A vonalkódok helyességéről a visszaváltási rendszer (DRS) kapcsán – szakértőnk válaszol

Számos partnerünk érintett az új kötelező visszaváltási rendszer (DRS) bevezetését illetően, ezért szeretnénk egy kis segítséget nyújtani a vonalkódok megfelelőségével kapcsolatban. Mit tehet egy DRS rendeletben érintett beszállító, hogyan győződhet meg az új vonalkódok helyességéről? Illetve mi a teendő abban az esetben, ha nem fogadják el az új vonalkódot? A következő cikk összefoglalja Partnereink számára, hogyan bizonyosodhatnak meg még a forgalomba hozatal előtt a vonalkódok helyességéről.

A „Szakértőnk válaszol” sorozatunk következő részében szakértőink arra adnak választ, mit kell tenni abban az esetben, ha szeretne meggyőződni a DRS rendelet értelmében létrehozott új vonalkódok olvashatóságáról. Forduljon bátran szakértőinkhez, ha kérdése merül fel a GS1 szabványokkal kapcsolatosan!

Milyen szerepe van a GS1 szabványos vonalkódoknak a DRS rendszerben?

A megfelelő adattartalmú, szabványos és jól olvasható vonalkódok manapság nélkülözhetetlenek az ellátási láncok zavartalan működéséhez, továbbá kiemelkedő szerepet kapnak a visszaváltási rendszerben is, mivel a visszaváltó automaták a vonalkód alapján azonosítják be a terméket, így lehetővé téve az automatikus gépi leolvasást. 

Az automaták a csomagolás formája, súlya mellett GS1 szabványos vonalkód alapján azonosítják és váltják vissza a palackokat. Így kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú termékeket képes visszaváltani a rendszer, amin szabványos és megfelelően olvasható vonalkódok szerepelnek. A vonalkód olvashatóságát a gyártónak vagy a gyártói szerepkörben lévő szervezetnek kell biztosítani.

Hogyan bizonyosodhat meg vonalkódja helyességéről?

A GS1 Magyarország által nyújtott vonalkód vizsgálati szolgáltatásának igénybevételével megbizonyosodhat arról, hogy vonalkód jelképei szabványosak, jól olvashatóak, a kereskedelmi forgalomban való használatra alkalmasak.

A GS1 Partnerek számára 5 címke ellenőrzését (digitális és fizikai formában összesen) a GS1 rendszer licenc tartalmazza. A vonalkód ellenőrzés az Önök kényelme érdekében online igényelhető szolgáltatás, amely a következő linken érhető el.

Hogyan vehető igénybe a szolgáltatás?

Vonalkód vizsgálat estén három különböző szolgáltatás igényelhető: digitális, fizikai és minősítés
Digitális mérés esetén a GS1 Cégprefixet, az adattartalom helyességét, a szemmel olvasható karaktereket és a jelkép szabványos felépítését tudjuk vizsgálni, ehhez elegendő online elküldeni képként vagy pdf formátumban a mintát. 
Fizikai mérés során a címke egy példányát kérjük eljuttatni irodánkba (1139 Budapest, Fáy utca 1/b), ahol egy mérőműszer segítségével a pontos méreteket, a dekódolhatóságot és a minőséget is tudjuk vizsgálni. 
Minősítés során a fizikai mérést kiegészítve egy hivatalos tanúsítványt állítunk ki a vonalkód szabványoknak való megfeleléséről, amelyet belföldi és külföldi partnerei számára is rendelkezésre bocsáthat szükség esetén.

A következő lépéseken haladjon végig, hogy a leggyorsabban és legegyszerűbben tudja igénybe venni vonalkódmérési szolgáltatásunkat.

1. Látogasson el a GS1 Magyarország weboldalára, ahol minden fontos információt megtalál.
2. Weboldalunkon megtalálható a megrendelő űrlap, ahol kiválaszthatja az Ön számára megfelelő mérési formát (digitális mérés, fizikai mérés vagy minősítés).
3. Az űrlap kitöltése után felvesszük Önnel a kapcsolatot a Jira felületén a megrendelés feladójával, ha szükséges telefonon is. 
4. Attól függően, hogy a vonalkód megfelel-e a szabvány előírásainak, javaslatot adunk és segítünk a javításban.
5. Minden esetben hivatalos jegyzőkönyv készül, melyet akár angol nyelven is igényelhet.

A mérés eredménye és szakértőink segítsége alapján biztos lehet benne, hogy a termékén elhelyezett vonalkód minősége megfelelő lesz.