10 teljesítménymutató, ami minden webáruház számára hasznos lehet

Annak érdekében, hogy naprakész legyen az e-kereskedelmi versenyben, folyamatosan visszajelzésekre van szükségünk. A helyzet követéséhez, a tervezéshez szükséges információkat pedig mérésekkel lehet biztosítani. Így tudhatjuk meg, hogy a hirdetéseink hatékonyak-e, mennyit költünk új ügyfelek megszerzésére, vagy éppen mekkora a visszatérő vevők aránya. Az alábbiakban 10 hatékony teljesítménymutatóval ismerkedhet meg az easySales segítségével.

Hogyan állapítható meg, hogy megfelelően választottunk-e ki egy teljesítménymutatót?

Tény, hogy ha használunk teljesítménymutatókat, az még nem elég a sikerhez. Fontos, hogy a megfelelő KPI-kat válasszuk ki, azokat, amelyek webáruházunkhoz leginkább illeszkednek.

Ezeknek három alapvető ismérvnek kell megfelelniük:

·         Pontosság: A hatékony teljesítménymutató jellemzője, hogy pontosan meghatározott és számszerűsíthető, emellett könnyen nyomon követhető és kiszámítható.

·         Naprakészség: Ha tényleg hasznos információkhoz szeretnénk jutni, elengedhetetlen, hogy a KPI valós időben férjen hozzá az eredményeinkhez.

·         Cselekvésre késztetés: A KPI akkor hatékony, ha segít, hogy megértsük, hol tartunk és milyen korrekciók, fejlesztések szükségesek.

Milyen gyakran ellenőrizzük a teljesítménymutatókat?

Hetente. Az olyan mérőszámokat, mint a webáruházunk forgalma, a hirdetések teljesítménye, a közösségi médiából érkező visszajelzések, hetente nyomon kell követni.

Kéthetente. Ha nagyobb mintáról van szó, akkor a kéthetente végzett ellenőrzések adnak pontosabb képet arról, hogyan is teljesít a webáruházunk. Ezen mérések közé tartozik az egy vásárlásra jutó költség, az átlagos rendelések összege és a kosárelhagyás is.

Havonta. Ezek az adatok, tekintve, hogy egészhavi forgalmat ölelnek fel, precízebb és akár középtávú tervezéshez szükséges adatokat biztosíthatnak. Ilyen mérések az e-mailek megnyitásának aránya, a többcsatornás ügyfélelkötelezettség, vagy a kosárelhagyás.

Negyedévente. Ezeket már stratégiai jelentőségű adatoknak tekinthetjük. A háromhavi összesített adatokból láthatjuk, milyen mértékben növekszik az üzletünk, hol lehetne még javítani. Az ide tartozó mérőszámok az e-mail kattintások, az előfizetések aránya vagy az egy ügyfélre eső vevői élettartam-érték.

10 alapvető e-kereskedelmi KPI a produktív vállalkozáshoz

1. A webhelyen regisztrált munkamenetek száma: 

Ez a mutató a webáruház látogatóinak számát méri. Az összesített adat azonban kevés. Ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk, olyan adatokra is szükségünk van, mint például, hogy milyen csatornákon keresztül érkeznek az ügyfelek. Ezen adatok birtokában tudhatjuk, mely csatornákat, eléréseket érdemes erősíteni.

2. Konverziós ráta

Ez a mérőszám azt vizsgálja, az oldal látogatói közül mennyien hajtanak végre valamilyen aktivitást. Vagyis, egy webáruház esetében, hogy mennyien válnak vásárlóvá. De vonatkozhat ez a szám arra is, hogy mennyien kattintanak a hirdetésünkre, mennyien regisztrálnak, iratkoznak fel a hírlevélre és így tovább.

3. Promóciós költségek

Webáruházunkat és annak akcióit népszerűsíteni kell, akár Google hirdetésekkel, akár a közösségi oldalakon, vagy más módokon. Ezzel egyidőben pedig fontos ezeket a költségeket is követni, hogy láthassuk, milyen a megtérülési arányuk, mely csatornán érdemes növelni és hol esetleg csökkenteni ezeket a kiadásokat.

4. Hirdetésköltség megtérülése (ROAS) 

Ezt a mutatót a fizetett kampányok esetében használjuk és azt mutatja meg, hogy mekkora bevételt generált számunkra egy dollár hirdetés. Mérhető egy hirdetés szintjén, de hatékonyabb, ha egy teljes kampányt veszünk ilyen módon górcső alá.

5. Érvényes megrendelések száma

Sok látogató csak nézelődik, kattintgat, de nem mindenki ad le végül érvényes megrendelést. Érvényes megrendelésnek azokat a megrendeléseket nevezzük, amelyek valóban megvalósulnak. Ezt a mutatót érdemes hasznáni az olyan értékek vizsgálatakor, mint amilyen az átlagos rendelés értéke (AOV), átlagos ügyfélérték (CLV), vagy az egy ügyfélre eső vásárlások száma.

6. Ügyfélszerzési költség (CAC)

Ez az egyik legfontosabb mérőszám, amely azt mutatja meg, hogy a marketingre fordított összeg mennyi vásárlót hozott egy adott időszakban. Ezt a költséget úgy számítjuk ki, hogy a vizsgált időszak marketingkiadásait elosztjuk a vevők számával.

7. Átlagos ügyfélérték (CLV)

Ezen KPI használata azt mutatja meg, hogy átlagosan egy vevő milyen értékben vásárol a webáruházunkban. Ez általában a vevő teljes élettartamának vásárlásai alapján számítódik, így ad egy olyan adatot, ami alapján tudunk tervezni az ügyfelek megtartására vonatkozóan. A számítási mód úgy néz ki, hogy az átlagos tranzakciós összeget megszorozzuk az egy év alatti vásárlások gyakoriságával, a kapott számot pedig megszorozzuk az ügyfélnek az oldalon való jelenlétének várható idejével, éveivel.

8. Átlagos rendelési érték (AOV)

Ezzel a mutatóval webáruházunk összes érvényes rendelésének átlagos értékét tudjuk megkapni. Úgy kapjuk meg, ha az összes megvalósított bevétel értékét elosztjuk a rendelések számával. Így megtudhatjuk, vevőink átlagosan mekkora értékben rendelnek tőlünk és tervet készíthetünk ennek növelésére.

9. Visszaküldési arány (ROR)

A visszaküldési arány azt mutatja, hogy a vevők a megrendelt és kiszállított termékek milyen arányát küldik vissza a reklamációs időszakon belül. Ez elsősorban azért hasznos, mert ha azonosítani tudjuk a visszaküldés okait és kezeljük, kiküszöböljük őket, akkor csökkenteni tudjuk ezt az értéket.

10. Rendelések feldolgozásának gyorsasága

Ez a mutató azt mutatja meg nekünk, hogy a vevő által leadott megrendelés és a kiszállítás között mennyi idő telt el. A vevők általában a minél gyorsabb, lehetőleg 2-3 napon belül történő kiszállításban érdekeltek. Ez a mutató segít azonosítani a kritikus pontokat a folyamatban és ezek kiküszöbölésével javíthatunk a mérőszámon. A mutató rosszabb lehet, ha készlethiányunk van, az API-csatornák nem működnek megfelelően vagy pedig a futárszolgálattal való kapcsolattartásban akadnak nehézségek.

Miért nehéz ezeket a mutatókat nyomon követni?

A fent felsorolt mutatók csak néhány a rengeteg KPI közül, de már ezek megismerése alapján is egyértelműnek tűnik, hogy azok nyomon követése nem egy egyszerű feladat. Elsősorban az időigényesség miatt.

Szeretne új értékesítési csatornákat tesztelni és tízszer gyorsabban feldolgozni a megrendeléseket?

Amennyiben a fentiekre szüksége lenne, de egyedül nem látja át azok működését és segítségre lenne szüksége, forduljon bizalommal az easySales-hez.

Az easySales segítségével sikeresen áthidalhatja a legnépszerűbb magyar piactereken való jelenlétből eredő összetett problémák kezelését. Általunk egy integrált megoldást kaphat, ahol egy helyen követheti a különböző kereskedelmi platformok, számlázási programok, piacterek és futárszolgálatok működését és összehangolhatja azok kezelését.

Regisztráljon ingyenes easySales fiókot még ma és kezdje meg ügyvitele automatizálását, ezáltal pedig érjen el még nagyobb sikereket az online értékesítésben.


Vegyen részt az easySales rendszeresen tartott webinarjainak egyikén, és tegye fel kérdéseit!

Tovább az easySales webinarhoz

Összegzés

A kereskedelem jelene és jövője folyamatos átalakulásban van, ami újszerű megoldásokat követel. Ezért, aki időben megérti, hogy az automatizálás nélkül nincs fejlődés, az előnyben lesz.

Arra a megállapításra jutottunk, hogy szükséges központosítani a kereskedők által használt különböző platformokat, mint amilyenek az online áruházak, a piacterek, a futárszolgálatok és a számlázást végző szoftverek. Ha rendelkezik a megfelelő szoftverrel, azonos erőfeszítéssel több csatornán is végezheti az értékesítést. Ezt a megoldást kínálja a tevékenységek ésszerűsített kezelése, valamint a felhő-alapú platformok is segíthetnek ebben.

A mi javaslatunk az easySales, amelyet ingyenesen tesztelhet. Ez a megoldás segít a kereskedőknek, hogy egy helyen kezeljék a különböző piacterek és saját webáruházuk folyamatait.


Vegyen részt az easySales rendszeresen tartott webinarjainak egyikén, és tegye fel kérdéseit!