Egészségügyi applikáció - Healthcare Barcode Scanner

A GS1 Magyarország által fejlesztett applikáció az egészségügyi szektor számára


Elengedhetetlen applikáció minden egészségügyi szereplő számára.

A Healthcare Barcode Scanner (HBS) a GS1 Magyarország által fejlesztett, de globális igényeket kiszolgáló alkalmazás, amelynek elsődleges célja, hogy az egészségügyi szektor szereplőit támogassa a GS1 szabványok helyes alkalmazásában. A teljes rendszer az iOS és Android platformokon elérhető mobil alkalmazásból és egy – elsősorban a statisztikai lekérdezéseket támogató – weboldalból áll.

A szolgáltatás alapvető célja, hogy

  • hozzáférést biztosítson a GS1 szabványos lineáris és kétdimenziós jelképek adattartalmához
  • információt adjon a jelképek adattartalmának szabványosságáról, jelezve az esetleges hibákat (a GS1 szabványoknak nem megfelelő adatkódolást)
  • statisztikai információt szolgáltasson a leolvasott vonalkódok típusával, tartalmával, a leolvasás helyével kapcsolatban

  Vonalkódok minősítése

  A leolvasott lineáris vonalkódok vagy kétdimenziós kódok minősítése azt jelenti, hogy a felhasználók megtudhatják az általuk készített vagy partnereik termékein levő jelképekről, hogy azok megfelelnek-e a GS1 szabványok követelményeinek. Az esetleges hibákról is tájékoztatást ad az applikáció, így azok kijavítását is támogatja. Ezt a funkciót jellemzően a gyógyszergyártó, egészségügyi segédeszköz gyártó, illetve nagykereskedő vállalatok használják, de az egészségügyi ellátási lánc bármely szereplője számára hasznos lehet.


  Felmérések készítése

  A jelképek leolvasásával létrehozott rekordok a vonalkód adatain (jelkép típusa, adattartalma stb.) további adatokat is tartalmaznak (pl. a leolvasás helye, ideje, kiegészítő információk a termékről – csomagolási szint, terméktípus stb.). A rekordok csoportosítása és az egyes csoportokra vonatkozó különböző statisztikai adatok lekérdezése a felmérések készítését támogatja. Felmérhető például, hogy egy gyártó vagy kereskedő raktárában levő termékek esetén mik a jellemzően használt vonalkód típusok, ezek milyen terméktípusokon és csomagolási szinteken jelennek meg, mik a jellemző problémák a nem GS1 szabványos jelképek esetén. Ezt a funkciót elsősorban a GS1 Tagszervezetek használják, de számos gyártó is alkalmazza annak érdekében, hogy pontos képet kapjanak adott piaci szereplőnél levő termékek típusáról, az alkalmazott jelképek minőségéről és ez alapján javíthassák az adatminőséget.

  A Healthcare Barcode Survey Appot több mint 180 – jellemzően egészségügyi szektorbeli – vállalat és 66 GS1 Tagszervezet használja, a felhasználók száma megközelíti az ezret.


  Első lépések a szolgáltatás használatához

  A szolgáltatás weboldala a https://hbsa.gs1hu.org címen érhető el, itt lehet regisztrálni is az alkalmazás használatához.

  1. Regisztrálja cégét

  2. Ezt követően a felhasználók a saját cégük nevének megadásával tudnak regisztrálni. Minden esetben ellenőrizzük, hogy az adott felhasználó valóban a megadott cég munkatársa-e (pl. az e-mail címében az adott cég domain-je szerepel), ezért a regisztráció jóváhagyása nem automatikus (általában 24 órán belül elbírálásra kerül egy adott regisztráció).

  3. Töltse le a szolgáltatás mobil alkalmazását az AppStore (iOS platformra) vagy Google Play (Android platformra).

  4. Regisztrált felhasználónevével és jelszavával jelentkezzen be az alkalmazásba és máris kezdheti a vonalkódok leolvasását.

  Az Android és iOS platformokra elérhető mobil applikáció az alábbi weboldalakról tölthető le:
  Android:


  Ha kérdése merül fel az alkalmazás használatával kapcsolatban, keresse Javellák Tibor kollégánkat a hds-support@gs1hu.org e-mail címen.