Az Ön termékein jó minőségűek a vonalkódok?

A megfelelő adattartalmú, szabványos és jól olvasható vonalkódok manapság nélkülözhetetlenek az ellátási láncok zavartalan működéséhez. Gyakran találkozunk vonalkódokkal, amelyek különböző nyereményjátékok és promóciók népszerűsítő eszközéül szolgálnak, azonban a kibővített termékinformációk vagy a nyomon követés adatainak kódolása a fogyasztók biztonságát is támogatják. Éppen emiatt a vállalatok is egyre inkább felismerik, hogy a megfelelő minőségű vonalkódok biztosítása a saját érdeküket szolgálja.


Miért nem elegendő egy vonalkódolvasóval próbaképpen leolvasni a kész vonalkódokat?

Az ellenőrzésnél nem elegendő egyszerűen csak egy fajta, éppen rendelkezésre álló kód-olvasót használni az olvashatósági vizsgálathoz, mivel nincs két egyforma vonalkódolvasó a világon. Elkerülhetetlen, hogy ezek bizonyos eltéréseket mutassanak leolvasási teljesítményüket illetően. A vonalkódok szakmai vizsgálatakor nem egy tetszőlegesen kiválasztott, adott vállalatnál használt vonalkódolvasót használunk az olvashatóság vizsgálatához, hanem egy precíziós ellenőrző berendezést. A GS1 szakértői által végzett ellenőrzés nem más, mint egy olyan szabványosított műszaki folyamat, melynek során mérhető, hogy az egyes vonalkód jelképek mennyiben felelnek meg az előírásoknak. Ezt a precíziós ellenőrző berendezést a jelképek egyenletes és megismételhető méréseinek elvégzésére tervezték, valamint arra, hogy elemezze az eltérő körülmények között mért eredményeket, az olvashatóság valószínűsíthető teljesítményének megállapításához. Tehát egy jóval megbízhatóbb, bármely vonalkódolvasótól és olvasási körülményektől független ellenőrzést tudunk biztosítani.

Kinek a felelőssége a vonalkód minősége?

A jelkép minősége a vonalkód létrehozójának a felelőssége. Ez általában a termék márkatulajdonosát jelenti, azaz akinek a termékén a kódot feltüntették.

Milyen esetekben célszerű vonalkód ellenőrzést végezni?

A vonalkód jelkép vizsgálata a vonalkód előállításának bármely lépése során elvégezhető, legyen szó a mesterfilm, előnyomat, próbanyomat vagy gyártásközi minta előállításáról. Azonban legkésőbb a termék forgalomba kerülése előtt javasolt elvégezni az ellenőrzést. Amennyiben összetett adattartalommal rendelkező vonalkódot állítanak elő (például GS1-128 vonalkód gyűjtő- vagy logisztikai címkére; GS1 DataMatrix kód egészségügyi termékekre) érdemes a vonalkód jelkép kinyomtatása előtt megbizonyosodni az adattartalom helyességéről. Ebben az esetben első körben egy digitálisan előállított mintapéldányt vizsgálunk annak érdekében, hogy az adattartalom hibáit még a kezdeti fázisban, több ezer darab hibás vonalkód nyomtatása előtt javítani tudjuk.

Ki kezdeményezheti a vonalkód ellenőrzést?

Mindenkinek célszerű megbizonyosodnia a vonalkód jelkép olvashatóságáról, aki vonalkódokkal foglalkozik. Elsődlegesen természetesen a jelkép nyomtatója igényelheti minőségbiztosítási és folyamatellenőrzési céllal. Valós igényként merülhet fel azon cégek vagy magánszemélyek részéről is az ellenőrzés, akiknek a termékén a jelkép feltüntetésre került egy alvállalkozó segítségével, hiszen biztosítékra van szükségük, hogy kereskedelmi partnereik elfogadják majd a jelképeket és termékeiket. Összességében az elosztási lánc összes közbülső állomásán, minden áruátadáskor-áruátvételkor szükséges lehet az ellenőrzés, ahol az előbbiekhez hasonló okokból biztosítani kell a jelkép megfelelő minőségét.


Vonalkód ellenőrzési szolgáltatásunkat elsősorban azoknak a Partnereinknek ajánljuk:

  • akik maguk állítanak elő vonalkódokat és annak elkészítése során szakértői segítségre van szükségük,
  • akik a vonalkód tervezési szakaszában, vagy annak elkészültét követően igénylik a termékazonosító szám felépítésének, valamint a belőle képzett vonalkód elhelyezésének, méretének és színének ellenőrzését, illetve egy megfelel/nem felel meg típusú jelkép olvashatósági vizsgálatot kérnek.
  • javasoljuk továbbá azok számára, akik harmadik féllel (grafikai tervezést, nyomdai előállítást végzők) szembeni elvárásaik megfogalmazásához, vagy azok teljesülésének ellenőrzéséhez kérnek szakértői segítséget.

Hogyan bizonyosodhat meg róla, hogy vonalkód jelképei olvashatók lesznek?

A GS1 Magyarország vonalkód ellenőrzési szolgáltatásának igénybe vételével hivatalos visszajelzést kaphatnak jelképeik minőségéről még azelőtt, hogy azt valamilyen kereskedelmi kapcsolatban használták volna.

Ehhez csupán a következő weboldalon (https://gs1hu.org/szolgaltatasaink/azonositas-es-vonalkod/vonalkod-ellenorzes) található űrlap kitöltésére van szükség. A GS1 Partnerek számára 5 címke ellenőrzését (digitális és fizikai formában összesen) a GS1 rendszer licenc tartalmazza. Amennyiben Partnereink ezen felül is szeretnék igénybe venni a szolgáltatást, a további árazásról a Kondíciós listából tájékozódhatnak.

Amennyiben további kérdései vannak szolgáltatásunkkal kapcsolatban, kérem keresse szakértő kollégáinkat a szakerto@gs1hu.org email címen.