A Google ajánlja a GS1 GTIN számokat a jobb termékinformációért

Az egyedi és pontos termékinformációk segítenek a márkáknak, a gyártóknak és a kiskereskedőknek is – fejti ki az új Google blogbejegyzés. A minőségi és megbízható termékadatok elengedhetetlenek a termékek online vagy offline azonosításához.

Egy nemrég megjelent blogbejegyzésében Randy Rockinson, a Google Shopping termékadatokért felelős termékmenedzsere azt írja, hogy „a vásárlók és a kiskereskedők számára a termékinformációk rendszerezése alapvető részét képezi” a Google küldetésének – továbbá, hogy „a legjobb segítségként a felhasználóknak, hogy könnyen megtalálják a tartalmakat és a termékeket a keresőben, azt javasoljuk a weboldalak tulajdonosainak, hogy világosan és egyértelműen azonosítsák a termékeiket.”

Az egyediség, az ellenőrizhetőség és a globális szintű elérés elősegíti a gyártók, kiskereskedők és termékértékesítők számára az eljutást korlátlan számú fogyasztóhoz.

A pontos és megbízható termékadatok elengedhetetlenek a termékek online vagy offline azonosításához. Ennek biztosítása érdekében Rockinson három tényezőre mutat rá, amelyeknek meg kell lenniük: az egyes termékek egyedi azonosítói, a termék identitásának és egyéb termékinformációk ellenőrzésének képessége az adatok pontosságának biztosítása érdekében - és egy globális szintű termékazonosító rendszer használata.

A blogbejegyzés kiemeli a GS1 Globális Kereskedelmi Áruazonosító Számot (GTINTM), amely „nemzetközileg elismert szabványos azonosítást biztosít a termékek számára mind a fizikai üzletekben, mind az e-kereskedelmi platformokon”. Hozzáteszi továbbá, hogy a Google 2015-ben  bevezette a GTIN-ek használatát szabványként.

Amint a márkák és a gyártók a GS1-en keresztül regisztrálták a GTIN számukat, a Google Gyártói Központon keresztül ingyenesen tölthetik fel a termékadataikat és ennek a folyamatnak a részeként meg tudják osztani a termékinformációikat annak érdekében, hogy egyedileg azonosíthassák a termékeket a Google felé "- fejti ki Rockinson.

A Google azt is javasolja, hogy a márkák és a gyártók ne használják újra a GTIN számokat, és a kiskereskedők, a harmadik fél által értékesítők és az online kiadók számára más professzionális tippeket is biztosítanak.

A teljes Google poszt elérhető itt: https://developers.google.com/search/blog/2021/02/product-information?hl=en 

A Google persze nem az egyetlen ún. Marketplace, vagyis értékesítőket, webshopokat gyűjtő platform, amely felfedezte a GTIN számban rejlő lehetőségeket!

A legnagyobb hazai e-piactér, az eMAG - követve saját romániai anyavállalatát és számos globális e-kereskedelmi platformot, többek között az Alibabát és az Amazont – 2019-ben úgy döntött, hogy az optimálisabb működés érdekében megkezdi a GS1 szabványok alkalmazását a gyakorlatban.

Az eMAG-nál tervez értékesíteni? Olvassa el részletes tájékoztatónkat itt: https://gs1hu.org/emag

Forrás: GS1