Fontos bejelentést tettek a mézkeverékek jelöléséről

Minden szektorban egyre fontosabbá válik a precíz nyomon követés, nemcsak a jogszabályi megfelelés, de a hamisítás elleni küzdelem miatt is. Most a kínai hamisítványok ellen védekeznek a méhészek az Európai Bizottság bevonásával. A GS1 szabványok a világ minden részén segítenek a hamisítás ellen.

Eredményre vezettek az elmúlt két év erőfeszítései, a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai ülésén az Európai Bizottság ígéretet tett a mézkeverékek származás jelölési előírásának felülvizsgálatára. Ez megteremti a lehetőségét a származási országok pontos feltüntetésének, amely alapján a vásárlók könnyen felismerhetik a silányabb minőségű, túlnyomórészt nem magyar mézet tartalmazó keverékeket- mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai ülésén Luxemburgban.

Magyarország számos alkalommal sürgette az elmúlt két évben a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások felülvizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat nem alkalmas a fogyasztók megfelelő tájékoztatására, hiszen az csak az EU-s, illetve EU-n kívüli eredet feltüntetését írja elő. Ez az információ pedig nem elegendő a tudatos fogyasztói döntés meghozatalához - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. A tárcavezető a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai ülésén kiemelte, hogy egyértelműen a szabályok szigorítására van szükség a származási országok pontos megjelölésével.

Olvassa el a hazai pályázati lehetőségről szóló cikkünket is, mely abban segít a méhészeknek, hogy minél gyorsabban alkalmazásba vehessék a GS1 szabványos helyi és nemzetközi kereskedelemben is elfogadott jelöléseit méztermékeik védelme érdekében. A cikk az alábbi linken elérhető:

https://gs1hu.org/rolunk/hirek-esemenyek/palyazati-forrassal-segitik-meztermeke-kereskedelmet

Forrás: Agrarszektor.hu, GS1