Az indikátorszám szerepe a logisztikában alkalmazott GS1-128 vonalkódban

„Szakértőnk válaszol” sorozatunk következő részében az indikátorszám megfelelő használatával kapcsolatban válaszolunk egy hozzánk érkezett kérdésre. Forduljon bátran szakértőinkhez, ha kérdése merül fel a GS1 szabványokkal kapcsolatosan!

Partnerünk kérdése: 

Ezúton szeretném segítségét kérni az alábbi vonalkód olvasási problémával kapcsolatban.

Gyűjtő göngyölegen található vonalkód partnerünk általi gépi olvasási probléma jelentkezett egy bizonyos terméknél. Nem jelenítette meg a minőségmegőrzési időt.

 A hiba okának kiderítésében szeretném kérni mielőbbi segítségét.

Szakértőnk válasza:

Kedves Partnerünk,

A GS1-128 jelkép, amelyet láncolt adatok feltüntetésére használnak a logisztikában, egyik sajátossága az EAN-13 vonalkódhoz képest, hogy a GTIN azonosító számot 14 karakteren kell feltüntetni. Mivel Önök csak 13 karaktert kódoltak be, ezért a szoftver a kódban következő adattartalom azonosító első karakterét érzékelte a 14-ik számnak, ez pedig az azonosítót követő összes adatot torzította.

Ezek alapján a szkenner a 15-ös adattartalom azonosító első karakterét még a GTIN részeként értelmezi, mintha 59965070000091 lenne az azonosító. Ebben a felépítésben az 5 lenne az indikátorszám, így a cégprefix és az ellenőrző szám is hibás. Az ezek után következő adatokat pedig azért nem tudja értelmezni a szoftver, mert hiányzik a minőségmegőrzési idő adattartalom azonosítójának az első karaktere, így a további adat csupán egy számsorként (52304303724) jelenik meg, ami kezelhetetlen a szoftverek számára.

Szeretném felhívni ezen túl a figyelmét egy tipikus hibára, amellyel a 14 karakteren történő feltüntetésnél gyakran találkozunk. Előfordul, hogy hibás gyakorlat alapján a 13 karakteres GTIN számot tévesen jobbról egészítik ki 14 karakterre. Ennek mentén egy új ellenőrzőszámot számolnak a jelenlegi 13 karakter alapján, ezzel egészítik ki az azonosítót. Habár 14 karakterből áll a GTIN szám, ennek ellenére az adat értelmezhetetlen lesz.


A helyes megoldás, hogy a 13 karakteres GTIN azonosító számot balról kiegészítik 14 karakterre. Ezt úgy tehetik meg, anélkül, hogy az azonosító megváltozna, hogy kiegészítik egy ún. indikátorszámmal a jelenlegi azonosítót. Az indikátorszám a magasabb csomagolási szintű termék által tartalmazott kereskedelmi áru eltérő összeállításaira utal.

Az Önök esetében ez annyit jelent, hogy balról egy 0-val kell bővíteniük az azonosítót, így az nem változik, de 14 karakteren feltüntethető. Ezzel a módszerrel az ellenőrző számot sem kell újra számolni. Az így keletkezett helyes vonalkód tehát az alábbi módon néz ki:Az indikátorszám 0-9-ig vehet fel értékeket az alábbi ábra alapján:

Amennyiben további kérdései vannak a szabvánnyal kapcsolatban, állok rendelkezésére, írja meg kérdését a szakerto@gs1hu.org e-mail címre!