Mit mutatnak a 2022-es e-kereskedelmi adatok és milyen trendek várhatók a jövőben?

Az e-kereskedelem az egyik legdinamikusabban fejlődő piac, melynek külön lökést adott a 2020-as év a járványügyi korlátozásokkal, amikor otthon ülve sokkal többen próbálták ki az internetes vásárlást, mint egyébként. Jelenleg a covidot követő második teljes üzleti évnek érünk a végére, ezért érdekes és hasznos lehet áttekinteni, mit mutatnak a számok, statisztikai adatok az e-kereskedéssel kapcsolatban, egyben áttekintjük azt is, milyen trendekre érdemes felkészülni a jövő vonatkozásában.

Az e-kereskedelem az idei évben is dinamikus növekedést mutatott és az előrejelzések alapján ez még jó ideig folytatódni fog. Ráadásul a piac, különösen magyar viszonylatban, még korántsem telítődött. A belépési korlátok is alacsonyak, ezért várható, hogy folyamatosan jelennek meg újabb szereplők.


Ha nem is telített a piac, de azért elég nagyszámú szereplő van jelen, így az újonnan induló e-kereskedelmi vállalkozásoknak ki kell emelkedniük a tömegből, felismerhetővé kell válniuk, hogy a vásárlók könnyebben felfedezzék őket. Ez pedig azt jelenti, hogy ma már nem elég csak elindítani egy online üzletet, a sikerhez további eszközök alkalmazása is elengedhetetlen. Az aktuális trendeket követve érdemes biztosítani például az omnicsatornás elérést, vagyis a közösségi értékesítést, hasznos lehet a saját mobil alkalmazás kifejlesztése vagy a 24 órás vevőszolgálat üzemeltetése. A másik fontos trend, ami a 2022-es évre jellemző volt, hogy az online kereskedelmi cégek megjelennek az egyre sokasodó piactereken is, hiszen a választék sokszínűsége miatt a vásárlók is előszeretettel böngésznek az ilyen platformokon.

Ismerjük meg a fogyasztókat

Ahhoz, hogy a szolgáltatásunkat a leginkább a vásárlók igényeihez tudjuk igazítani, követni kell a fogyasztói szokásokat: milyen platformon keresztül vásárolnak, mit tartanak fontosnak egy online ügylet során és mi az, ami serkenti vagy elriasztja őket a további vásárlástól. Ezért érdemes áttekintenünk az aktuális trendeket.

Ami a globális képet illeti, a legnagyobb e-kereskedelmi piaccal a felmérések szerint továbbra is Kína büszkélkedhet 1535 milliárd dolláros forgalommal. A dobogó másik két fokán jócskán lamaradva állnak az Egyesült Államok és Japán. Kína dominanciája biztosan nem törik meg még jó ideig. Ráadásul, a tavalyi évben az országban az e-kereskedés részaránya elérte az 51 százalékot, vagyis többen vásároltak online, mint hagyományos módon.

Magyarországon az e-kereskedelem tovább növekedett 2022-ben is. A 2020-as 45 százalékos és a tavalyi 30 százalékos növekedés után az idén ez a szám várhatóan 25 százalék körül alakul, amivel az e-kereskedelem a kereskedelmi tortának egy 13-15 százalékos szeletét tudhatja a magáénak.

Dominálnak a mobiltelefonok

Ami a vásárláshoz használt digitális eszközöket illeti, itt észlelhető a mobiltelefonok térnyerése, ugyanis a vásárlások 69 százalékát bonyolítják ilyen módon, de még mindig 30 százalék azok aránya, akik inkább leülnek és az asztali számítógépen végzik el a vásárlást, tehát korántsem kell elengedni ezt az eszközt sem.

Ami a hordozható eszközökben rejlő potenciált illeti, érdemes odafigyelni arra az adatra, amely szerint sokkal nagyobb a befejezett vásárlások aránya asztali számítógépen, mint táblagép vagy mobiltelefon használata esetén. Ha ismerjük ennek az okait, kitalálhatjuk, milyen irányban fejlesszük tovább az ilyen típusú vásárlást.

A felmérés szerint a kosárelhagyás, vagyis a befejezetlen vásárlás vezető okai között az olyan pluszköltségek szerepelnek, amelyekre csak a tranzakció véglegesítése előtt derül fény, tehát a szállítási, kezelési és egyéb költségek. Ilyen oknak számít az is, ha nem tudunk vásárolni anélkül, hogy fiókot nyitnánk az e-bolt oldalán.


Az ingyenes szállítás fontos 

Amivel ki lehet tűnni a versenytársak közül, az az olyan szolgáltatások, mint az ingyenes szállítási lehetőség, az esetleges kedvezményekre feljogosító pontok, kuponok, illetve a pozitív vásárlói vélemények feltüntetése. Az ingyenes szállítási lehetőség egy olyan tényező, aminek a meglétével akár nagyobb összeg elköltésére is sarkallhatjuk a vevőt.

Globális szinten továbbra is az Amazon.com számít a vezető e-kereskedési platformnak, nekik az idén havi szinten majdnem 3,2 milliárd látogatójuk volt, a második helyen pedig az eBay.com szerepel. Magyarországra vonatkozóan egyelőre a tavalyi teljes adatok állnak rendelkezésre. A GKI publikációja szerint a három legnagyobb magyar e-bolt az eMAG, az Elza.hu és a MediaMarkt. Az eMAG 2014 óta minden évben az első helyen végez, ez alól csak a 2019-es év volt kivétel.

A fogyasztói szokásokkal kapcsolatban hasznos adat lehet, hogy egy európai szintű felmérés szerint a fogyasztók 69 százaléka kész hozzáadni a kosarához még egy terméket, ha ezzel eléri az ingyenes szállítás értékhatárát. A gyors kiszállítás is fontos, általában a vevők a 2-3 napos határidőt tartják elfogadhatónak, a többség 4,7 napnál többet nem hajlandó várni a kiszállításra.

A márka ismertsége sokat számíthat a piaci térnyerésben. A vevőknek közel 50 százaléka ugyanis nem a Google keresőjét használja, hanem magát az e-shopot keresi fel, ha valamilyen konkrét terméket keres, ezért érdemes befektetni a marketingbe. Magyarországon a legelterjedtebb marketing eszközök a közösségi oldalakon való jelenlét és a SEO optimalizált anyagok közzététele.

A jövőbeli trendek

A fentiek mellett, ha már rendelkezik e-bolttal, vagy éppen tervezi a belépést erre a dinamikusan növekvő piacra, adunk néhány tippet. A szakértők szerint az előttünk álló időszakban a következő megoldások térnyerése várható: hangalapú vásárlás, vizuális keresés, influenszer marketing, videós élő vásárlás és a mesterséges intelligencia használata. Érdemes ezeket megfontolni üzletfejlesztési tervek esetén.

Függetlenül attól, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, és milyen nehézségeket kell leküzdenünk a recesszió vagy magas infláció idején, érdemes magabiztosnak és bátornak maradni.

Ha segítségre van egyéb tanácsra van szüksége, az easySales a rendelkezésére áll.

Próbálja ki az easySales felületét 14 napig ingyenesen, automatizálja és egyszerűsítse a tevékenységeit.