Hogyan azonosítsuk helyesen a logisztikai egységeket?

A „Szakértőnk válaszol” sorozatunk következő részében a logisztikai egységekkel kapcsolatos kérdésre ad pontos választ szakértőnk. A GS1 szabványalkalmazás csak abban az esetben hatékony, ha az azonosítókat a szabványban előírt módon alkalmazzuk. Forduljon bátran szakértőinkhez, ha kérdése merül fel a GS1 szabványokkal kapcsolatosan!

Partnerünk kérdése:

Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben, ha egy adott cégnek mindig ugyanazokat a raklapnyi termékeket, ugyanabban a mennyiségben szállítjuk, lehet-e folyamatosan használni ugyanazt az SSCC kódot a megegyező raklapok esetében?

Szakértőnk válasza:

Kedves Partnerünk,

Az Ön által leírt megoldás nem lehetséges, mivel az SSCC egyedi módon azonosítja a logisztikai egységet. Minden szállított egységnek saját SSCC azonosítóval kell rendelkeznie, mivel az SSCC szám biztosítja a logisztikai egységek egyedi és pontos nyomon követhetőségét. Ez abban az esetben is igaz, ha két egységrakomány minden jellemzőjében megegyezik.


A logisztikai egység referencia szám léptetésével biztosítható az SSCC szám egyedisége. Ez az SSCC sorszámos eleme, melyet a cégrefixszel rendelkező cég ad ki saját tartományából. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha felhasználunk minden lehetséges logisztikai egység referencia számot, akkor a kiterjesztő szám értékét megnövelhetjük eggyel (0-ról 1-re változtatva stb.). Ebben az esetben újra ki lehet adni a sorszámokat 0-tól kezdve.


Figyelmébe ajánlom a GS1-128 és az SSCC szerepe a logisztikában című online webinarunkat, amely alapján megismerheti az egyik leggyakoribb GS1 vonalkód jelkép felépítését, képzését, valamint a logisztikai címkében rejlő előnyöket.

https://gs1hu.org/szolgaltatasaink/tudasmegosztas/kepzesek/gs1-128-sscc-webinar

Amennyiben további kérdése merülne fel, írjon nekünk a szakerto@gs1hu.org e-mail címre!

Üdvözlettel,

GS1 Magyarország