Tulipán Díj a Fenntarthatóságért - pályázati felhívás

A "Tulipán Díj a Fenntarthatóságért" a Holland Királyság Magyarországi Nagykövetségének kezdeményezése, melynek célja, hogy minden évben elismerje azokat a kkv-kat, start-up vállalkozásokat, vállalatokat vagy nonprofit szervezeteket, amelyek egy adott iparágban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a fenntarthatóság érdekében. Az idei díj témája a "Fenntartható és körforgásos építőipar", nevezni pedig szeptember 30-ig lehet.

A Nagykövetség azért választotta ezt a témát, mert Hollandia élen jár az európai körforgásos átállásban és a Holland Nagykövetség azért dolgozik, hogy a tudásmegosztás révén együttműködésben jöjjenek létre hasznos fenntartható megoldások.


A "Fenntartható és körforgásos építőipar"-hoz kapcsolódó pályázatokat az alábbiakban leírt részvételi feltételek szerint lehet beadni szeptember 30-ig.

Magyar partnerekkel közösen 2 platform született - a Körforgásos Gazdaság Platform és a Magyar Lean & Green Platform, amelyek tagjai a körforgásos és kibocsátásmentes jövőért dolgoznak.

A beérkező pályázatokat egy szakmai zsűri bírálja el, amelynek tagjai:

  • Dr Botos Barbara, Klímaügyekért és Klímadiplomáciáért Felelős Utazó Nagykövet, Energiaügyi Minisztérium
  • Zinnemers Katinka, a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara (Dutcham) Elnöke, az Abacus Medicine A/S ügyvezető igazgatója
  • Istenesné Solti Andrea,   Üzleti Vezetők Fórumának (HBLF) Elnöke, Shell Hungary Zrt Chair
  • Márta Irén, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) Ügyvezető Igazgatója, a Körforgásos Gazdaság Platform koordinátora
  • Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) nagykövete
  • Krázli Zoltán, a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt Programigazgatója, a Lean & Green Platform koordinátora 

A díjátadó ünnepségre a november 23-i Körforgásos Gazdaság Csúcstalálkozón kerül sor. A díjjal kapcsolatos kommunikációs anyagokat a díj médiapartnere, a HVG is megjelenteti.

Részvételi feltételek

KKV-k, start-up-ok, vállalatok és nonprofit szervezetek pályázhatnak azon körforgásos termékeikkel, szolgáltatásaikkal vagy folyamatban levő projektjeikkel, amelyeket Magyarországon valósítanak meg.

A "Fenntartható és körforgásos építőipar" téma a következőket foglalja magában: épített környezet, műalkotások és infrastrukturális munkák, valamint az ezekhez kapcsolódó termékek, szolgáltatások és projektek.

A pályázókat az alábbi kritériumok alapján értékelik fenntartható és körforgásos teljesítményük alapján.

Értékelési kritériumok

1.     Körforgás: Milyen körforgásos stratégiákat alkalmaznak?

Írja le az Ön cége/intézménye által alkalmazott körforgásos stratégiákat!

Kulcskérdés: Mi a tágabb értelemben vett körforgásos stratégiájuk, és melyek e körforgásos stratégia kulcsfontosságú elemei?

A 10 R-t használhatja a körforgás bemutatására. Előnyben részesítjük az egyértelmű, eredeti és vonzó körforgásos jövőkép, valamint a CO2-csökkentés további lépéseinek bemutatását, amely erősíti a 10 R-en alapuló érvelését.

2.     Hatás: Tudja számszerűsíteni a termék/szolgáltatás/projekt körforgásos hatását?

Mutassa be, hogy jelenleg mekkora a termék/szolgáltatás/projekt körforgásos hatása!

Kulcskérdések: Skálázható-e a terméke/szolgáltatása Magyarország többi részére, illetve azon túl? Ha igen, mekkora a potenciális piaca és ezáltal a hatása?

A zsűri a tényleges alkalmazhatóságot veszi figyelembe, a gyakorlatban ez jelentheti a megoldás piaci bevezetését, egy épület vagy műalkotás elkészültét, vagy egy termelési folyamatba való integrálását.

3.     Együttműködés: Milyen módon működik együtt más vállalatokkal és szervezetekkel?

Írja le, hogy mely (lánc)partnerekkel és milyen módon működik együtt!

Kulcskérdések: Kik az Ön láncpartnerei, és hogyan néz ki az együttműködésük? Hogyan osztják meg a költségeket, előnyöket és kockázatokat? Az Önök együttműködése példaként szolgálhat-e más kezdeményezések számára?

Az Ön iparágát érintő tudásmegosztás konkrét gyakorlatai szintén ide tartozhatnak.

4.     Üzleti modell: Van-e pénzügyileg megbízható üzleti modellje?

Írja le az Ön körforgásos termékének, szolgáltatásának, tevékenységének vagy folyamatban lévő projektjének üzleti modelljét!

Kulcskérdés: Hogyan viszonyulnak a körforgásos megoldás költségei és bevételei a lineáris alternatívához?

Pályázni az angol vagy magyar nyelvű pályázati űrlap kitöltésével lehet 2023. szeptember 30-ig. Kérjük, hogy a kitöltött pályázati űrlapot a következő e-mail címre küldje el: bdp-ea@minbuza.nl

A Tulipán Díjjal kapcsolatos kérdéseket és észrevételeket ugyanezen az e-mail címen várjuk.