A kereskedelem jövője már megérkezett

Nem újdonság, hogy a kereskedelem egyre inkább az e-kereskedelemre, a személyre szabott megoldásokra, a fenntarthatóságra és az offline-online csatornák közötti integrációra összpontosít. A kereskedők már jó ideje a digitálisan támogatott jövőben gondolkodnak, mégis sokan nehezen alkalmazkodnak a változások üteméhez, főleg mivel a világjárvány a digitális jövőt több évvel előrehozta.

A kereskedők jellemzően a fizikai boltok korában alakították ki működési modelljeiket, így kevesen voltak teljesen felkészülve egy ilyen gyors váltásra.

Ezért a legtöbb kereskedelmi vállalkozásban még mindig szükség van az offline és az online csatornák közötti megfelelő kapcsolat kialakítására, illetve annak biztosítására, hogy az omnichannel (többcsatornás) vásárlásra való átállás ne csak a magasabb működési költségeket és a kisebb profitot jelentse. Mivel az árrések már most is számos szegmensben nagyon szűkek, a jelenlegi állapot hosszú távon egyszerűen fenntarthatatlan. A fejlődéshez az a hatalmas feladat áll előttük, hogy a fizikai vásárlást egy új, 21. századi csatornává alakítsák át, amely ugyanolyan csábító és legalább olyan hatékony élményt nyújt, mint az e-kereskedelem.

A jövő boltja

A megoldás: a kereskedőknek pont annyira teljes szívvel kell elkötelezniük magukat az omnichannel működés mellett, mint amennyire az omnichannel vásárlói élmény kapcsán tennék. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt jelenti, hogy helyi szinten mindent újragondolunk a kereskedelmi üzlettel kapcsolatban (annak célját, funkcióját és működési modelljét).

Az Accenture a többcsatornás vásárlás gondolatának szemléltetésére új koncepciót dolgozott ki a jövő boltjára vonatkozóan. A maximális alkalmazkodóképességre tervezett koncepció a kereskedelem minden ágazatában alkalmazható, legyen szó élelmiszerboltról, szépségápolásról, barkácsolásról vagy bármi egyébről.

A koncepció szerint a kereskedelmi üzletet három különböző moduláris elemre kell osztani, amelyek szükség szerint kombinálhatók és összeilleszthetők. Ezek a következők: egy tér a termékek böngészésére és egyéb fizikai kereskedelmi élmények befogadására, egy tér az áruk digitális böngészésére és megrendelésére digitális kijelzőkön, okostelefonokon és egyéb eszközökön keresztül, valamint a háttérben szükséges egy mikro-kiszolgáló központ a személyes és e-kereskedelmi megrendelések teljesítésére.

Az elképzelés lényege, hogy a digitális vásárlás gyorsaságát és egyszerűségét ötvözzük a modern raktározás automatizált hatékonyságával, miközben nagyobb hangsúlyt fektetünk a vásárlók által leginkább vágyott fizikai vásárlási élményekre.

A hat kulcsfontosságú összetevő

Természetesen a jövő boltjainak összetétele az adott kereskedelmi ágazattól, a helyi piactól, a vásárlói igényektől és a kereskedő célkitűzéseitől függ. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy minden integrált üzlet hat kulcsfontosságú összetevőből fog állni:

#1 Integrált ügyfélélmény. A kereskedőknek olyan teljesen integrált modell létrehozására kell törekedniük, amely racionalizálja, egyszerűsíti, felgyorsítja és összefűzi a vásárlói élményeket mind a digitális, mind a fizikai vásárlási csatornákon. Ez magában foglalja többek között az összekapcsolt omnichannel vásárlási élményeket, a következetes és személyre szabott promóciókat, a digitális fizetést az üzletben és online, a könnyebb visszavételt és a rugalmasabb szállítási lehetőségeket.


#2 Optimalizált ellátási lánc műveletek. A kereskedőknek arra kell törekedniük, hogy automatizálással, a felhőtechnológiák felhasználásával, beleértve a fejlett adatelemzést, például tanuló gépekkel, tömegesen növeljék a működési hatékonyságot. El kell kezdeniük az üzleteiket a szélesebb körű teljesítési hálózat részeként kezelni, új vásárlói élményeket (pl. online vásárlás, bolti átvétel, házhozszállítás stb.) lehetővé téve, miközben optimalizálják a hálózat általános hatékonyságát és reagálóképességét.

#3 Céltudatos és képzett munkaerő. A valóban integrált működési modell támogatásához a kereskedőknek sokszínű, alkalmazkodó és képzett munkaerőre van szükségük. Ez azt jelenti, hogy be kell fektetni a képzési programokba, átadva a dolgozóknak mindazokat a jövőorientált készségeket, amelyekre az integrált többcsatornás munkahelyen való működéshez szükségük van. Ez azt is jelenti, hogy befogadó munkahelyeket kell kialakítani, amelyek képesek az egyes emberek által nyújtott értékeket maximálisan kihasználni. Mivel a kereskedelmi ágazatban egyre inkább folyik a harc a tehetségekért, ezek a munkavállaló-központú készségek döntő fontosságúak lesznek a márka megkülönböztetésében, hogy a piacon mint a legmegfelelőbb munkáltató legyen jelen.

#4 Valós idejű peremtechnológiák Az elosztott peremtechnológiák az 5G-s mobilkapcsolattal kombinálva lehetővé teszik a kiskereskedők számára, hogy felhőbe küldés nélkül is több adatot dolgozzanak fel gyorsabban. Ez a kereskedelmi üzletben új lehetőségeket nyit meg a biztonságos és valós idejű automatizált döntéshozatalra.Ez lehet bármi, az egyénre szabott eligazítástól kezdve (azaz valós idejű segítség a kívánt termék helyéhez az ügyfél okostelefonján keresztül) a személyre szabott ajánlatokig és promóciókig (pl. felugró értesítések a készüléken, amikor elsétálnak a megfelelő termék mellett). A kereskedelmi munkatársak is valós idejű betekintést nyerhetnek az egyes vásárlókkal kapcsolatban, ami lehetővé teszi számukra, hogy újfajta, adatvezérelt értékesítési tapasztalatokat szerezzenek.

#5 Fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás. Egy integráltabb és hatékonyabb kereskedelmi üzlet egyben fenntarthatóbb üzlet is. Ez kritikus fontosságú - egyre több fogyasztó, befektető és dolgozó várja el a kereskedelemtől, hogy elérje a nettó nulla környezetszennyezést. A jövő boltja számos módon segíthet - az utolsó mérföldes teljesítés optimalizálásától kezdve a készletpazarlás minimalizálásán át a vásárlók fenntarthatóbb választásának segítéséig azáltal, hogy okostelefonokon és digitális kijelzőkön releváns információkat nyújt az egyes termékekről.

#6 Adatvezérelt döntéshozatal. A valós idejű adatszolgáltatási készségek - beleértve a felhő-és peremalapú gépi tanulást is - abszolút központi szerepet játszanak a jövő áruházának minden aspektusában. Végső soron az adatok adják a hajtóerőt, amely mind a hatékonyság, mind a vásárlói élmény terén a szükséges átalakulást támogatják. Ez azt jelenti, hogy az egész üzletben rendelkezni kell azzal a technológiával, amelynek segítségével a valós idejű adatelemzések során gyűjthetők, feldolgozhatók, szimulálhatók és kiértékelhetők az adatok, majd ez alapján tehetőek meg olyan lépések, amelyek az ügyfél relevanciájának és az optimalizált hatékonyságnak a biztosításához szükségesek.

A valóban integrált kereskedelem víziója

A jövő boltjában egyesítve ezek a képességek a vásárlói élmény radikális egyszerűsítését ígérik, miközben a kereskedőknek olyan jövőképet kínálnak, amelyben a több e-kereskedelem nagyobb nyereségességet is jelenthet.

Végső soron ez a kereskedelmi üzlet jövője - a kereskedelmi hálózat valóban integrált omnichannel (többcsatornás) eleme, amely egyszerre jövedelmezőbb és jobban igazodik a mai vásárlói igényekhez.               

A szerzőről: Lori Zumwinkle az észak-amerikai Accenture’s kereskedelem iparág csoport senior ügyvezető igazgatója.

Forrás: https://retailleader.com/future-retail-here