Bemutatkozik a Magyar Lean & Green Program új tagja: az INCON-Logistic Kft.

„A globalizált piac megköveteli az áruk egyre intenzívebb mozgását, ezzel pörgetve a fuvarozás iránti igényt. Egyre növekvő szállítási volumenek, egyre nagyobb karbonlábnyom – a kör látszólag bezárult. Szerencsére csak látszólag.” – vallja az INCON-Logistic Kft., Magyarország precíziós szállítmányozója. 

A csaknem 20 éves INCON-Logistic Kft.-t az az alapítói felismerés hívta életre 2004-ben, hogy a hazai szállítmányozási piacon szükség van egy diverzifikált szolgáltatást nyújtó, de nem multinacionális méretű szereplőre. Célunk volt egy 100%-ban magyar tulajdonú logisztikai és szállítmányozó vállalat elindítása, mert hittünk benne, hogy a hazai piacon helye van egy etikusan működő, családi méretű vállalatnak, amely a belpiac egyedi igényeit jól ismerő, magas szintű szaktudásán keresztül komoly hozzáadott értéket biztosít partnereinek.  

Üzleti filozófiánk másik fontos gyökere a Balaton-partiságunk. Magyarország ugyanis az éghajlatváltozás által súlyosabban fenyegetett területek közé tartozik, ahol a hőmérséklet a világátlag felett emelkedik. Nekünk a Balaton az otthonunk, már csak ezért is elkötelezettek vagyunk minden olyan ügy iránt, ami például a természetes vizek védelmét célozza.

Mindebben a szerepünk magától értetődő. A globális CO2-kibocsátás több, mint egyötödéért a közlekedés és a szállítás a felelős, iparágunk az energiaszektor után ezzel a második legnagyobb kibocsájtó az üvegházhatást okozó gázok termelése tekintetében. A globalizált piac megköveteli az áruk egyre intenzívebb mozgását, ezzel pörgetve a fuvarozás iránti igényt. Egyre növekvő szállítási volumenek, egyre nagyobb karbonlábnyom – a kör látszólag bezárult. Szerencsére csak látszólag.

Nagyon értünk ahhoz, amit csinálunk. A technológiai fejlődésnek, a digitalizációnak köszönhetően ma sorra jelennek meg a korszerű, fenntartható logisztikai- és ellátási lánc-menedzsment eszközök. A megújuló energia és az adatalapú, hatékony rendszerek a globális logisztika részévé válnak, és képesek megszüntetni a nehéz választást a szállítmányozás és a bolygó megmentése között. A technológia egyre inkább adott, most a gondolkodásmódot kell felzárkóztatni hozzá. Meg kell változtatni azt a hozzáállást, hogy a logisztikai folyamatra puszta költségként tekintünk, ahol a valós társadalmi költségek elfedése és az árak leszorítása az egyetlen cél! A fenntarthatóság és a zöld szállítmányozás iránti elkötelezettség cégünk egyik alapértéke. A hasonló értékrendű és a programban szintén résztvevő alvállalkozókat előnyben részesítjük, és igyekszünk karbonlábnyomunkat évről évre csökkenteni, hogy a jövő nemzedékére egy élhető bolygót hagyjunk örökül.

2018-ban elkezdtük irodánk papírmentessé tételét, minden évben minimum 20%-kal csökkentjük az elhasznált papírmennyiséget miközben a vállalat 2,5-szeresére növekedett tranzakciószám szempontjából.

2021-től kezdve áttértünk a hibrid és elektromos céges autók használatára, hőszivattyús rendszer biztosítja irodánk energiaellátását, amit 2023-ban napelemes rendszer kialakításával támogatunk meg.

Ügyfeleinknél saját fejlesztésű CO2-kibocsátási kalkulátorral segítjük a károsanyag-kibocsátási adatszolgáltatást, és „INCON Integrity” néven célzott kommunikációs programunk van arra, hogy partnereinkhez és a legszélesebb nyilvánossághoz eljuttassuk a fenntartható szállítmányozás kulcsüzeneteit.

A logisztikai ágazatot konzervatív iparágnak szokták tekinteni, amelyben a digitális kultúra és képzés hiánya az egyik legnagyobb kihívás, a fenntartható megoldásokra való átállás pedig költséges vállalkozás. Az INCON-Logistic példát mutat a logisztikai cégeknek abban, hogyan kell a működés részévé tenni a technológiai újdonságokat, hogy elmozduljanak az ügyfélközpontúság felé, agilis és rugalmas ellátási láncokat építsenek ki.
Ismerjük és értjük a szállítmányozás társadalmi költségeit és hatásait. A láthatókat és nem láthatókat egyaránt. És szeretnénk tenni azért, hogy ezekkel minél többen tisztában legyenek. Például azzal, hogy milyen szállítmányozási folyamattal jár a „Megrendelem” gomb megnyomása egy online vásárlásnál. Miért fizetünk pénzzel, és miért mással – például fajok eltűnésével. Ezt a felelős gondolkodást, az ésszerűsítés lehetőségeit szeretnénk átadni annak a közösségnek, aki felelősséget érez saját működési környezete zöldítése iránt. A siker alapja az összefogás. A gyártótól a végfelhasználóig terjedő, a teljes folyamatot lefedő stratégiai partneri kapcsolatra van szükség ahhoz, hogy a változás elinduljon. Mi megtesszük a ránk eső részt, valamint partnereinket és alvállalkozóinkat is bevonjuk fenntarthatósági törekvéseinkbe. Hisszük, hogy általunk lesz intelligensebb és zöldebb a logisztika. Ügyfeleinkkel sokat beszéltünk arról, hogy szervezett keretek között tudunk igazán hatékonyan tenni ezért.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) konferenciáján találkoztunk a lehetőséggel, és azonnal látszott, hogy a Lean & Green Program képes felerősíteni a hangunkat. A csatlakozásig csináltuk magunk, a programban a támogató közösségtől, tudásmegosztás lehetőségétől, tapasztalatcserétől reméljük a gyorsabb haladást. Ezért csatlakozott az INCON-Logistic a Magyar Lean & Green programhoz.  

A Holland Nagykövetség, a GS1 Magyarország és az MLBKT, mint a hazai Lean & Green program koordináló szervezetei továbbra is mindenkit buzdítanak a Platform- és Stratégiai Partnerként történő együttműködésre, csatlakozásra, amelyet az érdeklődők online is jelezhetnek a GS1 Magyarország weboldalán: https://gs1hu.org/lean-and-green