Az ellátási láncok szén-dioxid mentesítése gyökeres változást hozhat

Ha a teljes ellátási lánc kibocsátásának csökkentésére helyezzük a fókuszt, akkor ez jóval egyszerűbbé fogja tenni azt, hogy az egyes vállalkozások szintjén hozott klímaintézkedések hatékonyabbá válhassanak - mutatta ki a World Economic Forum (WEF) kutatása.

Ha az egyes vállalkozások csak saját közvetlen működésükre koncentrálva próbálnak jelentős javulást elérni energiafogyasztásuk és szén-dioxid kibocsátásuk kapcsán, az jóval nagyobb terheket jelent számukra úgy anyagilag mint időben. Ezzel szemben, ha a teljes ellátási lánc zéró kibocsátását tűzik ki célul, az jóval kevesebb költséggel járna – mutatta ki a World Economic Forum (WEF) kutatása.

A riport legfontosabb megállapításai:

 • Számos vállalat megsokszorozhatja az éghajlatra gyakorolt pozitív hatását az ellátási láncok szén-dioxid mentesítésével.
 • Nyolc ellátási lánc felelős a globális kibocsátás több mint 50%-áért: az élelmiszerszektor, az építőipar, a divat, a gyorsan forgó fogyasztási cikkek, az elektronikai cikkek, az autóipar, a professzionális szolgáltatások és a teherszállítás a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint felét teszik ki. Jelentős részesedéssel bírva, ezekben a szektorokban csupán néhány hatalmas cég irányít.
 • A zéró-kibocsátású ellátási láncok létrehozása valójában nem növelné a végfogyasztók költségeit.
 • DE: az ellátási láncok dekarbonizációja bonyolult folyamat.

A WEF 9 hatékony lépést határozott meg, amelyet minden vállalat megtehetne a saját szintjén. A listát a globális ellátási láncokban vezető szerepet betöltő vállalatokkal folytatott interjúk alapján állították össze:

 1. Átfogó kibocsátási alapadattárat szükséges létrehozni, amelybe rendszeresen feltöltésre kerülnek a tényleges szállítói adatok;
 2. Ambiciózus és holisztikus kibocsátás-csökkentési célokat szükséges kitűzni;
 3. Újra kell gondolni és tervezni a termékek előállításának jelenlegi menetét;
 4. Újra kell gondolni a beszerzési stratégiát földrajzilag;
 5. Szigorú közbeszerzési szabályokat kell meghatározni,
 6. És folyamatosan együtt kell működni a beszállítókkal a kibocsátás-csökkentéshez elengedhetetlen eszközök közös finanszírozásában;
 7. Elengedhetetlen az ágazati együttműködés a célok összehangolására és ezáltal a hatás maximalizálására;
 8. Skálázni szükséges a végfelhasználói igényeket a zöld megoldások költségeinek csökkentése érdekében;
 9. És végezetül olyan belső irányítási mechanizmusokat kell kidolgozni, amelyek a működés irányító tényezőivé válnak és arra ösztönzik a döntéshozókat is, hogy a folyamatokat a kibocsátás-csökkentési célokkal összehangoltan határozzák meg.

A teljes riport angol nyelven elérhető itt:

https://www3.weforum.org/docs/WEF_Net_Zero_Challenge_The_Supply_Chain_Opportunity_2021.pdf

Magyar Lean & Green Program

Ismerje meg a GS1 Magyarország megoldását és programját a szén-dioxid kibocsájáts hatékony csökkentésére!

Keresse fel oldalunkat:

https://gs1hu.org/lean-and-green