Építőipar

Az építőipar növekedése töretlenül folytatódik, ezért a GS1 Magyarország is egyre inkább kiemelt ágazatként kezeli és szeretne együttműködni az iparral a folyamatok javítása érdekében.

GS1 szabványok az építőiparban

A digitalizáció az információk gyors és hatékony áramlását jelenti az ipari szereplők között, valós adatok biztosításával. A közös nyelv biztosításához szabványokra van szükség, ebben nyújt segítséget a GS1 Magyarország.

A vállalatok már az építkezés tervezési szakaszában képesek eldönteni, hogy milyen építőanyagra van szükségük és milyen kivitelező céggel építettnek. Ebben segít nekik a BIM, egy integrált platform, amely valós idejű képet ad az épület teljes életciklusa során minden szereplő számára. Ehhez azonban minden projektben résztvevő szereplőnek szabványosított formátumokat kell alkalmaznia, melyek kompatibilisek a BIM-el (épületinformációs modellezés). Ebben segít a GS1, hiszen a GS1 szabványokkal (GTIN – globális termékazonosító szám) egyedileg azonosíthatóak az építési termékek. Így a tervezés során olyan alapanyagokat tudnak rendelni, melyek ténylegesen elérhetőek a piacon, hisz a gyártóktól kapott termékinformációk is a rendelkezésre állnak. Ez sokkal pontosabb és hatékonyabb kivitelezést fog eredményezni, és ennek köszönhetően sokkal reálisabb terv tud készülni


Tekintse meg videónkat, mely bemutatja, miként segítenek a GS1 szabványok az építőipar digitalizációjában!

Az építési termékek teljes életciklusa alatt visszakövethető a termékek nyersanyag eredete, valamint a végleges beépítésig nyomon követhető a termék. A termékeket általában a szükséges tulajdonságaik alapján rendelik meg, nem pedig bizonyos gyártóktól. Ezért az építési termékek GTIN-el történő azonosítása és adatbázisban való tárolása hozzásegíti a vállalkozót, hogy a jövőben több termék közül is választhasson, akár új beszállítókkal is kapcsolatba kerüljön. Pontosabban tudnak rendelni, hiszen a termékinformációk a rendelkezésükre állnak, ezáltal csökkentik az építkezés során keletkező hulladék mennyiségét és elkerülik a beszállítói késéseket. 

A logisztika során a GS1 szabványa, az EPCIS pedig minden érdekelt fél számára információt biztosít az elérhető építőanyagokról, miközben a gyártók raktáraiból az építkezésre eljutnak. A logisztikai folyamatok tekintetében az azonosításnak köszönhetően a megfelelő építőanyag pont akkor érkezik az építkezésre, amikor szükség van rá. A szállítás, az áruátvétel a kivitelezés helyszínén a vonalkódok (RFID) segítségével naprakészen vezethetővé válnak.
Az alapanyagok nyilvántartása, készletezése és a felhasználás rögzítésével mindig aktuális információ a rendelkezésünkre áll. Ha jól optimalizált az építkezési helyszínekre történő anyagmozgatás, akkor kevesebb teherautóra van szükség, így kevesebb sofőrt kell alkalmazni és csökken a CO2 kibocsátás is. Továbbá csökkenthető az építőmunkások munkájának azon része, amelyet az alapanyagok mozgatásával, a terep rendezésével vagy az építőanyagok keresésével töltenek.

BIM

A BIM jövője összefonódik a GS1 szabványokkalAz építkezés digitalizálása GS1 szabványok segítségével 

A 2017. februári McKinsey -jelentés szerint az építőipar az egyik legkevésbé termelékeny iparág világszerte. Ennek a hatékonyságnak az okai a rossz szervezéstől, a nem megfelelő kommunikációtól a rossz teljesítménymenedzsmentig, a szerződéses félreértésekig és az elégtelen kockázatkezelésig terjednek.

A jelentés szerint a meghatározott területeken történő beavatkozás 50-60 százalékkal növelheti a termelékenységet, különösen az alábbi három a meghatározó:

A nagyobb építési projektek egyre összetettebbek és jelentős mennyiségű információt generálnak a tervezési, építési és átadási szakaszok során. Az iparág gyenge pontja, hogy még mindig elsősorban papírra támaszkodik folyamatainak és termékeinek kezelésére. Az épületinformációs modellezés (BIM) fokozott használata segíti a jelentés által feltárt problémák megoldását.

Kérdése esetén forduljon bizalommal a GS1 Magyarország munkatársaihoz: