GS1 szabványokkal a friss tojások nyomon követése is könnyebb

Az argentin Rothex cég kiváló minőségű élelmiszereket gyárt és forgalmaz. Jelenleg fő tevékenysége a friss étkezési tojás termelése és forgalmazása – mindehhez a pontos nyomon követés és a hatékonyság érdekében GS1 szabványos megoldásokat alkalmaznak. Olvassa el cikkünket!

Az argentin Rothex vállalat már rendelkezett nyomonkövetési rendszerrel, ám ennek ellenére mégsem sikerült megoldania a különböző gazdaságokból származó tojások fogadásakor a szállítmányok méretének meghatározását. Nem álltak rendelkezésre sem szabványosított táblázatok, sem feljegyzések, sem címkék, melyek megkönnyítették volna a vállalkozás belső folyamatait.

Megoldás

Sok termelő gazdaság olyan tojásokkal látja el a Rothex-et, amelyek általában heterogén mennyiségben érkeznek, különböző méretű tálcákban, vegyes tojáselosztással. A probléma megoldása a készletkezelő rendszer fejlesztése volt.


A probléma megoldása és a készletkezelő rendszer javítása érdekében a Rothex a GS1 szabványokhoz fordult, hogy pontos és valós idejű módszertan segítségével helyesen tudja nyomon követni a tojás-szállítmányokat. A cég egy 2020-as regionális nyomonkövetési workshopon hallott először a GS1 szabványokról, majd ezután kezdődött el az együttműködés a GS1 helyi szervezetével.

A közös projekt az átvételi-, csomagolási-, és tárolási folyamatok felülvizsgálatával kezdődött. E felülvizsgálat részeként a Rothex csapata végrehajtotta az összes nyomonkövetendő termék pontos azonosítását, ami több szervezeti egység (például a termelés és a minőségbiztosítás) együttműködésével zajlott. Ezután a csapat egyedileg azonosította a tételeket olyan sorozatszámokkal, amelyek lehetővé tették számukra, hogy megtudják, milyen eredetű tételek „keveredtek”.

A Rothex új nyomonkövetési rendszere a GS1 szabványok segítségével már azonosítja a tojásokat tételenként/gazdaságonként és raklaponként. A több tételből álló raklapokat GS1 SSCC-vel (Szállítási egység sorszám kódjával) azonosítják, amely a tételazonosítókkal együtt GS1–128 vonalkódba van kódolva.

Olvassa el részletes összefoglalónkat az Esettanulmányok platformon, ahol sok más hasznos gyakorlati példát is talál a GS1 szabványok alkalmazhatóságáról és azok előnyeiről!

Tovább az Esettanulmányok oldalra