Szabványok javíthatják a teljesítményt a flottakezelésben

2009-ben a GS1 Spanyolország elindított egy speciális munkacsoportot, hogy meghatározza a GS1 szabványrendszer használatának üzleti követelményeit a flottakezelés hatékonyabbá és eredményesebbé tétele érdekében. Ebben a közös munkában olyan vállalatok is részt vettek, mint a DHL, az El Corte Inglés, a DIA (Carrefour csoport), a Mercadona, az Eroski, az Easytech, a Campofrío és a Sotec. A csoport munkája mára hasznos új megoldásokat eredményezett.

A flottakezelés egy olyan funkció, ami azon cégek számára, akik a vállalkozásuk során a szállításra támaszkodnak, lehetővé teszi, hogy megszüntessék - vagy legalábbis nagymértékben minimalizálják - a járművek tulajdonlásával és karbantartásával kapcsolatos kockázatokat.


A megfelelő flottakezelés optimalizálhatja a beruházásokat, javíthatja a hatékonyságot és a termelékenységet, csökkentheti a vállalat teljes szállítási költségeit, 100%-os megfelelést nyújthat a kormányzati jogszabályok teljesítéséhez, biztosíthatja a hűtött vagy fagyasztott élelmiszerek hűtőláncának kezelését és további sok minden mást. 

A GS1 szabványok hasznos szerepet játszhatnak a flottakezelési rendszerekben

Minden flottakezelési rendszer alapvető eleme a járműkövetés, ami általában GPS-alapú, vagy bizonyos esetekben mobilhálózatú háromszögelési platformmal is megvalósítható. Miután meghatározták egy adott jármű helyét, irányát és sebességét a GPS vagy a cellás mobilbemenet alapján, más nyomonkövetési megoldások szintén küldenek további hozzáadott információt a flottakezelő szoftveralkalmazás számára, például a hőmérsékletet, az ajtók állapotát, a hűtőberendezés ki-bekapcsolását, a motor ki-bekapcsolását, a tömeg- és súlyadatokat stb.

Az adatok földi vagy műholdas átjátszás útján is továbbíthatók. A fejlett flottakezelő rendszerek csatlakozhatnak a jármű fedélzeti számítógépéhez is, és olyan adatokat gyűjthetnek belőle, mint a futásteljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás, amelyeket felhasználhatnak egy globális statisztikai-elemzési rendszerben.

Mindezeket az adatgyűjtési és elemzési folyamatokat akár egy házon belüli flottakezelő részleg, akár egy kiszervezett flottakezelő szolgáltató irányíthatja és futtathatja. A GS1 szabványok jelentősen jótékony hatású szerepet játszhatnak a leírtakhoz hasonló flottakezelési rendszerekben. A GS1 Spanyolország munkacsoportja sikeresen beazonosított valós üzleti követelményeket, majd továbbította azokat a GS1 Globális szabványkezelési eljárás [Global Standards Management Process – GSMP] keretében működő eCom Logistics Standards Work Group-nak. A követelmények bekerültek a GS1 eCom Transport Status Notification üzenet üzleti igényeket összefoglaló dokumentumába.

Az eredmény egy olyan szabvány, ami lehetővé teszi az összes kereskedelmi partner közötti információcserét a GS1 XML-üzenetek segítségével, amelyben az érintett felek azonosítását a GS1 GLN azonosító kulcs biztosítja. 

A flottakezeléssel kapcsolatos spanyol esettanulmányt magyar nyelven tettük elérhetővé Esettanulmány platformunkon. Olvassa el a teljes tanulmányt most:

Tovább az Esettanulmány platformra