-és nagykereskedelem képezi a gyártók és fogyasztók közötti hidat. Naponta több mint egymilliárd alkalommal forgalmazzák árucikkeiket a kis- és nagykereskedők, valamint alapvető szolgáltatást nyújtanak üzleti és egyéni vásárlók millióinak. 7-ből 1 állást ez a szektor generál, ezzel 26 millió európai, jórészt fiatal számára kínál változatos karrier lehetőséget. Ezen túl az ellátási láncon belül több millió további állást is támogat, legyen szó kis helyi beszállítókról vagy nemzetközi üzletekről. Az EuroCommerce a kis- és nagykereskedelmi szektor elismert európai szociális partnere. Kontakt: Neil McMillan   - mcmillan@eurocommerce.eu

A GS1 in Europe-ról

A GS1 in Europe egy semleges, nemzetközi nonprofit szervezet, mely a GS1 nemzetközi szabványok, szolgáltatások és megoldások fejlesztése és implementálása mellett kötelezte el magát a termékek és helyek jobb hatékonysága és láthatósága érdekében nemzetközi és európai szinten, különböző szektorokban. Több, mint 500.000 vállalatot képviselünk 49 helyi GS1 Tagszervezettel. Egy asztalhoz ültetjük ezen vállalatokat és segítjük az együttműködést egy közös szabályokon és szabványokon alapuló rendszer felállításában. Azért küzdünk, hogy ezek az üzletek növekedhessenek, és javíthassák a hatékonyságot, biztonságot és a fenntarthatóságot. Kontakt: Francesca Poggialifrancesca.poggiali@gs1.org