Tájékoztatás a terméken újabb nyelven – szükséges-e új GTIN?

Az elmúlt időszakban hozzánk érkezett kérdések alapján a „Szakértőnk válaszol” sorozatunk jelenlegi részében újfent a GTIN Számkezelési Szabvánnyal kapcsolatban érintünk egy kérdést, a csomagoláson feltüntetett különböző nyelvű információkra vonatkozóan. Forduljon bátran szakértőinkhez, ha kérdése merül fel a GS1 szabványokkal kapcsolatosan!

Partnerünk kérdése:

Jelenleg a termékünket kizárólag hazai piacon értékesítjük, ezért minden információ magyarul található a terméken. A közeljövőben néhány környező országban is elkezdjük az értékesítést, ehhez pedig kiegészítettük az információkat az adott célpiac nyelvével. A terméken semmilyen változás nem történik, csak a csomagoláson jelenik meg az információ több nyelven. Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben szükséges új GTIN számot igényelnünk vagy továbbra is használhatjuk a mostanit? Válaszukat előre is köszönöm!

Szakértőnk válasza:

Kedves Partnerünk,

Ebben a konkrét, valamint ehhez hasonló kérdésekben a GTIN Számkezelési Szabvány az irányadó. A szabvány első pontja vonatkozik a csomagoláson feltüntetett nyelvek és az azonosítószámok kapcsolatára. A levelében leírtak alapján úgy értelmezem, hogy a különböző célpiacokra szánt termékek minden jellemzőben megegyeznek, valamint a csomagolásuk is teljesen azonos. Amennyiben a jelenlegi csomagoláson szereplő magyar nyelvet egészítik ki további nyelvekkel, és nincs semmilyen jellegű egyéb változtatás a termék és a csomagolása között, abban az esetben használható továbbra is ugyanaz a GTIN szám. Amennyiben bármiféle változtatás történik, úgy a GTIN számváltás lehetőségét újra felül kell vizsgálni a GTIN Számkezelési Szabvány pontjainak megfelelően.

Példa új GTIN szám kiadására:

Egy termék csomagolásán magyar nyelvű a felirat, és létrehozzák ugyanannak a terméknek a csak német feliratú változatát.


Példa változatlan GTIN szám használatára

Egy termék csomagolásán magyar nyelvű a felirat, és ezt kiegészítik német nyelvű felirattal, így a terméken két nyelven fog információ megjelenni.


Ezek alapján azt mondhatom, hogy az Önök esetében továbbra is használható a jelenlegi GTIN, nem szükséges új szám kiadása. Szeretném azonban kiemelni, hogy a legkisebb mértékű változtatás esetén mérlegelni szükséges, így amennyiben ez a helyzet a későbbiekben felmerülne, kérem keressen minket bizalommal! (szakerto@gs1hu.org)