A visszaváltási díj (DRS) kapcsán így segítenek szakértőink

A 450/2023. (X. 4.) Korm. rendelet, ismertebb nevén a DRS termékekre vonatkozó rendelet a visszaváltási díj megállapításának és alkalmazásának, valamint a visszaváltási díjas termék forgalmazásának részletes szabályairól szól. A jogszabály által meghatározott teendők mellett az azonosítás is hangsúlyos szerepet kap, az ezzel kapcsolatos kérdésekben tudnak segítséget nyújtani szakértőink.

Az elmúlt időszakban számos különböző kérdést kaptunk, azonban a legtöbb a jelenlegi azonosítókra és a szükséges változásokra vonatkozik. Szakértőink összefoglalták a legfontosabb tudnivalókat, amelyek választ adhatnak a felmerülő kérdésekre:


A jogszabály előírja, hogy minden érintett termék esetében új azonosítószámra van szükség. A felmerülő adminisztrációs és informatikai kérdések mellett érdemes átgondolni az azonosítással kapcsolatos teendőket is, az alábbi szempontok figyelembevételével:

  • A GTIN szám kiosztása előtt ellenőrizni szükséges a GS1 jogosultságait és számkapacitását.
  • Számolja össze, megközelítőleg hányféle italterméket, termékváltozatot, készletezési egységet kínál jelenleg a magyar piacon.
  • Ügyeljen arra, hogy a termékváltozatokon túl a különböző csomagolási hierarchiákat is külön szükséges azonosítani!
  • Körülbelül hány italterméket kíván regisztrálni a visszaváltási rendszerbe? Ezeket, valamint ezeknek a magasabb szintű csomagolási konfigurációinak a számát is adja hozzá az összeghez!

Az előző pontok alapján kiszámolt összeg adja meg azt a mennyiséget, amelyet a továbbiakban azonosítania szükséges. A becslés alapján meghatározhatja a szükséges cégprefixének méretét. A jelenlegi cégprefixével kapcsolatos információkat ellenőrizheti a regisztrációkor kapott GS1 igazoláson. Amennyiben a SzabványMenedzser szoftvert használja a GS1 azonosítók kiadásához, könnyedén ellenőrizheti ezt a szoftver megnyitását követően a nyitóképernyőn.

Abban az esetben, ha a jelenleg használt cégprefixe nem elegendő az új azonosítók kiosztásához, vegye fel a kapcsolatot Ügyfélszolgálatunkkal!