LEI kód

IGÉNYLÉSE | MEGÚJÍTÁSA | ÁTHELYEZÉSE

Igényeljen LEI kódot
a hiteles, piacvezető és megbízható
 
GS1 szervezettől most!

A regisztráció csupán 2 perc.

Válasszon gyors, biztonságos és kedvező áron elérhető
LEI kód szolgáltatásainkból:
(kattintson az alábbi gombok egyikére)

Csupán 3 egyszerű lépés választja el attól, hogy megkapja LEI kódját:


1. Regisztráljon egy felhasználói fiókot. A felhasználói fiókba történő bejelentkezést követően többféle lehetőség közül választhat: igényelhet egy vagy több LEI kódot, megújíthatja meglévő LEI kódjának érvényességét vagy kényelmesen áthozhatja LEI azonosítóját a GS1-hez.

2. A LEI kód igénylés ugyanolyan egyszerű, mint a regisztráció. A felhasználói fiókba bejelentkezve elérhető magyar nyelvű igénylőlap kitöltéséhez ki kell választania a LEI kód igénylés lehetőségét (ugyanitt tudja kiválasztani a megújítási vagy áthelyezési kérelmét is).

3. Az adatok ellenőrzése után azonnal megkapja LEI kódját. A LEI azonosítót a GS1, a GLEIF hitelesített kibocsátó ügynöksége adja ki. A GS1 számára fontos, hogy Ön gyorsan és akadály nélkül jusson hozzá a LEI kódjához ezért kizártunk a folyamatból minden felesleges várakozási időt.

Tudta, hogy LEI kódja megújításakor  már nem csak 1 évre, de akár 3 évre vagy 5 évre is kérheti LEI kód regisztrációs szolgáltatásunkat, mellyel jelentős időt és pénzt spórolunk Önnek?

Ha most újítaná meg LEI kódját, válassza legnépszerűbb, 5 évre szóló LEI kód regisztrációs szolgáltatásunkat!

Miért a GS1 Magyarországtól igényeljen LEI kódot?

2023. április 26-án a KELER Zrt. megszüntette a LEI kód kiadási tevékenységét. A GLEIF döntése alapján a KELER Zrt. kezelésében lévő LEI kódok a GS1 AISBL-hez, mint Helyi Operatív Egység (LOU) kerültek át.
A KELER Zrt. korábbi magyar ügyfeleinek támogatását regisztrációs ügynökként a GS1 Magyarország végzi.

Kezdje meg a LEI kód igénylését most!

Néhány egyszerű lépéssel 2 perc alatt elvégezheti a LEI kód igénylési folyamatot. Ha bárhol elakadna magyar nyelvű ügyfélszolgálatunk mindenben segít.Miben segít Önnek a GS1 Magyarország?

  • Szakértő támogatás a LEI azonosító igényléséhez.
  • Magyar nyelvű regisztrációs weboldal, űrlapok, útmutatók és ügyfélszolgálatos kollégák, akik lépésről lépésre segítenek a LEI kód regisztráció folyamatában, ha elakadna vagy kérdése volna.
  • Áthozatal díjmenetesen: Ha már rendelkezik LEI azonosítóval, segítünk annak áthozatalában a GS1-hez, dupla költség nélkül.
  • Új igénylők számára segítséget nyújtunk mind az egyedi, mind a csoportos igénylésben.


Megérkezett legfrissebb LEI szolgáltatásunk - a Smart LEI

Szeretné, ha a LEI azonosító gondjait levennénk a válláról? Válassza új LEI kód beszerzésekor a SMART LEI szolgáltatásunkat, teljeskörű kiszolgálással!

Hasznos útmutatók és dokumentumok a LEI kód igényléséhez, megújításához, áthelyezéséhez a GS1-hez

GS1 LEI Szolgáltatások Általános szerződési feltételeinek hatályos szövege a https://www.lei.direct/terms-and-conditions/ weboldalon keresztül érhető el. Tájékoztatásul a dokumentum magyar nyelvű fordítása ITT olvasható.

Gyakran ismételt kérdések


Mi a LEI kód, vagy más néven Globális jogalany-azonosító?

A LEI azonosító - angolul Legal Entity Identifier -, egy 20 jegyű, betűkből és számokból álló globális jogalany-azonosító, melyet 2014 óta egy uniós rendelet előírásainak eleget téve alkalmaznak a pénzügyi piac szereplőinek egyértelmű, világszinten egyedi azonosítására. Bevezetésének oka a biztonság és átláthatóság megteremtése volt a pénzügyi tranzakciók világában, mivel arra szolgál, hogy hibamentesen és összetéveszthetetlenül azonosítson egy pénzügyi piaci szereplőt, globális szinten, a pénzügyi ügyletek nyomonkövethetősége érdekében. Uniós szinten elismert azonosító rendszerként, elsőként kapcsolja össze a pénzügyi tranzakcióikat a szereplőkkel (például jogi személyekkel vagy befektetési alapokkal), az országuktól, kormányuktól vagy kormányzati rendszerüktől függetlenül.

Kinek van szüksége LEI kódra?

Mindenkinek kötelezően rendelkeznie kell LEI azonosítóval, ha pénzügyi ügyletet végez, vagy annak szereplője. Ide tartoznak első körben a bankok, biztosítótársaságok és befektetési alapok, befektetési vállalkozók és azok Partnerei, de a származtatott kereskedésben résztvevők és az exportorientált cégek is. Minden olyan szervezetnek szüksége van a LEI azonosítóra, amelynek a 2014-es vonatkozó EU rendelet kapcsán EMIR adatszolgáltatási kötelezettsége van. 

A rendeletet 2018-tól módosították, így annak hatálya mára a vállalkozások még szélesebb körére terjed ki: például a különböző értékpapír-ügyletet bonyolító cégek és az alapítványok is bekerültek a kötelezettek közé (erről a MiFID II. irányelv rendelkezik a MiFIR rendeletnek megfelelően) ami azt jelenti, hogy ezeknek a cégeknek is ellenőrzik a LEI azonosítóját.

A pénzpiacok átláthatóságának további növelése a célja az értékpapír-finanszírozási ügyletekről és az újrafelhasználás átláthatóságáról szóló (SFTR) rendelet, amely 2020 áprilisától kezdődően az értékpapír-finanszírozási ügyletekben résztvevők különböző csoportjai számára további jelentési kötelezettségeket ír elő, többek között az értékpapír piaci ügyletek bejegyzett és elismert kereskedési adattára (trade repository - TR) felé. A jelentésre kötelezettek rendszeres időközönként kötelesek bejelenteni az értékpapír-finanszírozási ügyleteik részletes adatait, beleértve a saját LEI azonosítójukat és kereskedési partnerük LEI-azonosítóját.

A lejelentett LEI kódoknak érvényesnek és aktív állapotúnak kell lenniük, ahhoz, hogy megfeleljenek a jelentési kötelezettségnek.

Hogyan néz ki egy LEI kód felépítése?

A LEI azonosító hasonlóan az IBAN számhoz (International Bank Account Number) vagy a BIC kódhoz (Business Identifier Code), egy ISO szabvány szerint meghatározott kód. A LEI kód formátumát az ISO 17442 szabvány határozza meg, mint 20 számjegyű alfanumerikus kódot, melynek felépítése a következő:Melyek a LEI kód igénylés lépései?

Először regisztrálnia kell a LEI direct portálon, ahol minden lépést magyar nyelven végezhet el. A regisztrációval létrejön az Ön vállalatának felhasználói fiókja. A felhasználói fiókba történő bejelentkezést követően többféle lehetőség közül választhat: igényelhet egy vagy több LEI kódot, megújíthatja meglévő LEI azonosítójának érvényességét vagy kényelmesen áthozhatja LEI kódját egy másik LOU szolgáltatótól a GS1-hez.

A LEI igénylés ugyanolyan egyszerű, mint a regisztráció. Az igénylőlap kitöltéséhez a regisztrációt követően csak be kell jelentkeznie a felhasználói fiókjába és ki kell választania a LEI igénylés lehetőségét.

Minden űrlapot és minden szükséges útmutatót magyar nyelven biztosítunk a LEI kód szolgáltatásunk platformján.

Ugyancsak a felhasználói fiókba történő belépés után tudja megújítani meglévő LEI kódját, illetve itt kezdeményezheti LEI kódja áthelyezését is a GS1 kezelésébe, díjmentesen.

Az adatok ellenőrzése után azonnal megkapja LEI azonosítóját. A LEI azonosítót a GS1, a GLEIF hitelesített kibocsátó ügynöksége adja ki. A GS1 számára fontos, hogy Ön gyorsan és mindenekelőtt akadály nélkül jusson hozzá a LEI azonosítóhoz. Ezért mellőzzük a felesleges várakozási időt, és azonnal elérhetővé tesszük a LEI kódot.


Javasoljuk, hogy a teljes körű ismeretek érdekében olvassa el a Gyakran Ismételt Kérdésekre összegyűjtött válaszokat LEI kód igénylő platformunkon is!

Ezért felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy LEI azonosítót az a személy igényelhet, aki:

• beosztása vagy funkciója alapján jogosult arra, hogy képviselje a vállalkozást, a társaságot vagy a cége által felügyelt alapot az igénylés benyújtásakor (pl. ügyvezető, igazgatósági tag, igazgatótanács tagja, vezérigazgató, jogi képviselő, kuratórium elnöke, egyesület elnöke stb.)

vagy

• egy képviseletre jogosult személy (pl. ügyvezető, igazgatósági tag, igazgatótanács tagja, vezérigazgató, jogi képviselő, kuratórium elnöke, egyesület elnöke stb.) által a Meghatalmazás LEI igényléshez (PDF) dokumentum alapján kiállított cégszerű aláírással ellátott meghatalmazással jóváhagyott személy.

A LEI azonosító igényléshez/megújításhoz megadott társasági adatok abban az esetben hitelesíthetők, ha megegyeznek a közhiteles nyilvántartásokban feltüntetett adatokkal, értve ezalatt többek között, de nem kizárólagosan az Igénylő Társaság cégjegyzékben vagy más nyilvántartásban feltüntetett adatait.

Ügyeljen arra, hogy az adatokat a lehető legpontosabban adja meg!

A LEI azonosító igénylése/megújítása folyamán az Igénylő által megadott, közvetlenül beazonosítható e-mail elérhetőségén kívül azon e-mail címek fogadhatók el, melyek közhiteles nyilvántartásokban feltüntetésre kerültek, értve ezalatt többek közt, de nem kizárólagosan az Igénylő Társaság cégjegyzékben, vagy más nyilvántartásban feltüntetett elektronikus elérhetőségét.

Amennyiben az Igénylő által megadott adatok hiánya vagy hibája, illetve a meghatalmazás hiánya folytán adott adat pótlása vagy dokumentum utólagos bekérése válik szükségessé a LEI azonosító igénylése és/vagy megújítása érdekében, úgy sem a GS1, sem a vele közreműködő GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. nem felelős a hiányok pótlása vagy dokumentumok utólagos beszerzése során felmerült LEI azonosító igényléshez és/vagy megújításhoz kapcsolódó ügyintézési idő meghosszabbodásáért, és az ebből adódó esetleges kárért.

Az Igénylő a regisztráció kitöltésével egyidejűleg tudomásul veszi a fentieket.

Hasznos tudnivalók a LEI kódhoz kapcsolódó magyar sajátosságokról

Igénylőként a következő követelményeknek kell megfelelni:

a LEI kódot igénylő személy funkciója alapján jogosult arra, hogy képviselje a vállalkozást, a társaságot vagy a cége által felügyelt alapot az igénylés benyújtásakor (pl. ügyvezető, igazgatósági tag, igazgatótanács tagja, vezérigazgató, jogi képviselő, kuratórium elnöke, egyesület elnöke stb).

       vagy

egy képviseletre jogosult személy (pl. ügyvezető, igazgatósági tag, igazgatótanács tagja, vezérigazgató, jogi képviselő, kuratórium elnöke, egyesület elnöke stb) által a Meghatalmazás LEI igényléshez (PDF) dokumentum alapján kiállított cégszerű aláírással ellátott meghatalmazással jóváhagyott személy.

A LEI azonosító igénylése valamint évenkénti megújítása alkalmával a GS1, a GLEIF elvárásaival összhangban felülvizsgálja a Jogi személy adatait azok hitelesítése érdekében. A LEI azonosító alkalmazásával kapcsolatos adatok abban az esetben hitelesíthetők, ha azok pontosan megegyeznek a közhiteles nyilvántartásokban feltüntetett adatokkal, értve ezalatt többek között, de nem kizárólagosan az Igénylő Társaság cégjegyzékben vagy más nyilvántartásban feltüntetett adatait.

A LEI kódot igénylő jogi személy (vállalkozás, társaság, alap, alapítvány, egyesület, közjogi személy stb.) törzsadatainak a GLEIF aktuális regisztrációs hatósági listája alapján azalábbi nyilvántartások szerinti adatokkal kell megegyezniük. 

1.Országos Cégnyilvántartó és Céginformációs Rendszer (RA000391): http://www.e-cegjegyzek.hu


3.Országos Bírósági Hivatal: Civil szervezetek névjegyzéke (RA000656): http://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/civil-szervezetek-nevjegyzeke-kereses

Ügyeljen arra, hogy az adatokat a lehető legpontosabban adja meg!

Amennyiben az Ön által képviselt társaság hivatalos nyilvántartása eltér a fentiektől, kérjük, keressen meg minket a lei@gs1hu.org e-mail címen vagy hívja ügyfélszolgálatunkat a +36-1-237-7240 telefonszámon, munkanapokon 8-14 óra között!  

A LEI azonosítóval kapcsolatos számla abban az esetben ÁFA-mentes, amennyiben az Igénylő a regisztráció során megadja az EU adószámát, melyet a rendszer automatikusan felismer és ellenőriz. Amennyiben megfelel az uniós elvárásoknak, az online fizetés során a fordított adózás szabályozása érvényesül. Amennyiben az EU adószám nem kerül megadásra, úgy a GS1 nem számolhat fel ÁFA nélküli összeget és nem állíthat ki ÁFA nélküli számlát.

Hasznos tanácsok

A LEI kód regisztrációja, áthelyezése vagy megújítása során az évente történő megújítás lehetősége mellett most már 3 évre vagy akár 5 évre is megrendelheti LEI kódja használatát egyetlen kattintással. A több évre megrendelt LEI kód az adott intervallumon belül évente automatikusan megújításra kerül. 

Gondolkodjon hosszútávban és válassza ezt a funkciót, ha 3 vagy akár 5 évig szeretné elkerülni a LEI kód megújításával járó procedúrát!


Lépjen be a Magyar nyelvű regisztrációs felületre, válassza ki az Önnek aktuálisan szükséges lehetőséget (LEI kód regisztráció / LEI kód áthelyezés / LEI kód megújítás), majd az űrlap kitöltésekor egy kattintással jelezze felénk, ha nem 1 évre, hanem 3 vagy 5 évre előre szeretne gondoskodni LEI kódja érvényességéről.

Az új funkció még egy plusz előnyt biztosít, hiszen már a 3 éves időszakkal is pénzt spórolhat meg, az 5 éves időszak kiválasztásával pedig majdnem egy évi LEI kód használati díja marad az Ön zsebében.
Pénzügyi szolgáltatója kérhet Öntől formális LEI tanúsítványt, melyet ezentúl a regisztráció, az áthozatal vagy a megújítás folyamata során egyetlen kattintással meg tud igényelni. A QR kóddal ellátott tanúsítvány az adott évre szól és a díja 19 EUR.

A LEI tanúsítvány tartalmazza:


  • A vállalkozás,/szervezet hivatalos nevét;
  • A vállalkozás,/szervezet hivatalos címét;
  • A LEI kódot;
  • A LEI kód következő megújításának dátumát;
  • A tanúsítvány kiadásának dátumát;
  • Egy QR kódot, mely a GLEIF oldalon történő nyomonkövetésre ad lehetőséget.
Figyelem! Amennyiben nincsen szüksége LEI tanúsítványra, az igénylésre szolgáló négyzetet ne pipálja be a LEI igénylési folyamat során! A LEI tanúsítvány egy évre szól, éves díja 19 EUR. Amennyiben több évre igényli a LEI kódot és mellé a tanúsítványokat, ezek költsége egyben fizetendő az igénylés benyújtásakor.

Keressen minket kérdéseivel a lei@gs1hu.org e-mail címen vagy hívja ügyfélszolgálatunkat munkanapokon 8:00-16:00 óra között a 
+36-30-321-1954, +36-30-334-2134, +36-30-302-9721 telefonszámokon!