Hogyan készítse fel vállalkozását egy esetleges recesszióra?

A körülöttünk zajló kedvezőtlen események arra késztetik a vállalkozásokat, hogy folyamatosan alkalmazkodjanak a nem szűnő változásokhoz és nehézségekhez. Milyen intézkedésekkel készülhetnek fel a cégek saját házuk táján egy esetleges recesszió hatásának tompítására?

1. A pénzáramlás kontrollálása

A pénzforgalom létfontosságú része egy vállalkozásnak, és az ezzel kapcsolatos problémák gyakran az üzleti kudarcok fő okai. Bármi befolyásolhatja pénzforgalmat, a járványtól az időjárásig, de gyakran a számok, bevételek, kifizetések stb. ismeretének hiánya is lehet egy kiváltó ok. Ezért elengedhetetlen a jó cash flow-kezelés. Vállalkozásának pénzforgalma akkor tartható pozitívan, ha mértéktartó a kiadásokkal, ha egészséges készpénztartalékot épít és tart fenn, stb.

2. Listázza termékeit olyan helyekre ahol a fogyasztók erőszeretettel vásárolnak

Ha a fogyasztók túlnyomórészt az eMag-on vagy a Vivre-en rögzítenek megrendelést akkor érdemes tudni, hogy a technológia tud segíteni abban, hogy sokkal könnyebben jelen legyen termékeivel ezeken a piactereken. Partnereink az easySales-től – a csapat amely segít a kereskedőknek központosítottan és automatizáltan dolgozni – az analitikák alapján azt figyelte meg, hogy 2022. április végén a piactereken (eMag, Vivre, Elefant) 68%-os az eladások aránya a saját webáruházból érkező megrendelések mennyiségéhez képest. Ha a kampányok nélküli hónapokban a piacterekről érkező megrendelések átlagos aránya 68%, akkor a kampányok során ez akár 70% is lehet.


3. Optimalizálja a készleteit

A készletkezelés fokozott hatással van vállalkozása fejlődésére. Túl sok termék a raktáron elakadt pénzt jelent. Másrészt, ha nincs elég terméke és nagy a kereslet, elveszítheti az eladásokat és végül az ügyfeleket is. Éppen ezért fontos a meglévő rendelésekhez és az előre jelzett értékesítésekhez viszonyított készletgazdálkodás, illetve újabb tartalék készlet kialakítása arra az esetre, ha a beszállítók késnek az áru feladásával. Optimalizálja készleteit, hogy elegendő terméke legyen. Alkalmazkodjon a piaci változásokhoz, és válasszon gyorsan mozgatható termékeket.

4. Kerülje a veszteséges termékeket és szolgáltatásokat

Elemezze, hogy vannak-e olyan termékei vagy szolgáltatásai, amelyek nem jövedelmezőek, és ha van akkor próbálja csökkenteni azokat. E szabály alól kivételt képeznek a stratégiai termékek. Ezek a tételek további eladásokat generálnak a veszteség ellensúlyozására.

5. Folytassa a marketingbe és a promócióba történő befektetést

A cégek tendenciája recesszió idején az, hogy csökkentik a marketingbe és az értékesítésbe fektetett összegeket. Nem meglepő, hogy ez a csökkentés alacsonyabb jövedelmekhez vezet, és ördögi kört teremt. Célszerű továbbra is fenntartani a marketing és értékesítési büdzsét, folytatni az elemzéseket, különösen egy recesszió folyamán.

6. Kapcsolatok fenntartása

Szintén fontosak a kapcsolatok a különféle érdekelt felekkel, mint például az ügyfelekkel, hitelezőkkel, beszállítókkal, alkalmazottakkal. Ezek a jó kapcsolatok segíthetnek túlélni egy recessziót. Ha vannak hűséges vásárlói, akik a nehéz idők ellenére továbbra is vásárolnak, valamint hitelezői és beszállítói hozzáférést biztosítanak létfontosságú hitelkeretekhez vagy nyersanyagokhoz, amelyekre a nehéz időkben szükség lehet, akkor máris kedvezőbbek a kilátások.


7. Legyen nyitott termékei és szolgáltatásai diverzifikálására

A siker a nehéz időkben is lehetséges. Minden sikeres vállalkozás egyik alappillére az alkalmazkodási és diverzifikációs képesség. Azok a cégek, amelyek birtokolják ezt a "tehetséget", nagyobb valószínűséggel élik túl a recessziót. A diverzifikált üzletnek változatos bevételi forrása van. Ha termékei alkalmazkodnak az éppen aktuális helyzethez, akkor bevételt generálhat, és életben tarthatja vállalkozását. Összpontosítson ügyfeleid igényeire, így továbbra is jó eredményeket fog elérni.

8. Automatizáció, automatizáció és automatizáció

Az ismétlődő feladatok automatizálása a következőket jelentheti:

  • A megrendelés feldolgozása utáni vagy a megrendelés feldolgozása előtti kommunikáció automatizálása automatikus sms-en és e-mailen keresztül:
     Az automatikus e-mailek, amelyek emlékeztetik a vásárlókat arra, hogy kifizetetlen termékeket tartalmazó kosarakat hagytak, olyan gyakorlat, amely növelheti a bevételt. Illetve fontos az sms és e-mail értesítések küldése a fuvarlevelek és számla kiállítását követően;
  • Valós idejű készletszinkronizálás, az összes értékesítési csatorna között egy másik szempont, amely javítja a szolgáltatások minőségét;
  • A lead generálás egy olyan folyamat, amely automatizálható:
    Hozzon létre felugró ablakokat és küldjön folyamatosan hírleveleket. Csak egyszer kell aktiválnia a felugró ablakot, mely ezután minden új látogatáskor automatikusan megjelenik. Használhat bannert is erre a célra - egy nyitóoldalra irányíthatja a látogatókat, ahol feliratkozhatnak a hírlevélre és akár extra kedvezményhez juthatnak.
  • Egyszerűsített listázás különböző piacterekre. Termékeit listázhatja különböző integrátorok segítségével így akár 70%-kal is csökkenhet az erre a feladatra szánt idő.

Függetlenül attól, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie, és milyen nehézségeket kell leküzdenie a recesszió vagy magas infláció idején, érdemes magabiztosnak és bátornak maradni.

Ha segítségre van egyéb tanácsra van szüksége, az easySales a rendelkezésére áll.

Próbálja ki az easySales felületét 14 napig ingyenesen, automatizálja és egyszerűsítse a tevékenységeit.