Nemzeti blockchain node készül az Európai Unió támogatásával

2020-ban a Blockchain Competence Center és a GS1 Magyarország pályázata támogatást nyert az Európai egészségügyi és digitális végrehajtó ügynökségnél (HaDEA) egy nemzeti blockchain node felállítására az Európai Blockchain Szolgáltatási Infrastruktúrához (EBSI). A fejlesztés eredménye már 2022. első negyedévére várható.

A pályázat célja egyrészt, hogy Magyarországon készüljön egy versenyszektorban működő szereplők által felállított és működtetett European Blockchain Service Infrastructure (EBSI) node, másrészt, hogy a blockchain technológiához és az EBSI-hez kapcsolódó információk összegyűjtésre és publikálásra kerüljenek elsősorban a közigazgatási szereplők számára.

2018-ban jött létre az Európai Blockchain Partnerség (EBP), melynek célja, hogy blockchain-alapú szolgáltatásokat hozzanak létre a polgárok, a társadalom és a gazdaság javára és kialakítsák az Európai Blockchain Szolgáltatási Infrastruktúrát.

Az EBSI az első olyan blockchain infrastruktúra, ami a teljes Európai Uniót lefedi és a kormányzati-önkormányzati szektor szolgálatában áll, összhangban az európai értékekkel és szabályozásokkal.

A projekt ütemezése szerint a hazai node felállítására és éles üzembe állására 2022 első negyedévben kerül sor. Addig is a projekt várja mindazokat, akik az EBSI hálózatán szeretnének kifejleszteni határokon átnyúló szolgáltatásokat.

További információk és aktuális hírek is elérhetők a projekt honlapján: https://www.ebsi.hu.