Május végétől változnak az árfeltüntetés szabályai

Május végén hatályba lépnek a hamis akciókat megakadályozó új fogyasztóvédelmi rendelkezések - az árleszállítások bejelentésekor minden esetben meg kell jelölni a termékek korábbi árát, amely kizárólag az árcsökkentést megelőző legalább 30 napon belüli legalacsonyabb ár lehet. 

Többletmunka a vállalkozásoknak, jó hír a fogyasztóknak  

2022. május végétől az üzletek és webshopok már nem kerekíthetik úgy a kedvezményeiket, hogy az akció előtt rövid időre felemelik az áraikat. Ehelyett az árleszállítások bejelentésekor minden esetben meg kell jelölni a termékek korábbi árát, amely kizárólag az árcsökkentést megelőző legalább 30 napon belüli legalacsonyabb ár lehet – emelte ki Majoros Lilla, az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

Az Európai Unió az elmúlt években célul tűzte ki a fogyasztók jogainak megerősítését.

Ezért a fogyasztóknak kínált termékek árának feltüntetését szabályzó uniós irányelv (Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2019/2161 irányelve (2019. november 27.)) módosul, és 2022. május 28-ától alkalmazandó előírásai egyértelműsítik, hogyan jelezhetik a kereskedők a leértékelések mértékét honlapjukon, hirdetéseikben, katalógusokban, a kirakatban vagy a polcokon.


A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény eddig is előírta, hogy az eladási árat, az egységárat, illetve a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni. A fogyasztóvédelmi hatóság gyakorlata szerint ez a kötelezettség azt is jelenti, hogy fel kell tüntetni az eredeti eladási árat, a kedvezmény mértékét, továbbá szerepelnie kell a tájékoztatásban a fogyasztó által ténylegesen fizetendő végső árnak is.

Az uniós irányelv rendelkezéseit átültető 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM Rendelet (amely a termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szól) a jövőben új, egyértelmű normákat ad az árfeltüntetéssel kapcsolatban.

Ha a kereskedő akciót hirdet, akkor köteles megjelölni az árcédulákon a termék korábbi, azaz az akciót megelőzően, egy meghatározott ideig alkalmazott árat is.

Hogy mi minősül a termék „korábbi árának” vagy mely kereskedőket érinti változás, az a főszabály szerint a terméknek a leértékelés meghirdetését megelőző, legalább 30 napos időszakban alkalmazott legalacsonyabb ára.

Például abban az esetben, ha az árengedmény „50 % kedvezmény” és a megelőző 30 nap legalacsonyabb ára 100.000 Ft volt, az eladónak 100.000 Ft-ot kell feltüntetnie az 50 %-os csökkentés kiszámításához használt „korábbi” árként, annak ellenére, hogy a termék akció előtti utolsó eladási ára 160.000 Ft volt. Amennyiben az akció előtti árváltozások között 30 nap eltelik, úgy kiindulhatnak a magasabb árból.

A változás célja az, hogy meggátolja a kereskedőket abban, hogy az árakkal zsonglőrködjenek, és hamis árcsökkentéseket mutassanak be, például rövid időre emeljék az árat annak érdekében, hogy ezt követően jelentősen csökkenthessék azt.

Az új szabályok azokra a kereskedőkre vonatkoznak, akik a fogyasztókkal ténylegesen szerződést kötnek, tehát az áruk eladóira. Ide tartoznak azok a webshopok is, amelyek közvetlen értékesítést folytatnak.

Az új szabályok nem alkalmazandók azokra a közvetítőkre, amelyek pusztán lehetővé teszik a kereskedők számára termékeik értékesítését a webshop felületükön, vagy amelyek csupán összesítik és megjelenítik a más eladók által megadott árakra vonatkozó információkat (ár-összehasonlító platformok). Rájuk továbbra is vonatkoznak a közvetítők felelősségére és a szakmai gondosságra vonatkozó általános szabályok.

Tehát a webshop üzemeltetők csak akkor tartoznak az új szabály hatálya alá, ha egy másik kereskedő nevében értékesítenek.

Az ár feltüntetésével kapcsolatos legfontosabb szabály, hogy a fogyasztók számára egyértelmű legyen, hogy mit jelentenek az egyes megjelölések az árcímkén, vagy, hogy miért vannak a korábbi árak is feltüntetve. Erről a kereskedőknek kell gondoskodniuk.

Ellenkező esetben a kereskedő könnyen szembe találhatja magát a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatását ellenőrző illetékes hatósággal.

Forrás: https://www.jogiforum.hu/hir/2022/04/06/valtoznak-az-arfeltuntetes-szabalyai/