8 gyakran elkövetett hiba az e-kereskedelemben

A rossz képelhelyezéstől kezdve a nem megfelelő leíráson át a bonyolult és időigényes rendelés-véglegesítésig - a webshopokban elkövetett hibák mindegyike hűséges vásárlók elvesztését és  felesleges plusz költségeket eredményezhet. Hogyan kerülheti el ezeket? Partnerünk az easySales csapata az alábbiakat javasolja.

Léteznek marketing hibák, technikai hibák, pénzügyi hibák és vezetési hibák, amelyeket fontos azonosítani, hogy ki tudjuk őket küszöbölni a működésünkből. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az e-kereskedelemben elkövetett leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülnie.

#1 Nem választott piaci rést

Például az eMag egy általános webshop, tehát egyszerre több célcsoportot is megszólít. Tekintettel arra, hogy egyszerre mindenkihez szólni igen költséges, érdemesebb megcélozni egy kisebb piaci rést és csak azokra a termékekre fókuszálni az értékesítésben.

A "mindenki" nem megfelelő célközönség, és a marketingbe fektetett energiák szétaprózódhatnak, különösen, ha egy induló vállalkozásról van szó. Ahány célcsoport, annyi eltérő marketing stratégiára van szükség, amelyeket végre is kell hajtani. Ami az autóalkatrész-vásárlóknál működik, az nem fog működni a gyermekeknek szánt termékek iránt érdeklődő szülők esetében. Az a marketing stratégia, ami a sport esetében működik, nem működik a kütyüvásárlóknál.

Ha különböző termékek egyvelegét értékesíti (anélkül, hogy piactér típusú weboldala lenne), az erőforrások - pénz, erőfeszítés, emberek, idő - befektetése egyszerűen óriási. Kezdőként szinte biztos, hogy senki nem rendelkezik ezekkel az erőforrásokkal az üzlete működtetéséhez.

#2 Bonyolult navigáció és gyenge UX

A webshopnak a funkcionalitás és a design megfelelő ötvözetét kell eredményeznie. A jó megjelenés, a letisztultság, része azoknak a szempontoknak, amelyek a felhasználókat fizető vásárlókká alakítják. Ha a webhely navigációja zavaros kifejezéseket használ, ha a cselekvésre való felhívás nem egyértelmű, ha a termék előnyei, a visszaküldési folyamat és az útmutató nehezen megtalálható, vagy ha bizonyos funkciók nem működnek megfelelően, a felhasználók frusztráltak lesznek, és végül máshol vásárolnak.


#3 A tartalom nem SEO vagy CRO optimalizált

Az e-kereskedők által elkövetett egyik leggyakoribb hiba az, hogy nem fektetnek energiát a SEO-ba. Ha vállalkozása az organikus forgalomra támaszkodik akkor a webshop tartalmát a felhasználó és a SEO számára egyaránt fel kell építeni. Akár egy SEO ügynökséggel dolgozik együtt, akár a DIY (Do It Yourself) útvonalat választja, érdemes SEO és CRO optimalizált tartalomra törekedni. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő kulcsszavakat használnja a választott piaci réshez, és olyan szövegeket kell megjelentetnie, amelyek a megfelelő kulcsszavakkal és üzenetekkel növelik az eladások mennyiségét.


#4 Túl bonyolult a megrendelés véglegesítése

Miután a felhasználók végigmentek az értékesítési tölcsér kezdeti lépésein, itt az ideje, hogy befejezzék a vásárlást. Sajnos ez az az pont, amikor sok online áruház elhagyott kosárral szembesül. Főleg azért, mert a megrendelés teljesítési folyamata nem kellően világos. Ha a felhasználóknak küzdeniük kell a megrendelés rögzítésével, valószínűleg összezavarodnak, és egy idő után teljesen feladják a vásárlást. Ez egy olyan e-kereskedelmi hiba, amely rengeteg pénzbe kerül.Az e-kereskedelemben elkerülendő másik gyakori hiba, hogy nem engedélyezi a vásárlást fiók regisztrálása nélkül. Hányszor történt meg Önnel is, hogy termékeket helyezett a kosárba, majd azért adta fel a vásárlást, mert fiókot kellett létrehoznia? Ha ez már Önnel is előfordult, akkor jó ha odafigyel arra, hogy saját webshopjában engedélyezze a vendégként történő vásárlást (fiók regsiztrációja nélkül).Nyilvánvaló, hogy a fiók létrehozása növeli az összegyűjtött ügyféladatok mennyiségét és az e-mail feliratkozók számát. Ez lehetővé teszi a jövőbeli ajánlatok megosztását e vásárlókkal. De az átlagos elhagyási arány ebben az esetben elképesztően magas. Ha ragaszkodik ahhoz, hogy az ügyfelét fiók létrehozására kényszerítse, legalább könnyítse meg a dolgát, és fogadjon el egy közösségi- vagy Google-fiókkal történő regisztrációt, amely egyetlen kattintással kivitelezhető.

#5 Gyenge ügyfélszolgálat

Ennek az e-kereskedelmi hibának számos különböző aspektusa lehet:A feldolgozási idő az ügyfelek megkeresésére;A hangnem, amellyel a közösségi felületeken feltett kérdésekre és megjegyzésekre válaszol;A vásárlói panaszok telefonon és e-mailben történő diplomatikus megközelítése;Információ a termékekről, a szállítási költségekről, a visszaküldési feltételekről. Alapvetően bármilyen interakció szükséges az ügyféllel, a gyenge ügyfélszolgálat – beleértve a lassú válaszidőt, a türelmetlenséget, a visszaküldések feldolgozását – vevők elvesztéséhez vezethet.


#6 A pénzforgalom nem megfelelő kezelése

Alapszinten a cash flow a vállalkozásból származó pénzbeáramlások és pénzkiáramlások helyzetét jelenti. A költségvetéstől eltérően (a bevételek és kiadások helyzete egy bizonyos időszakon belül) a pénzforgalom figyelembe veszi azokat a konkrét pillanatokat, amikor ezek a kiadások és bevételek megvalósulnak. Sok induló vállalkozásnak problémái vannak, mert nincs elég készpénzük a működés folytatásához. Például sok vállalkozó minden készpénzét részvényekbe fekteti, és nem marad pénz a marketingre - ezért az eladások nem nőnek, és az üzlet stagnál.


A pénzforgalommal kapcsolatos problémák elkerülése érdekében fontos úgy kezelni kiadásait, hogy ne egyszerre költsön el minden, a vállalkozásra szánt összeget. Például próbáljon meg tárgyalni a beszállítókkal, hogy kínáljanak 30, 60 vagy 90 napos kifizetési határidőt. Sőt, a jelenlegi bevétel szerint költsön vagy fektessen be újra, ne a feltételezett pénzösszeg szerint, amelyet majd a jövőben fog megkeresni.

#7 A marketingterv követésének hiánya

Az online vállalkozások jellemzően nem növekednek 3 hónap alatt. Az interneten ritkán történik olyan varázslat, mint egy webáruház üzeneteinek viralizálása, és rendkívül alacsony az emberek bizalma azokban, akik el akarnak adni nekik valamit.Ha online vállalkozást szeretne indítani, ne képzelje azt, hogy azonnal nyereséges lesz. Az ilyen esetek rendkívül ritkák, mondhatninem léteznek. A kitartó munkának nyilvánvalóan meglesz a gyümölcse idővel.A láthatóság, a hitelesség és a figyelem felkeltése érdekében minden vállalkozásnak promócióra van szüksége, jelen esetben az online marketingre. Üzeneteinek közvetlenül a megcélzott emberek elé kell kerülniük, és elég meggyőzőnek kell lenniük ahhoz, hogy elérjék a kellő hatást.Az e-kereskedelmi üzlet 7 év után stabil.

#8 - Túl sok idő a felesleges feladatokra

A közgazdaságtanban létezik az „alternatív költség” kifejezés. Mit jelent ez? Ha egy lehetőséget választunk, azzal kockáztatjuk, hogy elveszítünk egy másik lehetőséget. Amennyiben egy személyben foglalkozik a webáruház informatiokai optimalizálásával, az üzemeltetéssel, a könyveléssel, a marketinggel, a rendelésekkel, stb. azzal azt kockáztatja, hogy soha semmi nem készül el időben. Ilyenkor nagyon javasolt az egyes munkafolyamatok automatizálása.

A szükséges és ismétlődő feladatokat érdemes automatizálni. Ez az eljárás többletköltségbe kerül, de egyben jópár problémát megold. Emellett találhat olyan alvállalkozókat is, akik bizonyos feladatokat örömmel és elfogadható áron el tudnak végezni Ön helyett. Tipikus ismétlődő feladatok lehetnek  a következők:

 • A készletek szinkronizálása különböző piactereken és online áruházakban
 • Egyetlen vezérlőpult a rendelések feldolgozásához anélkül, hogy különböző platformokra kellene belépni
 • Tömeges számla és fuvarlevél generálása
 • Termékleírások fordítása
 • Az árak meghatározása
 • Központosított kimutatások
 • SMS és E-mail értesítések
 • Mindezek automatizálhatók.

A fenti hibalista áttekintése segít abban, hogy áttekintse, jó úton halad-e az e-kereskedelmi vállalkozása. Az, hogy mely terméktípusok fogynak jól évszaktól, időszaktól (pl. covid) és a fogyasztók viselkedésétől is függ. Ezt a listát azért készítettük, hogy segítsünk azoknak, akik az e-kereskedelemmel szeretnének foglalkozni, hogy ihletet merítsenek és jó irányba módosítsák tevékenységüket. Íme néhány tipp:

 • Listázza termékeit olyan piacterekre, mint az eMag, Decathlon, Elefant vagy az eBay az eladások növelése érdekében
 • Ismerje meg jobban ügyfeleit
 • Találja meg az Ön számára ideális piaci rést
 • Tartsa magát az összeállított marketing tervhez
 • Mindig gondoljon arra, hogy mit javíthat, egyszerűsíthet és automatizálhat

És még egy dolog:

Kitartás! A kudarc csak akkor következik be, amikor abbahagyjuk a próbálkozást.