Megtartották a 37. Globális GS1 Egészségügyi Konferenciát Párizsban

A 85 országból érkező, több mint 700 egészségügyi szakember a konferencia keretében megismerhette az egészségügyi ellátási láncok legújabb hatékonyságnövelő trendjeit, a szektornak szánt legújabb szabványmegoldásokat és szabványalapú szolgáltatásokat, melyek többek között elősegítik a jogszabályoknak történő megfelelést és a korszerű betegbiztonsági folyamatok bevezetését.

A konferencia 3 év kihagyás után az idén újra személyesen is látogathatóvá vált. A 3 napon át tartó konferencián 12 plenáris előadás, és a 12 párhuzamos szekcióülésen mintegy 110 szakmai előadó osztotta meg gondolatait és tapasztalatait a résztvevőkkel, minden nap más-más kiemelt témához kapcsolódóan.

A konferencia rengeteg információ megosztását, eredményes megbeszélést, valamint egyedülálló kapcsolatépítési lehetőséget kínált a konferencia résztvevőinek. A betegbiztonságra összpontosítva a konferencia témái a következők voltak:

  • Nyomon követhetőség a biztonságos gyógyszerek és vakcinákhoz való hozzáférés érdekében;
  • Az ellátás minőségének javulása és hatékonyságának növelése a kórházakban;
  • Az egyedi eszközazonosító (UDI) szabályozási követelményei;
  • Az egészségügyi szektor digitális átalakítása;
  • A fenntarthatóság és annak támogatása globális szabványokkal.

„A GS1 szabványok immár több mint 15 éve segítenek optimalizálni a globális egészségügyi ellátási láncot, elősegítve a hatékonyság növelését és a betegek jobb kezelését. Az elmúlt évek példátlan egészségügyi válsága után a GS1 szabványok szerepe a globális harmonizáció felgyorsításában és a digitális átalakulásban minden eddiginél kritikusabb. Globális konferenciánk egyedülálló platform volt a tapasztalatok megosztására és az egyszerűbb, hatékonyabb és biztonságosabb ellátásért világszerte történő együttműködésre” – mondta Géraldine Lissalde-Bonnet, a GS1 egészségügyi alelnöke.

A rendezvény első napján többek között különböző nyomonkövetési megoldások kerültek bemutatásra, pl. vakcina nyomon követés. Külön szekciók foglalkoztak az egységes cikktörzsekkel a betegbiztonság érdekében, klinikai kutatások nyomon követhetőségével a szabványok segítségével, illetve a gyógyszerek világszintű szabályozásaival.

A nap záró plenárisának részeként a kerekasztal résztvevői arról beszéltek, hogy miért fontos az ellátás helyénél(POC) történő termék-vonalkód leolvasás. A kerekasztal résztvevők között Dr. Süle Andrást is köszönthettük, aki a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szervezetének elnökeként vett részt. Elmondása szerint a megfelelő, hibamentes gyógyszerelés érdekében elengedhetetlen a gyógyszerek single unit (elsődleges) csomagolásának azonosítása és jelölése.



A második nap reggelén a konferencia résztvevőinek lehetősége volt részt venni a hazai Piros Orr Bohóc Doktorok Alapítványhoz hasonló francia szervezet jótékonysági futásán. A GS1 Magyarország munkatársai is hozzájárultak, hogy a GS1 Healthcare és a GS1 Franciaország összesen 2.000 eurót adományozhatott a szervezetnek.


A konferencia második napján a költségcsökkentő és ezzel együtt jobb egészségügyi ellátási eredmények megoldásairól lehetett több előadást, illetve kerekasztal beszélgetést hallgatni. Ebbe beletartozott a gyógyszerhamisítás elleni küzdelem, illetve a kórházon belüli logisztika is.

A konferencia harmadik napján az előadások, illetve a kerekasztal beszélgetések során a résztvevők hallhattak a klinikai kutatásban bevezetett szabványalkalmazás gyakorlati tapasztalatairól,az UDI-ban rejlő lehetőségekről, illetve az egészségügyi szektor szereplőket(beleértve az ellátási lánc és az egészségügyi intézményeket is) hogyan támogathatják fenntarthatósági céljaik elérésében a GS1 szabványok. 

Az esemény záró plenáris részekéntvolt hallható Dr. Gyetvai Róbert az egri Markhot Ferenc Kórház előadása, amely bemutatta, hogy a globális szabványok használatával hogyan fejlesztette lépésről lépésre a különböző folyamatait és hogyan használja fel a gyűjtött adatokat a kórházi kontrollinghoz.

A következő nemzetközi egészségügyi konferenciára 2023. október 2-4. között kerül majd sor Sao Pauloban, Brazíliában.