A 2D kódoknak számos előnyük van a Woolworths áruházlánc szerint is

Az ausztrál Woolworths áruházlánc és kiválasztott beszállítói GS1 szabványos 2D vonalkódokat használnak annak érdekében, hogy jelentős eredményeket érjenek el, többek között az élelmiszerbiztonság növelését és az élelmiszer-hulladék akár 40%-os csökkentését. Magyar nyelvű esettanulmányunkban a 2D kódok bevezetésének tapasztalatairól olvashatnak.

A vásárlók új elvárásaival és a beszállítók új kihívásaival szembesülve az ausztrál Woolworths tisztában volt vele, hogy több - és részletesebb - adatot kell elérhetővé tenniük az általuk értékesített termékekről anélkül, hogy zavart okoznának vagy értékes helyet veszítenének a címkén.

A Woolworths ausztráliai üzleteiben az egyre nagyobb számú terméken megjelenő 2D vonalkódok segítségével a kiskereskedő az áruházak készleteit mélyebb szinten tudja kezelni, figyelmeztetni tudja a pénztárosokat, hogy egy beolvasott terméknek lejárt a szavatossági ideje és - a jövőben - a fogyasztót egy weboldalra tudja irányítani, ahol nyomonkövetési információkat kaphat a termék eredetéről és még sok egyébről.


“A Woolworthsnél azt tervezzük, hogy a vonalkódokban rejlő lehetőségeket kihasználva értékes információkat nyújtunk a vásárlóknak a termék eredetéről, minőségéről és fenntarthatóságáról. Miközben beszállítóinkkal együtt egy jobb holnapért dolgozunk, a kétdimenziós vonalkódok segíthetnek abban, hogy a termék ellenőrzött fenntarthatósági tanúsítványait a vásárlók elé tárjuk.” Roberto Olivares, vezető projektmenedzser, Woolworths

A vonalkódok új dimenziójába lépve

Nagyobb adatkapacitásuknak köszönhetően a 2D vonalkódok a termék azonosítása mellett termékkel kapcsolatos információkat is hordozhatnak. A lineáris vonalkódokkal ellentétben, amelyek elsősorban a kiskereskedők igényeit szolgálták, a 2D vonalkódok mindenki - gyártók, kiskereskedők, logisztikai szolgáltatók, megoldást nyújtó partnerek és fogyasztók - számára előnyösek. Az újgenerációs vonalkódok egyetlen beolvasása hozzáférést adhat az üzleti partnereknek az ellátási láncban a készletgazdálkodáshoz, a nyomonkövetési programokhoz, a fenntarthatósági kezdeményezésekhez, a fogyasztói elkötelezettséghez szükséges adatokhoz és még sok egyébhez.


A 2D vonalkódok mérete kisebb is, mint a hagyományos egydimenziós lineáris vonalkódoké. Mivel a 2D vonalkódok további adatokat tartalmazhatnak, és lehetővé teszik a webes kapcsolódást, az olyan információk, mint a tárolási lehetőségek, az újrahasznosítási utasítások, a származási hely és egyéb információk lekerülhetnek a csomagolásról, felszabadítva a csomagoláson lévő helyet, amelyet a márkatulajdonosok másképp használhatnak fel, vagy lehetővé téve számukra a túlméretezett csomagolás csökkentését a költségek megtakarítása és a hulladék csökkentése érdekében.

Olvassa el a teljes összefoglalót Esettanulmány platformunkon, ahol több magyar nyelvű hasznos gyakorlati példát talál a GS1 szabványok mindennapi alkalmazásáról.

Tovább az Esettanulmányok platformra