Miért érdemes 2D olvasóra váltani?

Hogyan alakult át a vonalkódolvasók piaca és milyen előnyökkel jár, ha a hagyományos lézer olvasóját 2D vonalkódolvasóra cseréli a gyártó és a kereskedő is?

Az első vonalkódot 1974-ben olvasták le Ohioban egy szupermarketben, és ezt követően a hagyományos vonalkódok a 70-es évek közepén gyors ütemben terjedtek el a kereskedelmi területen. A pénztárgépek mellett elhelyezett olvasók soha nem látott mértékben gyorsították fel a vásárlást és ezáltal csökkentették a sorban állást. Azóta számos technológiai újítás látott napvilágot és az adatok és információk iránti igénye is megnőtt a cégeknek és fogyasztóknak is. A hagyományos egydimenziós vonalkódokat idővel felváltották a több adatot tárolni képes kétdimenziós vonalkódok, a lézer olvasókat pedig az „imager”-es olvasók, amelyek már a kétdimenziós kódokat is tudják olvasni.


Egydimenziós és kétdimenziós vonalkódok

Kezdetben egydimenziós vonalkódokat használtak, amelyeknek többsége téglalap alakú területet foglal el és kinyerhetünk belőle egy számsorozatot, amely a terméket azonosítja.  Ez a kód a legtöbb esetben egy háttér adatbázis rekordjára mutat rá. Az adatbázisban találjuk az adott cikkhez kapcsolódó termékjellemzőket, mint például a megnevezése, az ár, a darabszám, a lejárati idő, a kiszerelés.

A gyártók hamar felismerték, hogy a vonalkódos jelölés nélkül egyre kevesebb helyen veszik át a termékeiket. Az üzleti siker láttán rövid időn belül más kódrendszerek kezdtek elterjedni a gyártás, szállítmányozás és egészségügy területén.

Miközben a kereskedelem kényelmesen megvolt a 13-14 számjegy hosszúságú kódok rendszerében, addig az ipari gyártók egyre több információt igyekeztek a gyártott részegységeken elhelyezni: gyártási idő, gyártósor száma, műszakszám, az adott félkész-termék egyedi jellemzői, stb. Erre azonban a hagyományos vonalkódok már nem voltak alkalmasak a korlátolt adatkapacitásuk miatt, így kifejlesztésre került a kétdimenziós kódrendszer.

A 2D-kód nem foglal lényegesen több helyet, mint a hagyományos vonalkód. Különbsége abban áll, hogy vízszintes és függőleges irányban is kódol információt, ezért hívják kétdimenziósnak. Olvasásához másfajta, úgynevezett 2D-kódolvasó szükséges. Nem vitás, hogy a kétdimenziós kód összetettebb felépítésű, és hozzávetőleg 100-szor annyi információ tárolására alkalmas, azonos vagy hasonló méretű területen.

A 2000-es évek elején a hagyományos vonalkódolvasás tekintetében egyértelmű volt a lézerolvasók előnye mind a sebesség, az olvasási távolság, valamint az ergonómia tekintetében is. A lézerolvasók működési elve az, hogy lézersugarat bocsátanak ki, valamint egy mozgó tükröt vagy forgó prizmát alkalmaznak a fénysugár pásztázásához. Az olvasók átlagos olvasási távolsága 10-60 cm között van. Ezek az olvasók azonban csak 1D kódokat olvasnak.

Egy évtizeddel később már azt figyelhettük meg, hogy a kamera-olvasók (imager – képalkotó) utolérték a lézert, sőt az elmúlt években a teljesítményük lényegesen felülmúlja a lézerekét. Nem csak gyorsabban, hanem távolabbról is képesek leolvasni, egy- és kétdimenziós kódot is. A környezeti fényre és a felület minőségére kevésbé érzékenyek – például az okostelefonok tükröződő képernyője sem akadály, magabiztosan elboldogulnak a kijelzőn megjelenített kóddal. Nincs bennük mozgó alkatrész, ezért strapabíróbbak, és a vonalkódon kívül fénykép vagy aláírás rögzítésére, továbbá karakterfelismerésre (OCR - Optical Character Recognition) is kiválóan megfelelnek.

Tipikus 2D kód felhasználási területek

A termékek nyomon követése a kétdimenziós kódok leginkább elterjedt felhasználási módja. GS1 Datamatrix, QR kód és GS1 Databar a három jellemző vonalkódtípus ezekben az alkalmazásokban. Az élelmiszerek feldolgozása során a jogszabályoknak való megfelelés és a termék visszahívhatóság egyaránt megköveteli az alapanyag és félkész termékek jelölését majd követését a „gyártástól” egészen a vásárló kosaráig. A tárolt és feldolgozott információk köre sokrétű, vonalkódban történő megjelenítésükre leginkább a 2D-s kódrendszerek alkalmasak.

A vényköteles gyógyszerek Európai Uniós direktívája előírja, hogy a fogyasztók számára biztosítani kell a patikákban kiadott gyógyszerek egyedi azonosíthatóságát. Ez az információ ugyancsak kétdimenziós kódban kerül tárolásra úgy, hogy a hagyományos termékazonosító kiegészül a termék sorozatszámával, a lejárati idővel, továbbá néhány más, a gyártás során keletkező információval. A dobozra nyomtatott GS1 Datamatrix kódból egy „csippantással” kinyerhetőek a fenti adatok.


A gyártók kétdimenziós kóddal jelölnek továbbá sokféle járműalkatrészt és orvosi eszközöket is. Nem csak az elkészült termékeket, de a gyártási folyamatban lévő termékeket, nyersanyagokat is gyakran jelölik kétdimenziós kódokkal. A jelölést gyakorta a címkézésnél jóval tartósabb, úgynevezett lézergravírozással végzik. Az egyedi sorozatszámot és egyéb gyártási információkat tartalmazó kódot az anyag felületébe marják, így extrém körülmények között is olvasható marad (DPM kódok).


Gyakran találkozhatunk 2D-s kóddal dokumentumokat azonosító rendszerekben, így például biztosító társaságok kötvényein, közszolgálati intézmények és hatóságok hivatalos dokumentumain.

Sok helyi közlekedési vállalat vagy éppen a légitársaságok beszálló kártyái is kétdimenziós kóddal vannak ellátva, a reptéri olvasókat ezek olvasására már felkészítették. Az okos-telefonok képernyőjéről is beolvasható 2D-s kódokkal más alkalmazásban is találkozhatunk, ezek egyike a vásárlásnál beváltható kuponok rendszere vagy elektronikus katalógusok hirdetési oldalai. A reklámfelületeken elhelyezett QR kódok ugyancsak egy gombnyomással elkalauzolnak bennünket a hirdetést elhelyező cég web-oldalára.


A szállítmányozás területén is gyakori a kétdimenziós kódok használata, mivel több információt tud tárolni, mint egydimenziós társai, illetve nagyobb információ pontosságot tesz lehetővé.


Fedezze fel a piaci versenyelőny legújabb dimenzióját a 2D (vonal)kódokkal!


Az újgenerációs kódokat olvasni képes szkennerek, valamint a fejlett kamerákkal ellátott okos- és mobileszközök segítségével minden nehézség elhárult a gyártók és kereskedők útjából és eljött az idő, hogy a fogyasztási cikkek csomagolásán is tömegesen feltűnhessenek a kétdimenziós, szabványos jelképek. Tudjon meg többet és váltson mielőbb 2D kódokra Ön is: https://www.gs1hu.org/2d-kereskedelem

Forrás: 

https://ibcs.hu/tudastar/miert-erdemes-2d-olvasora-valtani/

https://www.gs1hu.org/2d-kereskedelem