A kereskedelmi és fogyasztói árucikkek iparágainak vezető vállalatai támogatják a GS1-szabványos QR-kódokra történő áttérést

50 évvel azután, hogy az első vonalkódot beolvasták, a világ legnagyobb vállalatainak 22 felsővezetője aláírt egy globális közös nyilatkozatot, amely a GS1 szabványokkal ellátott QR-kódokra való áttérést szorgalmazza a fogyasztói élmény forradalmasítása érdekében.

Vonalkód-olvasás anno és ma

Az első vonalkód beolvasásának 50. évfordulóján 22 iparági vezető – köztük olyan piacterek, mint az Alibaba, kiskereskedők, mint a Carrefour és márkatulajdonosok, mint a Procter & Gamble – a GS1 szabványokkal ellátott QR-kódok globális elfogadását szorgalmazza. Ezek a QR-kódok várhatóan teljesen új dimenzióba emelik a fogyasztói élményt.

Az első vonalkód-beolvasás óta 1974-ben a kiskereskedők és gyártók közötti együttműködés a GS1 szervezeten keresztül a hagyományos vonalkód széles körű elfogadásához vezetett. Ez a technológia jelenleg az univerzális termékazonosítás megbízható módszere, több mint 1 milliárd terméken alkalmazzák, és naponta több mint 10 milliárd alkalommal olvassák be, ezzel javítva az ellátási lánc hatékonyságát világszerte.

Ma a globális iparági vezetők ismét összefogtak támogassák a GS1 szabványokkal ellátott QR-kódokra való globális áttérést, más néven a PoweredbyGS1 QR-kódokat.

A fogyasztói élmény forradalmasítása

A hagyományos vonalkódokkal ellentétben a GS1 által támogatott QR-kódok (PoweredbyGS1 QR-kódok) számos termékinformációhoz kapcsolódhatnak, amelyek növelik a pozitív fogyasztói élményt – beleértve a használati és újrahasznosítási útmutatókat, biztonsági-, lejárati-, táplálkozási információkat és iparági tanúsítványokat.

Az okostelefonokon keresztül könnyen elérhető információk új lehetőségeket nyitnak a fogyasztók, gyártók és kiskereskedők számára egyaránt: biztosítanak minden szükséges és elvárt információt a fogyasztók számára, javítva a nyomon követhetőséget és növelve a hatékonyságot az ellátási láncban, miközben lehetővé teszik a pénztárnál történő beolvasást is.

A GS1 által támogatott QR-kódokat 2027 végéig széles körben be kell vezetni

Azok a vállalatok, amelyek összefogtak a GS1 szervezettel, olyan vezető márkatulajdonosok, gyártók és piacterek, amelyek együttes piaci értéke meghaladja az 1,5 billió USD-t. Ezek a vállalatok több mint 160 országban működnek, és milliárdnyi fogyasztót érnek el világszerte – ezzel is elősegítve a projekt sikerét.

Az együttműködés célja, hogy 2027 végéig a GS1 szabványokkal ellátott QR-kódok széles körben elterjedjenek. Ennek eléréséhez a gyártóknak el kell kezdeniük a GS1 szabványokkal ellátott QR-kódok bevezetését a termékcsomagolásokon, míg a kiskereskedőknek biztosítaniuk kell, hogy a pénztárgépeik képesek legyenek beolvasni az új vonalkódokat.

Az áttérés már megkezdődött, az új technológiát már 48 országban tesztelik, amelyek a világ GDP-jének 88%-át képviselik.

A globális közös iparági nyilatkozatot itt érheti el.

Számos új generációs 2D vonalkód típus létezik. A QR-kód a legszélesebb körben használt a kiskereskedelemben, míg a GS1 DataMatrix-ot gyakran használják az egészségügyben.

Ha többet szeretne megtudni a GS1 által támogatott QR-kódokról, kérjük, látogasson el erre az oldalra: 
https://gs1hu.org/2d-kereskedelem