Bor nyomonkövetési platform védi a borfogyasztókat a hamisítóktól Kínában

Kínában a borfogyasztás növekedésével a hamisítók is megjelentek a szektorban, komoly károkat okozva a minőségi bortermelőknek és értékesítőknek. A VeChain és a D.I.G. által közösen kifejlesztett, blockchain-alapú Bor Nyomonkövetési Platform bevezetésének második szakaszában a neves ausztrál Penfolds Bin 407 Cabernet Sauvignon bora is felkerült az alkalmazásba.

Az elmúlt 40 év robbanásszerű gazdasági növekedése által Kína a világ második legnagyobb gazdasága lett, elősegítve több millió középosztálybeli háztartás létrejöttét az országban. Az életszínvonal javulásával és az életmódváltással a borivás egyre népszerűbb a jómódú kínai polgárok körében. A kínai borimportról szóló 2019-2023-as kutatási jelentés szerint Kína 3,91 milliárd dollár értékű bort importált 2018-ban, ami 6,50%-kal több, mint egy évvel korábban. A VINEXPO szerint Kína 2023-ra a világ második legnagyobb borfogyasztója lesz, piaci értékhez való hozzájárulása pedig 23 milliárd dollár körül várható.

A fellendülő piac felkeltette mind a hozzáértő, minőségi bortermelők, mind a hamisítók figyelmét. 2017 novemberében a sanghaji rendőrség 14 000 üveg Penfolds márkának álcázott hamis bort foglalt le, több mint 1 millió USD értékben. Öt hónappal később Zhengzhouban, He Nan tartományban további 50 000 hamisított üveget találtak, több mint 2,8 millió USD értékben. Tekintettel a borhamisítás jellegére, ezek a bejelentett esetek csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A borászatok és a forgalmazók különféle hamisítás elleni intézkedéseket vezettek be a csalások leküzdése érdekében, mégis ezek közül kevés bizonyult hatékonynak. A probléma megoldása érdekében a D.I.G. (Shanghai Waigaoqiao Direct Imported Goods Co., Ltd.), egy nagy kínai importőr, együttműködött a VeChain-nel, a világ egyik vezető blockchain technológiát kínáló vállalatával, és 2018 júniusában elindította a Bor Nyomonkövetési Platformot (Wine Traceability Platform-ot a továbbiakban: WTP).


A WTP kihasználta a blockchain technológia, az IoT-eszközök és a mobil eszközök adta lehetőségeket azért, hogy nyomon kövesse a borok teljes életciklusát a borászatoktól egészen a forgalmazókig. Eddig több, mint 20 borterméket importált a D.I.G. a platformon keresztül, valós idejű nyomon követéssel. A D.I.G. statisztikái szerint a megoldás bevezetése után átlagosan 10%-os forgalomnövekedést tapasztaltak, ami a fogyasztói bizalom megnövekedésének köszönhető.


2019 júliusában a WTP 2. fázisa a Penfolds Bin 407 Cabernet Sauvignon bevezetésével indult. Ez volt az első alkalom, hogy a Penfolds cég, Ausztrália egyik leghíresebb és legelismertebb borászata alkalmazta a blockchain technológiát a hamisítás elleni küzdelem és a hatékony nyomon követhetőség érdekében. Az 1844 -ben alapított Penfolds az ikonikus borairól ismert. Az évek során számos elismerést és díjat nyert. Például az 1955-ös Grange nevű borát, a Wine Spectator borászati szaklap a 20. század legjobb 12 bora közé választotta, a 2008-as Grange bora pedig maximális 100 pontos pontszámot kapott a Robert Parker Wine Advocate-tól, ami Anglia egyik leghíresebb borkiadványa.


A Bin 407 nevű Cabernet Sauvignon bor esetében minden palack titkosított N.F.C. (kifejezetten borászati termékekhez tervezett) címkével ellátott termék. Az N.F.C. chip segítségével a vásárlók hozzáférhetnek a blockchain rendszerben tárolt palackokra vonatkozó termékinformációkhoz, például az ellenőrzött származási információkhoz. Ily módon a pincészetek megakadályozhatják a termékeik hamisítását, miközben lehetővé teszik a ügyfelek számára, hogy mélyebb betekintést nyerjenek a termékinformációkba, és ezzel növeljék a vásárlók termékbe vetett bizalmát.

A VeChainről

A 2015 -ben alapított VeChain célja, hogy összekapcsolja a blockchain technológiát a „valós világgal”, az átfogó irányítási struktúra, a megbízható gazdasági modell és az IoT integráció révén. A VeChain a blochchain-technológiát használó alkalmazások egyik nagy úttörője, nemzetközi tevékenységeket folytat Szingapúrban, Luxemburgban, Tokióban, Sanghajban, Párizsban, Hongkongban és San Franciscóban.

Stratégiai partnereinkkel, a PwC-vel és a D.N.V.-vel együtt együttműködési kapcsolatokat alakított ki különböző iparágak számos vezető vállalkozásával (Walmart China, BMW, B.Y.D. Auto, Haier, Bright Food, D.I.G., DB Schenker és PICC).

A VeChainnel kapcsolatos további információkért kérjük, kövesse Twitter @vechainofficial oldalukat, vagy látogasson el a hivatalos weboldalukra: https://www.vechain.com/.

Forrás: https://www.prnewswire.com/VeChain